Întrebare recomandată | NumănumescBrBr a întrebat:

Prin ce modalități putem îmbunătăți starea de sănătate a planetei noastre și ce acțiuni ar trebui să fie luate pentru a asigura un viitor sustenabil pentru generațiile viitoare?

26 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

In primul rand renunțăm la drumurile inutile cu mașina, folosim cât mai puțin plastic, recilam cât de mult putem, plantam, nu tăiem copaci, nu folosim spray urî, nu ne încălzim casa sa duduie iarna samd. Astea fiind lucruri la îndemână oricui

| dullcat a răspuns (pentru suntserios):

Reciclarea plasticului nu e o solutie deloc.E doar metoda celor care se ocupa de aceasta industrie pentru a da de inteles populatiilor ca le pasa, cand de fapt doar isi salveaza afacerea de la pierire.

De exemplu, e greenwashing ca marele Coca Cola sa spuna ca recicleaza in conditiile in care niciodata nu a furnizat date reale despre cat plastic produce, ca sa stim daca procentul de reciclare e real sau semnificativ si daca isi indeplineste targetul promis. Pe scurt, ii doare undeva.

Foarte important: plasticul poate fi reciclat doar de cateva ori, apoi tot la gunoi ajunge, unde se descompune in sute si mii de ani in bucati mai mici, care ajung in timp pana la nivel microscopic, numite microplastice.

Ok, sa zicem ca un recipient de plastic e reciclat si ajunge tot un recipient pentru alimente. De la a doua reciclare, deja vorbim de downcycling, pentru ca acel plastic isi pierde din proprietati si trebuie amestecat cu plastic nou produs, altfel nu are capacitatea de a fi rezistent si conform pentru rolul pe care il indeplineste.Plus ca nici nu mai prezinta inters, devine mai ieftin.

Cand ajunge la a 4-a sau 5-a oara, desi procesul de reciclare poate exista teoretic, cel putin pentru cel pet cu cod 1, nimeni nu-si mai bate capul. Deci cum spuneam, la gropile de gunoi cu el, asta daca nu ajunge in natura, aruncat aiurea pe uscat sau pe calea apei, de unde va ajunge in mare, ca apoi sa se descompuna in bucati minuscule (tot microplastice, pe care vietuitoarele marine le confunda cu mancarea), ajungand apoi sa fie consumate tot de noi. Nu suna scenariul asta cat se poate de distopic?

Eu colectez separat si reciclez tot ce pot, evit plasticul de unica folosinta pe cat posibil etc. Dar nimeni nu a fost in stare sa-mi raspunda ce se intampla cu sticlele pe care scrie din material reciclat, daca ajung la statiile de sortare, in conditiile in care nu pot fi recunoscute, mai ales daca nu au eticheta.
De ce e important? Fiindca nici nu pot fi amestecate cu sticlele pet din plastic virgin 100%. Toate tipurile de plastic trebuie separate, in functie de murdarie, codul de la 1 la 7, apoi in functie de culoare, pana sa ajunga la tocare. Mentionez si ca tipul 7 inseamna others, in conditiile in care exista peste 100 de tipuri de plastic. Cele de la 1 la 7 sunt cele cunoscute, cu numerele acestea puse in triunghi (care induce lumea in eroare ca pot fi reciclate, doar au simbolul specific cu cele 3 sageti, deci sigur pot fi reciclare, nu? NU), folosite pentru alimente si produse consumabile, plus un mic procent de obiecte de uz casnic.

In Romania pot fi colectate si reciclate doar 3 tipuri din 7. In rest sunt multe altele care ajung la gunoi direct, sau poate la incinerare. Procentul de reciclare e o gluma in Romania, e scris si el acolo pe hartie ca sa dea bine in statistici. Deci?

| suntserios a răspuns (pentru dullcat):

Deci ce? Ok nu reciclam platicul, il aruncam in oceane si paduri. E ok asa?

Pe de alta parte ai scris doar asa ca sa aveam o discutie in cotradictie nu asa? Nu de alta, dar in raspunsul meu eu am fost destul de clar cand am zis "folosim cât mai puțin plastic"

| NumănumescBrBr explică (pentru suntserios):

Exact, bro! ai punctat câteva chestii importante pe care le putem face ca să protejam mediul și să asigurăm un stil de viață sustenabil. Dar mai lipsește câte ceva. Răspunsul pare incomplet.

| suntserios a răspuns (pentru NumănumescBrBr):

Sa ma scuzi eu nu sunt ca chatgpt tau

| NumănumescBrBr explică (pentru dullcat):

Deci tot ce ai spus aici e adevărat dar răspunsul tău nu va produce nimic în real life. Pentru că va rămâne doar pe TPU și doar atât. Îmi e ciudă și mă oftică chestia asta. M-ai făcut să-mi chestionez întreaga existență și impactul negativ pe care l-am avut asupra planetei.

| NumănumescBrBr explică (pentru suntserios):

Deci am fost asociat cu chatGpt sa-nteleg?! laughing?

| suntserios a răspuns (pentru NumănumescBrBr):

Cine te-a pus sa spamezi TPU cu copy paste?

| NumănumescBrBr explică (pentru suntserios):

Mmmm... Da asta așa e. La unele întrebări am exagerat și am lu-at de acolo.

| dullcat a răspuns (pentru NumănumescBrBr):

Apreciez ca ai citit tot bla bla ul. laughing Si ca te-ai oprit putin din ritmul tau pentru a te gandi la impactul avut pana acum.

Nu va ramane asa, principiile astea exista si in afara TPU, foarte multi oameni le cunosc si le aplica, nu toate, but still. Sunt prietena cu cativa si face mult ca ne incurajam cat putem.

Asa gandeam si eu in liceu.Dar eu nu trebuie sa salvez planeta, nici tu, nici altcineva. Nu suntem in filme cu super eroi. Aia sunt singuri impotriva lumii.In schimb daca fiecare ar face schimbari mici in masura in care e logic si posibil, pentru bucatica noastra, deja lumea ar deveni mai buna, am fi toti mini super eroi. E mai sanatos sa gandesti asa, sa ramai pe linia de plutire, fiindca e foarte usor sa cazi in extrema cu,, nu are sens, totul e in zadar '' etc, dupa ce vizionezi vreo cateva zeci de documentare si te informezi in general pe subiect.

Cea mai eco persoana ever e aia care inca nu s-a nascut. laughing Si desi am primit comentarii inutile de-a lungul timpului, ca folosesc telefon si laptop, ca inca mananc carne etc, nu se poate sa ma duc sa ma izolez in padure pentru ca asa nu mai pot vorbi cu oamenii despre asta si nu mai pot oferi un exemplu fata de familie si prieteni. laughing Primul pas pentru a rezolva o problema e constientizarea, iar pentru asta trebuie sa vorbim despre ea, in masura bunului simt.

| dullcat a răspuns (pentru suntserios):

Am apreciat ca ai zis de folosirea a cat mai putin plastic, dovedeste ca esti informat pe subiect.De aceea am continuat cu informatiile de mai sus, fiindca asa am simtit nevoia. Nu m-as fi obosit sa scriu atat pentru cineva care e paralel cu subiectul si considera ca reciclarea e degeaba, sau ca prin colectarea separata e prostul statului si le face treaba companiilor de salubritate, fara niciun castig.Majoritatea asa gandesc.

| dullcat a răspuns:

Faina intrebarea, dar cred ca ar trebui sa intre la ecologie si voluntariat.

Cauta despre economie circulara, fiindca reciclarea si se ce intampla la momentul actual, politici care mai de care si tinte de atins pana la 2035, bla bla, sunt doar greenwashing si praf in ochi.

De obicei pot scrie o groaza despre subiect, dar acum ma limitez la a spune doar : economie circulara, degrowth+ politici de reparare a deee-urilor, permacultura si deglobalizare(focus pe local si autohton), orase si arhitectura pentru oameni. Astept hate pentru viziunea asta utopica, mai ales pentru degrowth, care e inteles de multi drept moartea economiei. laughing

| anonim_4396 a răspuns (pentru dullcat):

Poti sa scrii "o groaza" despre subiect. Interesant.
Tu crezi ca viata umana nu conteaza, deci de ce sa iti bati capul cu imbunatatirea sanatatii planetei pentru generatiile viitoare?

| dullcat a răspuns (pentru anonim_4396):

Ne intalnim din nou. laughing Viata umana conteaza, tocmai de aia gandesc asa. Nu imi mai rastalmaci cuvintele.Imi dau seama ca din discutiile anterioare ma asemeni cu dictatorii tirani care omoara oameni, dar chiar nu simt ca are sens sa ma justific, fiindca nu ai intelege.Fiecare dintre noi e extremist in propriul fel.

Iar in alta ordine de idei, consider ca natura este creatia lui Dumenezu.Sunt cat se poate de paralela in ce priveste alte subiecte, recunosc, si sunt sigura ca si tu consideri la fel si mi-ai pus deja etichete. Dar cand vine vorba de natura este o conexiune pe care nu o pot descrie si prin faptul ca o pretuiesc si fac ce pot, in limita cat poate un om individual, asa consider ca imi arat eu respectul fata de Dumnezeu. Ipocrita much? Da. Dar crezi ce vrei. Dumnezeu a creat natura inaintea omului, deci pentru mine asta spune foarte multe, chiar daca Biblia da de inteles altfel, ca omul e creatia suprema.

| anonim_4396 a răspuns (pentru dullcat):

Am facut o deductie pe baza a ce mi-ai spus tu pana acum, nu ti-am rastalmacit cuvintele.
Nu te aseman cu nimic de felul ala, nici nu prea am cum pentru ca nu ai facut sa fie clar ce anume crezi si de ce in legatura cu subiectul asta.
"chiar nu simt ca are sens sa ma justific, fiindca nu ai intelege"
Ar fi o discutie, nu o justificare. Poate as intelege, incearca-ma.
Poate ca fiecare dintre noi e extremist, dar in extremismul unora e mai mult sens decat in al altora.
Esti credincioasa? Atunci chiar ca nu mai are niciun sens.

| dullcat a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu pot spune in ce masura sunt credincioasa, dar pot spune ca nu sunt atee. Iar deductia sustin ca e gresita. Imi pasa mult de viata umana, pana in forma extremista in care as dori sa fie eradicata suferinta, acolo unde se poate. De exemplu, faptul ca noi traim aici bine mersi si cumparam haotic de toate, iar altii mor ca noi sa avem telefoane si tot felul de gadgeturi, sau electronice, aur si pietre preioase, haine, etc fiind exploatati tot de astia ca noi, ma doare. Faptul ca romanii sunt tratati ca niste persoane de lumea a treia in strainatate, ma doare. Faptul ca atatia copii sufera din cauza lipesei de educatie a parintilor, de statul care nu face nimic nu mai spun, iarasi doare.Pot continua lista de exemple pana poimaine, dar oricum discutia era la alta intrebare.

| NumănumescBrBr explică (pentru dullcat):

Interesant ce ai zis.
Ce fel de schimbari crezi ca ar trebui sa se faca in educatie si cultura pentru a ne ajuta sa adoptam aceste concepte si sa devinim mai constienti de consecințele actiunilor noastre asupra mediului?

| blackWisteria a răspuns (pentru anonim_4396):

"Ar fi o discutie"
Tu nu esti capabil sa porti o discutie happy

"Esti credincioasa? Atunci chiar ca nu mai are niciun sens."
Ateu aurist. Asta e noua. Dar esti confuz, nu gluma.

| Theo94 a răspuns:

Renuntarea la combustibili fosili si investirea in descoperierea de noi tehnologii nepoluante (care nu se bazeaza pe arderea de combustibili fosili ) si imbunatatirea celor actuale nepoluante.
Reciclare mai multa, defrisare mai putina, sa se planteze copaci mai multi, etc.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Să reducem popularea. Ușor de zis, greu de făcut. Pentru unii.

| 199onur7 a răspuns:

Eliminarea umanități ar vindea orice vietatea de pe lumea asta oamenii sunt sadici rai fara mila si empatie facem numai ce ne place noua si ne convine nou pentru binele nostru atata nouă nu ne pasa de planeta asta si nici de animalea tot ce este bun de fapt este bun pentru noi oamenii atata in rest facem doar rau si provocăm suferința animalelor mâncăm animale si ne si bate joc de ele in ultimul hal omul pe planeta asta este cea mai mare greșeală. Daca omul ar dispărea de pe planeta asta sar vindeca totul si și-ar reveni totul la normal.

| NumănumescBrBr explică (pentru 199onur7):

Eliminarea umanității nu este o soluție.
Cel mai bine ar fi să ne asumăm responsabilitatea pentru acțiunile noastre și să căutăm soluții durabile pentru protejarea mediul.

| AndySe19 a răspuns:

Există o serie de modalități prin care putem îmbunătăți starea de sănătate a planetei noastre și a asigura un viitor sustenabil pentru generațiile viitoare. Acestea includ:

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră - prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, putem contribui la reducerea schimbărilor climatice și la protejarea mediului înconjurător. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea energiei regenerabile, îmbunătățirea eficienței energetice, reducerea emisiilor de carbon în transport și industrie, și alte măsuri.

Promovarea agriculturii durabile - prin promovarea agriculturii durabile și a producției alimentare, putem reduce impactul asupra mediului înconjurător, precum și asigura accesul la alimente sănătoase și sigure.

Conservarea resurselor naturale - prin conservarea resurselor naturale, cum ar fi pădurile, apa și solul, putem proteja habitatul animalelor sălbatice și a plantelor, precum și asigura o resursă de apă și hrană pentru generațiile viitoare.

Adoptarea unui stil de viață durabil - prin reducerea consumului de energie și resurse, prin utilizarea transportului public, bicicletei sau mersul pe jos, și prin reciclarea și reducerea deșeurilor, putem reduce impactul asupra mediului înconjurător și putem îmbunătăți starea de sănătate a planetei noastre.

Încurajarea inovației și tehnologiei - prin investiții în tehnologii inovatoare, cum ar fi energiile regenerabile, putem găsi soluții la problemele mediului înconjurător și putem asigura un viitor sustenabil pentru generațiile viitoare.

Adoptarea politicilor și reglementărilor care să susțină protecția mediului înconjurător și dezvoltarea sustenabilă - guvernele și organizațiile internaționale pot juca un rol important în promovarea politicilor și reglementărilor care să protejeze mediul înconjurător și să asigure dezvoltarea sustenabilă.

În general, este important să recunoaștem că starea de sănătate a planetei noastre este responsabilitatea noastră și a tuturor celor care locuiesc pe această planetă. Este important să acționăm acum pentru a proteja mediul înconjurător și a asigura un viitor sustenabil pentru generațiile viitoare.

| NumănumescBrBr explică (pentru AndySe19):

Dacă eu nu recunosc un râspuns dat prin ChatGPT atunci cine? Renunță amatorule

| razvanu439 a răspuns:

Evitarea contaminării apei în mod repetat prin deversarea a tot felul de rahaturi pe calea apei.
Să nu uităm că fără apă nu vom mai fi.

| frederick1551 a răspuns:

Poluarea atmosferică nu e ceva de joaca. Ar trebui sa incepem de aici. Sa reducem cat de putin consumul de gaze, particule de praf și fum care sunt eliberate în atmosferă.