Death metal este un subgen muzical evoluat din thrash metal la începutul anilor '80. Este unul din cele mai extreme subgenuri de muzică metal, combinând instrumentația rapidă cu o voce joasă, agresivă, scoțând în evidență macabrul versurilor. Vocea este foarte joasă, asemănătoare Urii sau vocii muribunde (așa numitul death grunt). Acest tip de voce se obține prin distorsionarea sunetelor la nivelul gâtului, spre deosebire de cântatul tradițional, care nu încurajează folosirea acestei tehnici. Cel mai folosit set de instrumente din death metal, constǎ în urmatoarele: douǎ chitări electrice, o chitară bass, un vocalist și un set de tobe, având în majoritatea cazurilor douǎ tobe bass, ori un bass cu douǎ pedale. Deşi acesta este standardul, se cunosc formații care incorporează sunete electronice, ori clape. Şi apropo... NU ESTE TRASH METAL! ESTE THRASH METAL! Thrash metal (în engleză to thrash: a bate cu bățul/a lovi) este un subgen al muzicii de tip heavy metal, care la rândul său este un gen al muzicii rock, caracterizat de viteză foarte mare a execuției instrumentale și agresivitate. Thrashul asigura o alternativă metal mai dură și mai autentică față de genul accesibil practicat de trupele pop-metal care dominau topurile în anii '80 și, în ciuda mediatizării reduse, a devenit foarte popular, într-atât încât atunci când Metallica și Megadeth și-au îndulcit sound-ul la începutul anilor '90 pentru a-l face mai accesibil, au devenit instantaneu superstaruri[3]. Fanii dedicați ai genului au considerat schimbarea de stil ca fiind un derapaj comercial și s-au refugiat în genuri underground inspirate de thrash metalul de început, genuri cum ar fi death metal și black metal[4]. Acestea preluau subiectele întunecate și forța viscerală ale thrash metalului, ducându-le până la extrem.[5]
În afara stilurilor death metal și black metal, din thrash metal s-au dezvoltat mai târziu și alte genuri, precum groove metal, dar și forme de non-metal, cum ar fi genul hardcore.
Thrash Metal a decăzut în popularitate odată cu apariția death metalului, care părea mai dur și mai interesant. Fanii lui considerau că genul respectă linia muzicală originală a thrash metalului. Deși mai sunt și astăzi mulți adepți al genului thrash metal (mai ales în Europa), și unele dintre marile trupe se reunesc și scot materiale noi, genul nu mai este nici pe departe așa de popular cum era odată. Fundă?
RAY întreabă: