Pro pentru consumul ocazional, pentru ca e gustos, te saturi, iti continui treaba/drumul.
Contra pentru consumul excesiv (regulat), pentru ca nu e o alimentatie echilibrata, sunt multi carbohidrati si grasimi de care nu avem nevoie in cantitatile alea, plus ca sunt pline de E-uri si conservanti.
Pro daca e ocazional, contra daca e alimentatie de baza. Daca e cu masura nu va face rau nimanui.
Daca s-ar elimina sosurile, cartofii prajiti ar fi inlocuiti cu orez, iar lipia ar fi integrala, ar fi chiar sanatoase unele fast-fooduri.
Și pro și contra.
Pro pentru că poți mânca atunci când n-ai mâncare-n frigider
Contra, deoarece atunci când mori de foame, fix fast nu e!
Consumul de mancare tip fast-food este un subiect des adus in discutie. Acest tip de mancare este preferat de o mare parte a populatiei. Mancarea de tip american a captat cu usurinta gusturile si preferintele romanilor iar pe unii i-a facut chiar dependenti de ea.
Avantaje
Acest tip de mancare este preferat in general de oamenii grabiti, care nu au timp sa ia masa acasa ori intr-un restaurant adevarat. Aceasta poate fi consumata in masina, in mijloacele de transport sau in timp ce se ocupa de alte activitati. Prin urmare, unul dintre avantajele mancarii de tip fast-food este acela ca nu sunt consumatoare de timp.
Pretul este un alt avantaj al mancarii rapide. Un meniu cumparat de la un restaurant de acest tip poate ajunge uneori la jumatate din costul la care ar ajunge o masa normala. Alteori e posibil chiar sa nu ne propunem sa mancam de la un fast-food insa mirosul si imaginile cu produsele frumos prezentate ne pot face sa ne razgandim.
Dezavantaje
Unul dintre cele mai evidente dezavantaje este obezitatea. Produsele de tip fast-food contin extrem de multe calorii si ofera la o singura masa tot numarul de calorii necesar pentru intreaga zi (explozie calorica). Acest aspect nu este atat de evident in tara noastra, deoarece acest tip de restaurant nu este de prea multi ani inregistrat pe piata, iar cazurile de obezitate extrema inca nu au aparut ori sunt prea putine pentru a speria populatia.
Mancarea de tip fast-food contine o doza mare de grasimi saturate, de glucide si de sare. Aceste elemente pot duce la perturbarea organismului uman. Consumul exagerat de sare poate afecta in special persoanele hipertensive. Aceste meniuri cresc factorul de risc cardio-vascular.
Imaginea atragatoare a produselor este de cele mai multe ori una falsa. Legumele din sandwich-uri au ca scopul de a inlatura ideea ca mancarea fast-food contine doar alimente nesanatoase. In realitate, sunt frumoase in exterior insa pentru a-si pastra calitatile estetice si pentru a avea o durata mai mare de viata, legumele sunt tratate cu diferite substante ce afecteaza corpul uman. Pana si in aluatul folosit se adauga coloranti si aditivi pentru a-l face mai atragator pentru consumatori.
Cum variaza continutul de sare de la fast-food, in functie de tara
Un alt dezavantaj, din punct de vedere social de aceasta data, este ca oamenii nu isi mai aloca timp pregatirii mesei pentru cei dragi si evita astfel un cadru social in care familia sau cei dragi pot comunica, schimba idei sau ganduri. Restaurantele de tip fast-food sunt locuri caracterizate de agitatie continua si defavorizeaza astfel comunicarea si interactionarea dintre persoane.
Prin urmare, fast-foodurile sunt inventii moderne considerate a fi potrivite oamenilor grabiti. Specialistii ne propun sa inlocuim acest tip de mancare cu alimentele gatite de acasa pe care le putem lua cu noi la serviciu sau unde ne petrecem mare parte din timp.
sursa informatiei http://www.ziare.com/......od-1381821