Eu nici macar nu m-am gandit la pensie, mai am o gramada pana acolo, nici sa-mi rup vreun picior sa mi-l schilodez pe viata n-as vrea incat sa iau pe caz de 'boala'.
Și ce o sa faci când ajungi la ani in care nu mai poți muncii?
Pilonul de pensie privata mi-a fost oferita de o societate de asigurare inca in anul 2008, dar eu nu am avut bani sa investesc in ea.Am iesit in pensie anul asta avand la activ 39 de ani si 2 luni si pot sa spun ca sunt foarte multumita de pensia de stat deoarece este exact atit(si inca anticipat as mai avea 2 ani pana la pensia pentru limita de varsta)cit salar am primit unde am lucrat.Si peste 2 ani cand voi ajunge la pensie pentru limita de varsta o sa fie si mai mare.
Eu inca pot as putea munci am destula energie dar mi-a ajuns sa nu stiu nimic altceva din viata decat servici si acasa.Si s-au schimbat multe la servici nu mai este asa de atractiv cum a fost programul de lucru cand am ajuns sa lucrez la ultimul loc de munca, devenind foarte stresat si lucrind cu oameni mai putini la un volum de munca dublu de aceea mi-am dorit nespus pensionarea ca o eliberare. Cateodata nici azi nu-mi vine sa cred ca mi-am vazut visul implinit cu ochii si pot dormi zilnic cit vreau eu.
Eu și acum a-și vrea sa ies la pensie
Sper sa apucați sa va bucurați de pensie mulți ani înainte? Ce pensie aveți?
Nu stiu ce sa zic.
Pentru astia tineri, oricum exista pilonul 2, privat, pe langa stat.
Ar mai fi si pilonul 3, facultativ.
Eu am facut calcule si e ok pensia de la stat, momentan.
Ma ispitise cineva de la BRD sa incep sa depun la pilonul 3, dar cred ca voi face un depozit normal, cu dobanda la termen, in care voi aduna singur pentru batranete.
Sau pentru cancer, ca viata 'ie' frumoasa, iar "Dumnezeu ie mare".
Aia cu pensia privata e o vrajeala a marii.
Ptr ca ce pui deoparte acum, ii va manca inflatia si nu prea vei mai avea ce face cu banii aia mai tarziu. Se folosesc aia unde cotizezi tu de banii tai si atat. Mai ales ca bancile nu dau mai nici o dobanda acum.
Plus ca nici nu stii daca firma aia sau unde cotizezi, daca va mai exista cand iesi tu la pensie.
Sistemu de stat e bun, ca acolo cotizezi si platesti pensiile pensionarilor de acum, iar cand iesi tu la pensie, tinerii de atunci o sa-ti plateasca tie pensie, deci nu pui bani de acum pentru atunci deoparte.
Asa merge un sistem de pensii okey.
Deci as cotiza doar la stat.
Pai drimmero plateste taxa de pensie la stat, si e f bine, nu e nevoie sa dea alti bani unor smecheri ca sa se foloseasca de banii lui, si e sa nu prea mai beeneficieze.
Asa e ca nu nici cea mai vaga idee cum functioneaza pensiile private nu?
Eu asa stiu ca ar fi cu pensiile private, dar imi asum sa gresesc. Auzisem cumva ca se investesc banii si iei acolo o dobanda, dar acu in ce sa mai investesti? Ca economia UE moare cu zile.
Si daca gresesc, te-as ruga sa-mi explici cum functioneaza daca vrei.
Ce zic e e doar o parere, s-ar zice ca, atunci cand iesi la pensie, banii stransi + dobanda aia sau ce o fi, sunt la zi pentru vremurile alea.
Insa nu e okey, sa daca iei din banii aia, nu e mare lucru, la stat cand cotizezi, daca ai lua pensie doar banii care i-ai strans, nu ti-ar ajunge mult timp.
Ptr ca nici nu poti strange mare lucru daca ai sal mediu, ca nu ai de unde.
De ex mama e pensionara de 25 de ani, nu zice tu mie ca daca lua din banii cotizati chiar si cu o dobanda acolo mic, i-ar fi ajuns atata, si poate inca 10 ani de acum in colo.
Trebuie ca sistemul de stat sa mearga bine, sa nu conteaza neaparat cati cotizeaza, ci eficienta muncii, ca daca eficienta muncii e mare, si contributiile pot fi mai mari la aceleasi persoane.
De ex faci ciocolata, daca faci 10 ciocolate pe luna si le vinzi, iei bani atat, se cotizeaza atat.
Daca faci 150 de ciocolate pe luna ca ai eficientizat munca si ai randament mai mare, din ce iei, poti contribui si pentru pensii mai mult.
Multumesc frumos, tin sa spun ca si eu deja in 2006 deci acus 16 ani imi doream acest lucru-mi-am citit notitele de atunci si scriam:altii se intristeaza daca trebuie sa iasa in pensie eu sigur nu-si ce bine m-am cunoscut-sunt aici am reusit sa ies si nu-mi pare rau nici un minut-din contra nu-mi vine sa cred ca am reusit ceea ce mi-am dorit nespus.Acuma cit am, intre 2400-2700 dar nu doresc sa spun exact cit.Din punct de vedere a banilor anul 2025 o sa fie anul de top caci m-i se va termina si rata la banca si o sa am si pensia intreaga (acum e pensie de anticipat )deci diminuata dar si asa diminuata este intre suma ce am scris mai sus.Mie imi ajunge.
Eu ași fi făcut aveam și pensie și munca doar ca ăștia dacă vede ca dacă muncești după zicia aaaa pai parca era nebun ))) și dupăia ma fac ca am spume la gura și fac pe peștele mort pe jos
)))
Anonim820 întreabă: