1. Nicio parere, sunt oameni ca si ceilalti, doar pentru ca au un handicap, asta nu inseamna ca trebuie sa avem o parere proasta despre ei.
2. Sa nu se creada inferiori in fata celorlalti, sa fie puternici si sa accepte ralitatea asa cum este ea.
3. O parere foarte proasta, sunt vazuti ciudat de catre ceilalti, nu au nici cea mai mica idee despre ce este vorba, ce problema are persoana respectiva.
4. Nimic, nu au cum sa fie batjocoriti de oameni, cei care se amuza pe seama lor...sunt oameni prost crescuti.
5. Viata normala au deja, nu este nimic anormal in viata lor doar pentru ca sunt balbaiti.
Iubita...mai greu, oamenii au interese fata de oameni, nimic mai mult, daca nu ai ceva calitati, plusuri...nu prea se uita nimeni la tine.
6. Operatie nu, nu poti face operatie, nu este chestia de operatie, este problema psihica, un handicap, se rezolva doar cu ajutorul unui psiholog bun si cu fortele proprii.
Da, exista aparat, am gasit pe un site din America, cel mai ieftin costa 2000 de dolari si ajunge pana la vreo 3500.
Si nu este 100 % ca te ajuta, foarte putini oameni sunt ajutati de acel aparat in totalitate.
1.Nici o parere, sunt oameni la fel ca toti ceilalti
2.Mai multa incredere in tine, gandeste-te ca nu ai de ce sa ai emotii pentru orice situatie banala, nu te considera inferior nimanui, daca te concentrezi o sa vezi ca nu te balbai, incearca sa citesti cat mai mult cu voce tare, citeste rar si tare.
3.La fel, e doar o particularitate a ta.
4.Nimic,oamenii care te critica doar pentru ca ti-au descoperit un mic defect nu sunt relevanti.
5.Normal,de ce sa nu se poata?
6.Nu exista un aparat sau operatie, nu e o problema atat de grava pe cat crezi.
1. Fac lumea mai buna pentru ca unii invata sa-i respecte si sa fie mai toleranti. Pot fi admirati de altii pentru felul cum se descurca.
2. Sa mearga la un logoped si/sau psihoterapeut. Poate primi o trimitere de la medicul de familie. Terapia poate fi individuala sau de grup. Ar trebui sa se intereseze inainte de un logoped bun si/sau un psihoterapeut care se ocupa de balbaiala.
4. Comportamentul asertiv si tehnicile asertive pot ajuta. Se invata la psihoterapie, nu intru in detalii decat daca e necesar. In rest, un adult balbait a invatat deja toate tehnicile obisnuite pentru astfel de situatii. Ele nu difera de strategiile folosite de alti oameni aflati in situatii similare. Nu trebuie sa fii balbait ca sa ajungi tinta altora.
5. Da. Poate sa aiba si copii, nu se tramsmite ereditar.
6. Nu. Logopedul sau psihoterapeutul nu o sa promita o rezolvare a problemei. Pentru un succes mai mare balbaiala trebuie tratata de la cea mai mica varsta. Situatia se poate ameliora, poate dispare o perioada, poate reveni, aparent se poate agrava (vezi mai jos).
Nu exista o solutie universala, nu exista miracole, terapia difera de la caz la caz. Terapia poate fi centrata pe imbunatatirea fluentei vorbirii si / sau strategii de comunicare verbala. Invata sa traiasca cu balbaiala. Sunt si situatii cand dupa terapie pare si mai balbait pentru ca invata sa se angajeze in relatii sociale pe care inainte le evita. Calitatea vietii se imbunatateste si persoanele sunt mai fericite.