Am întrebat pe Facebook dacă membrii grupului Biciclişti urbani poartă cască de biciclist sau nu. Răspunsurile mi-au arătat că părerile sunt împărţite. Citiţi o parte dintre ele la Bicla.ro şi pe toate în grupul Biciclişti urbani de pe Facebook.
Chiar şi atunci când nu sunt cu bicicleta în Bucureşti, mă uit după biciclişti şi mereu sunt uimit de faptul că majoritatea dintre ei nu poartă cască. Acest accesoriu nu este luat în seamă cum ar trebui de către biciclişti, fie ei băieţi sau fete.
De curând, am aflat că o prietenă a avut un accident grav: s-a răsturnat de pe bicicletă din cauză că a intrat într-o portieră deschisă brusc de un şofer neatent. A avut numeroase leziuni la cap. A trecut prin câteva operaţii, iar acum este în faza de recuperare. Nu purta cască.
Unii spun că o cască nu e “cool”, că e grea şi te incomodează şi că, mai ales vara, te face să transpiri şi mai mult. Puneţi în balanţă aceste argumente cu un accident grav care vi se poate întâmpla oricând în trafic şi veţi constata că merită să aveţi mereu cu voi acest accesoriu.
Iată cum ar putea deveni casca prietenul tău atunci când mergi cu bicicleta:
Faptul că o cască de biciclist te incomodează şi că te face să transpiri mai mult sunt mituri. Căştile de astăzi sunt fabricate din materiale uşoare şi au fante speciale pentru aerisire. Căptuşeala din interior este detaşabilă şi poate fi spălată, deci nu trebuie să-ţi faci griji privind igiena. Cureaua de prindere este ajustabilă. O regulă importantă este să strângi bine cureaua, pentru că o cască nu are voie să se mişte liber pe cap.
Ţine minte: o cască ce a suferit un impact trebuie aruncată, chiar dacă nu există nici o crăpătură vizibilă pe ea! Fisurile sunt uneori atât de fine încât nu sunt observabile.
În condiţiile de trafic actuale din Capitală, purtatul căştii este o condiţie de bază. Pe măsură ce infrastructura pentru biciclişti se va moderniza, poate vom renunţa la ea. Deocamdată însă, bicicleta trebuie să fie accesoriul căştii tale.
George Hari Popescu,
Nu am purtat deoarece nu am considerat necesar, nu sunt genul sa ma arunc printre masini, sunt prudent.
Și prietena despre care povesteam e prudentă, dar i s-a deschis o portieră brusc în față.
Da, si sa purtati si genunchere si cotiere, va rog, caci eu cand deschid portiera de la masina pe bune ca nu ma asigur daca trece vreun tolomac pe bicicleta prin dreptul ei!
Sau, si mai bine, plimbati-va prin parc, nu printre masini! Ce, eu intru cu masina pe aleile din parc sa va sperii?
Sincer, nu am purtat nicodată cască sau cotiere, genunchere, mă rog. Pur și simplu pentru că merg pe bicicletă de 2-3 ani, dar n-am purtat niciodată. Nu am avut accidente 'grave' (ca să spun așa), dar am căzut de pe ea, ca orice copil. Mulțumim mult pentru această întrebare. Mulțumim că ne-ai amintit că este bine să purtam cască. Promit și mă voi ține de cuvânt că îmi voi cumpăra și eu genunchere, cotiere și cască.
Mă bucur sincer că-ți pasă de viața ta. După cum vezi din celelalte răspunsuri, tinerețea te induce în eroare, pentru că te face să te simți invincibil.
Hm, poate uneori. Mulțumesc mult pentru comentariu.
Nu prea am purtat eu casca cand am mers pe bicicleta pentru ca mie cel putin nu prea mi s-a parut utila.Cand eram mai mic mai cadeam dar nimic grav.Dar copilul meu poarta si casca, genunchiere si cotiere pentru ca este destul de mic si trebuie cat mai protejat.Si intrebarea este foarte utila pentru ca ne aminteste cat de important este sa porti casca!
Eu nu port nu imi place...nus da ma incomodeaza
totusi cind m-am dat cu rolele era gata sa ma fac praff ca am luat-o la vale pe un deal cu spatele si acolo era parcata o masina
m-am facut praffff... era sa-mi fring coloana dar am avut mare norc (asa au spus doctori ) am stat fro 2 luni in spital cu picioru si mina si 2 coaste rupte dar tot nu ma las......asa sunt eu nu ma poti schimba
Sper să prinzi 30 de ani, în ritmul ăsta.
Încearcă o dată, îți va plăcea viața mai mult, vei vedea!
Ok.voi incerca!
anonim_4396 întreabă: