E mai degraba ceva ce se invata in timp, si nu depinde de gradul de cultura.Cu totii suntem rautaciosi
Ah, nu. Toti avem doza noastra de rautate, chiar daca nu ne place s-o recunoastem. Iar faptul ca aceasta rautate se manifesta sau nu, ASTA tine de cultura, educatie, capacitatea fiecaruia de a-si struni instinctele primare. Marea majoritate a oamenilor isi manifesta rautatea numai in gand, nemaipunand-o si in practica.
In fond, cand trece un idiot cu masina printr-o balta si ma stropeste din cap pana in picioare, rautatea din mine ma indeamna sa-i urez sa-i pocneasca 2 cauciucuri deodata. Dar, ma calmez la gandul asta si nu ma mai duc sa i le si tai.
Mai degraba violenta este caracteristica persoanelor inculte.
Raul si binele se afla in fiecare dintre noi.
Rautatea e o caracteristica a persoanelor NEFERICITE! Sa luam exemplul fetelor batrane, adica nemaritate.
Rautatea este o tulburare de comportament(comportament agresiv si distructiv ), este inscrisa in ADN-ul copilului si este transmisa genetic.Cu cit gena respectiva este mai activa cu atit probabilitatea de a manifesta un comportament anti-social este mai mare, indiferent de mediu.(spun cercetatorii americani de la Universitatea din Virginia)
Rautatea nu tine de gradul de cultura. S-au vazut oameni rai si printre culti si printre inculti.Cultura te poate ajuta sa-ti maschezi si sa-ti cenzurezi pornirile.
Rautatea nu este atributul celor inculti, ea se dezvolta in noi de mici, de cand ne nastem. Sugarii, tipa fara motiv uneori, desi sunt schimbati, satui si doar pentru a fi luati in brate; mai tarziu stim ca nu tac, decat daca ii tinem in brate si ii alintam sau le cantam sau ii leganam,- caci tot noi ii invatam din prea multa dragoste,- caci ei sunt mici exploatatori inca din fasa. Deci asta nu este oarecum, un pic de rautate? Apoi cand suntem mai mari, la gradinita sau scoala, incep certurile si uneori ori si bataile mai in gluma, mai in serios. De unde invata asta, decat de la cei din jurul lor. Stiu un elev bun la carte, dar care sare imediat la harta si apoi la batatie daca nu i se intra in voie de celilalti. Deveniti oameni mari, fac mereu ceea ce au facut candva, deorece de cele mai multe ori, nu se intervine si nici macar nu li se explica ca inteleg gresit sa se poarte si procedeaza in consecinta. Ne mai miram cand vedem cate odata soferi, care coboara din masina si se bat pe strada din te miri ce motiv, doar ca ceva i-a deranjat la cel ce este alaturi de el in trafic. Nu trebuie sa ai sau nu,- Facultate, ca sa stii sa te porti, ci din familie, din educatia primita, din acel bun simt si din cei sapte ani de acasa, care te formeaza si iti modeleaza caracterul in timp. Si cei suferinzi si marcati pe viata, au o doza de rautate caci suferinta ii face asa. Uitati-va la Unii profesori,( putini la numar, dar inca mai sunt din pacate ), ce cu greu au inteles rostul lor in educatia elevului si au aplicat cu rautate corectia fizica si verbala acelora ce le deranjau orele si, din comoditate, acestora li s-a parut mai firesc sa aplice ce le era la indemana - bataia sau vorbele grele de ocara,- decat sa explice cum ar trebui procedat. Nu este nici instinct de conservare, este Atributul din start la cum te nasti, cum cresti, cum evoluezi, cum te formezi ca individ, ca Om. Poti avea 10 facultati, dar sa fii un om fara educatie, fara caracter, fara bun simt si sa fii cunoscut ca unul cu temperament coleric, ce sare din orice la bataie,- si Nu ca un Om inteligent, educat, manierat si care cu eleganta, bun simt, comportament de invidiat, stie sa iasa mereu din aceste situatii, find un Exemplu pentru oricare dintre noi. Lucien.
Rautatea se gaseste in fiecare om sub diferite forme(invidie, egoism, barfa etc)toate persoanele sunt sau au fost rele intr-un anumit moment, desi unii nu recunosc
succes
Nu. Rautatea se afla in fiecare dintre noi. Unii au cultivat-o foarte bine, iar altii aproape deloc... dar asta nu depinde de cultura sau incultura omului.
Spre exemplu... Hitler, un personaj malefic si deloc incult.
Nu, rai pot fi si oamenii culti si oamenii inculti. Oameni care provin din familii bune, sint educati, scoliti si cu un IQ ridicat, pot da dovada de o rautate iesita din comun. Rautatea nu tine de inteligenta sau de nivelul de pregatire. Rautatea o ai in mai mare sau mai mica masura, dar ea exista acolo. Chiar si cel mai bun om de pe pamint, fie el prost sau destept, are o doza mica de rautate in el. Sint insa oameni extrem de rai, realmente malefici, carora le face placere sa faca rau, sa-si chinuie victimele si sa le priveasca cum sufera, asta nu inseamna ca sint prosti sadea, unii sint chiar extrem de inteligenti, lucru care-i face cu mult mai periulosi
Pentru a intelege mai bine realitatea pe care o abordezi, probabil ca ar trebui sa vedem in ce masura am putea fi de acord cu ceea ce trebuie considerat "rautate" si cu ceea ce trebuie considerat "cultura". Nu putini sunt aceia care, daca cineva ii mustra, daca nu le impartaseste parerile sau comportamentul, daca reactioneaza la nedreptatile si abuzurile lor, daca iau atitudine impotriva unor manifestari gresite si mai ales daca se opun punctului de vedere si atitudinii de turma a gloatei... ii vad pe acestia ca fiind oameni "rai". Convingerea mea este ca rautatea tine de incultura(incultura fiind altceva decat inteligenta). Sunt de asemenea categoric impotriva afirmatiilor ca oamenii se nasc rai, "cu rautatea in ei" asa cum foarte multi aici afirma. Dimpotriva, si cei religiosi ca si cei nereligiosi sunt de acord ca copilaria este nu doar un simbol ci si perioada inocentei, a curatiei inimii. Iar pentru cei religiosi as aminti ca Isus spunea celor care il ascultau: "Daca nu va veti face ca niste copilasi, cu nici un chip nu veti intra in imparatia lui Dumnezeu".
Rautatea fiind un apanaj al caracterului, nimeni nu se naste realmente rau pentru ca este stiut: caracterul nu se mosteneste, caracterul se formeaza. Daca sunt copii, prunci chiar care sunt mai agitati, mai plangaciosi cum subliniaza cineva aici, mama aceea ar trebuie sa se uite la viata ei, la alimentatia ei, la trecutul ei agitat si in care a calcat flagrant unele legi ale sanatatii si fiintei ei si va gasi acolo cauza nelinistii copilului. Un copil sanatos, un copil care este alimentat sanatos de catre o mama care ea insasi se alimenteaza sanatos si respecta legile sanatatii, nu are cum sa fie un copil rau. Pana la o varsta(de aproape un an), singurul mijloc de comunicare cu lumea inconjuratoare pe care il are un copil este plansul. Si il va folosi ca atare. Nu este vorba de rautate.
Adevarata cultura a unei persoane ar trebui sa-i estompeze rautatea, daca nu si din suflet(desi eu cred ca si de acolo), cel putin din manifestarea exterioara. Un om cult, este un om manierat iar rautatea nu are ce cauta intre manierele bune ale cuiva. Cine sustine ca toti oamenii sunt rai, indiferent ca sunt sau nu culti(o generalizare care din start evidentiaza incultura!), probabil pentru a-si justifica propria lor rautate pe care o sesizeaza, ar trebui sa se uite mai degraba la cultura lor decat sa generalizeze rautatea. Faptul ca cineva se indigneaza in fata prostiei altora sau multora, desi nu fac nimic pentru a produce suferinta fizica celor cu prostia, nu inseamna ca trebuie considerat rau. Poate ca ar fi bine ca in acest context sa ne amintim de ceea ce spunea despre rautate poetul George Cosbuc:
"Mania-n oamenii cei buni
Se naste moarta, se topeste.
In semidocti un ceas traieste.
Un an, in prostii cei din gloata
Iar in misei, viata toata!"
de unde se vede clar ca poetul lega inseparabil rautatea(mania) de nivelul de cultura al unei persoane.
Deocamdata atat, ca sa nu se trezeasca "rautatea" celor cu care nu suntem de acord.