Sper sa nu deviez prea tare.
Viata privita ca o structura relationala in ansamblul ei?
Aristotel a spus ca omul este un animal sociabil; multe definitii spun ca acelasi om este un animal bio-psiho-social. Tot acolo ajungem. Socialul presupune ca apartine societatii, societatea presupune ca apartine oamenilor, oamenii prin relationare au construit societatea. Asta, dupa nastere.
Insa pentru a te naste este necesara o alta relatie ca fiecare din noi se ne formam. Asta chiar inainte de a ne naste si a ne forma- insa tu ai pus accentul in explicatie pe momentul de dupa nastere.
Insa eu as pune accent pe o alta relatie care mi se pare mai importanta si care ar trebui cultivata mai mult: relatia Eu-Eu. Sigur ca nu exclud modul in care cei din jur ne influenteaza, insa cei din jur nu ne si cunosc sufletul. Ce-mi doresc, de ce, unde sunt, unde vreau sa ajung, cum ajung acolo. Aceasta relatie eu as cultiva-o mai mult pentru ca aduce implinirea personala. Un om implinit nu are frustrari si nu cauta motive de cearta. Si nu perpetueaza si nici cu proiecteaza energie negativa in jurul sau.
Dar aici nu vorbim de cum ar trebui sa arate societatea... Mereu o iau pe "campii".
Putem exista si in afara relatiilor: de exemplu, ascetii. Insa relatiile stau la baza dezvoltarii umane.
Te referi ca vesnica dilema "cine a fost mai intai :oul sau gaina?".Ca nu inteleg intrebarea.
@Dmonik nu mai e cazul sa o spui. Vad ca ai o gramada de comentarii pe aicea! Ma gandeam ca daca puneai o intrebare ce viza gramatica sau o chestiune sexuala si cu o varsta de 13 ani pe acolo, acum nu mai stiai pe unde sa citesti mai intai!
Cafeaua o faci cu miere sau zahar?
Cat despre relatia intrapersonala, noi traim in genere in afara Eu-lui personal. Este mai usor de evitat decat de infruntat si educat. Bineinteles ca se poate spune ca nu ai nevoie sa il infrunti, insa autoeducarea mi se pare cea mai grea. Si autodisciplina. Renuntarea la ego e hăt-departe. Discuţia însă ar devia prea mult subiectul. Îţi voi urmări întrebarea să văd ce mai spune lumea.
Sper să nu te fi deranjat prea mult.
Numai bine.
Zbenguici
Partea frumoasă este că totuşi nu te solicită prea mult să răspunzi la întrebări pe aici! Situl ăsta e bun pentru făcut un studiu de caz şi scris o carte "Despre comunităţile online. Trăsături specifice românismului". Autori... Facem? La cafea? Vin eu cu miere de albine...
Ma si gandeam sa abordez alte subiecte, altele creeaza emulatie! Dar, in acelasi timp, imi face placere ca e restriciva si ca nu se arunca lumea sa-si dea cu parerea!
In alta ordine de idei...cafeaua o fac cum iti place...chiar si amara...eu o s-o beau cu zahar, imi supun organismul testelor!
Ai fost la inaltime, merci!
madalina7000 întreabă: