Aproape toti uita, prea putini care raman neschimbati.
Sărăcia este atăt de traumatizantă. Incăt nici un om sănătos la minte n-o va uita.
Nu ii dai simplu,omul ajutat va astepta mereu va astepta ajutor,omul care se ajuta singur o va face mereu,asta e si mentalitatea romanului sa ne ajute statul sa ne dea, noi sa traim pe social ca apoi sa fie frustrati, invidiosi pe cei care sau ridicat, Romania e o tara de asistati social, bugetari puturosi lenesi si puturosi si pensionari cu viziuni comuniste dar uita ca psd votatat de ei sprijina pensi speciale, fraieri muncesc la privat si dau jumatate la statul corupt
Daca ai trai pe picior mare fi sigur ca iai ajuta fara sa-ti ceara ei ceva, cel putin multi asa ar face, mai ales daca e vorba de familia ta.
Dar banui ca tu doar esti asa nitel mai sus ca ei si banui ca nu te dau banii afara din casa, sa spui ia frate de aici, lasa doar esti fratele meu.
In cazul asta aplici vorba : frate frate, dar brinza e pe bani adica ai si tu nitel acolo, dar nu dai pe afara, asa ca nu-i poti incurca.
Simplu spui ca nu ai, ai dar iti trebuie tie, ai si tu cheltuiele, nu vrei in caz ca apare ceva sa intri in gaura.
Cam asa leas spune eu, mai ales daca is rudele mele.Nu vad de ce sa imi fie rusine, sau sa nu le spun direct.Nus bogat, am cate ceva, dar nu dau pe afara, am o rezerva daca am in caz de urgente, pentru ca in RO niciodata nu stii cand apare ceva naspa.
Dar daca ai ceva frate, sora, care are o urgenta, arde, sau stiu si eu ceva genul asta, atunci normal ajuti, chiar daca stii ca nu-ti mai da inapoi.
Dar sa fie o urgenta, nu povesti.Asa am mai aptit si eu cu o ruda, ba am nevoie is in gaura rau de tot, am nevoie.Am zis ok ia de aici, trebuie sa te ajuta. Dupa afla mama si imi zice, ma da tu stii pentru ce o avut ala nevoie de bani? Era ziua lu nevastasa si eu cumparat cadou inele bijuterii, aia era urgenta lui
Deci nu asa, daca e ceva real atunci ajuti.
Dai doar un sfert, sau o zecime din ce ti se cere, si daca nu primesti inapoi, nu mai faci acelasi lucru si altadata.
E vina ta ca ai dezvaluit cat de bine iti merge. Cand ai in jur oameni saraci niciodata sa nu te afisezi cu lucruri scumpe, cel putin nu in preajma lor. Si daca te afisezi spune-le si tu ca le-ai luat in rate sau ca sunt cadou, imprumut etc. Niciodata nu am inteles nevoia asta a romanilor sa se laude cu ce au, lauda asta nu duce la nimic bun
Sa nu uiti ca orice fapta buna nu ramane nepedepsită.
Nu stiu ce ti se cere, oricum descrierea situatiei este ambigua.
Depinde foarte mult de context.
In general omul tinde sa uite de vremea cand manca ciorba cu umerasul cand se ajunge, prea putini mai privesc in urma. Si oamenii tot animale sunt, insetati de putere si dominare.
Prea putini care nu se lasa dominati de instinctele primordiale si isi ajuta ''tribul''. Eu am ajutat daca am putut dar nu am fost ajutat de cel cu care mancam din farfurie si imparteam o felie de paine, ei, asta e.
Suntem maimute mai constiente atat
I-aș ajuta cu cea mai mare plăcere si din toată inima, fără să îmi ceară ei măcar. Nu aș putea sa trăiesc bine știind ca familia mea poate nu are ce pune pe masă. Dacă aș trai așa de bine încât sa îmi permit sa le construiesc la toți o casă, aș face-o bucuroasa, i-aș plimba pe unde vor ei, i-aș ajuta cu ce au nevoie în orice fel.
Eh, nici chiar așa, sunt totuși familia, nu ar face asta, cel puțin familia mea, fratele meu si părinții nu m-au înjurat niciodată când nu am avut sau nu am vrut sa le dau
Oricum poate sa injure, eu consider ca mi-am făcut datoria față de ei, si dacă o fac, altădată nici ca mai vad un leu oricum vorbind in situația ipotetica in care aș avea mulți bani, bineînțeles, ca acum nu am
Parinti -nu m-am referit la ei sau frati tai mai apropiati,retific raspusul ajuta-i dar nu sa abuseze de asta,parinti mereu sa ii ajutati si frati mai mici sau daca au probleme sa stii ca si saturile conteaza sau sa le dai speranta,motivatie, si eu am vrut asta mereu, nu banii, dar macar ascultama, de exemplu, esti in Germania de multi ani stabilit macar lasa ma sa stau pana gasesc un loc de munca apoi iti platesc cazarea si mancarea, din pacate nu s-a putut
"esti in Germania de multi ani stabilit macar lasa ma sa stau pana gasesc un loc de munca apoi iti platesc cazarea si mancarea" - Înțeleg ce vrei sa spui.
Bineînțeles, aș oferi ajutorul in limita decenței, sa nu se facă abuz, i-aș ajuta, dar nu sa trăiască toată viața pe spatele meu doar
Păi n-am frați și nici surori sunt singur la părinți daca a-și fi avut frați iași fi ajutat.
În funcție de posibilități după ce te ai ajutat pe tine să ajungi unde ai ajuns și ești bine și în regulă cu tine însuți, ajutăți după posibilități familia emoțional și financiar după posibilități. Poți să le asiguri tu hrana cumpărînd cele necesare, poți să mai plătești ceva facturi, poți ajuta și fără să întinzi una de un leu prin exemple enumerate anterior, cel mai mult ajută i pe frații și surorile tale să își cultive o educație care să îi ajute pe viitor să se descurce singuri.
Nu îi da, omul ajutat va astepta mereu ajutorul tau si nu vei avea liniste si eu la fel am facut