| DDCC a întrebat:

"Să simţi că lumea e fără margini, că suntem atât de mici, că frumuseţea are pete şi e trecătoare, că dreptatea nu se poate realiza, că nu putem şti niciodată adevărul. Să fii, din cauza asta, trist…" (Camil Petrescu - Ultima Noapte De Dragoste, Întâia Noapte De Război)

http://ascending.wordpress.com/......de-razboi/

Nu scriu aici un citat dintr-un roman apoi linkul de la celelalte citate din carte ca să par vreun om super cult sau ceva de genul.
Îl scriu fiindcă mi-am amintit de cuvinte din el "nu putem şti niciodată adevărul". Apoi l-am căutat online, ca să îl găsesc complet (citatul).
Și acum întrebarea: Este chiar atât de adevărat citatul ăsta? Întotdeauna ne scapă, nouă oamenilor ceva anume? Vasăzică nu poate fi totul precis, doar o parte sau nici măcar vreuna?
Ok, omul pe măsură ce crește, sau mai bine zis toată viața lui învață fiindcă niciodată nu se știe prea multe. Asta înțeleg. Întrebarea asta ce am pus-o să fie din cauză că nu am înțeles romanul? Nu cred că e asta. Mai degrabă aș zice că întotdeauna e loc pentru întrebări. Fiindcă romanul ăsta, primul volum e unul dintre cele care pot fi mult analizate, nu unul doar de acțiune. Nu pun acum accentul despre înțelesul lui, a romanului, ci despre cât de mult adevăr este în citatul ăsta. Mi-ar plăcea să-mi spuneți și voi cum anume îl vedeți.

2 răspunsuri:
| Wøodenpints a răspuns:

Nu, nu simt asta.
Cartea aia a fost cea mai plictisitoare din toate operele obligatorii din liceu.

| PasDeNom a răspuns:

Imi place cum suna citatul. Pare a fi un paradox totusi. "Sa simti ca lumea e fara margini" impune ceva granduos, iar pe cealalta parte a foii scrie "frumusetea are pete". Ce vrea sa zica? Ca nimic nu este asa cum pare a fi? Ca este o iluzie, ca suntem orbiti de vesnicul adevar al credintelor si pasiunilor false...nu stiu. Chiar m-a pus pe ganduri acest citat. Interesant faptul ca se contopesc doua gandiri. Cea a adolescentului, firea tanara si mereu proaspata in vise si ganduri, si cea a unui batran intelept care regreta trecerea timpului, a vietii, a amintirilor, a momentelor.