Nu i-as intreba ce hram poarta.L-as salva pe primul care mai are o sansa in plus de trait fata de celalalt.Mai este si o vorba.Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti.
Ce scop (pozitiv!) au intrebarile astea? in afara de cel de a scoate la vedere rasismul si sovinismul si prejudecatile din noi...
Probabil ca l-as salva pe cel mai tanar.
Si poate ca celalalt are familie cu copii?
Eu zic ca "norocosul" care e mai aproape de tine.
Dupa ce il salvez ii dau in glont in cap. nimeni nu ne ia Transilvania
Nu-l stiu decat din vedere si vrei sa fac alegeri.Tot din vedere stiu ca e ungur sau evreu.Din vedere poate as reusi sa ochesc un evreu dupa straie, perciuni si barba, dar la unguri, cum naiba fac?
La o analiza asa de superficiala, cred ca e cel mai bine sa-i las sa se descurce singuri.
Ok, pe evrei nu-i suport.Coincidentele legate de bani si incercarile lor de a ma scoate dator financiar, pentru niste nimicuri, imi lasa o singura impresie. Poate mi se intampla doar mie...
Naționalitatea persoanei cred că n-ar fi un parametru la care să mă gândesc.
Probabil că aș lua în calcul mai degrabă care familie are mai mare nevoie de respectiva persoană.
Exerciții din astea tragice și greu de stabilit soluția corectă / ideală am urmărit în cursul pe care-l găsiți aici: http://www.youtube.com/......tp?/course
„Justice" cu Michael Sandel, de la Harvard. Recomand nu numai pentru ideile expuse, ci și pentru modul de prezentare - m-am delectat. :)
Exemplu (din curs, așa cum mi-l amintesc):
Ești medic. Ai 4 pacienți pe moarte: unul are nevoie de o inimă, unul de un ficat etc. Îți vine un al 5-lea pacient perfect sănătos, pentru un control de rutină. Știi că n-are familie... pe ceilalți 4 îi așteaptă acasă soțiile și copiii. Ar fi bine să-i iei viața și să salvezi în schimb 4 vieți?
Mi-a plăcut enorm soluția găsită de o studentă: Nu iei viața nimănui pentru că e rău, dar când moare primul din cei 4 cu organele lui îi salvezi pe ceilalți 3.
Intrebari fara niciun rost. Conteaza ca e ungur, evreu, rrom, rus, neamt, spaniol etc? Conteaza ca e om. Cand vezi doi oameni in pericol, il salvezi pe cel la care poti ajunge primul, cel care are sanse mai mari sa supravietuiasca. Sper ca nu sunt singura care gandeste asa
Ei te-ar salva pe tine? daca tu ai fi in pericol? Niciunul... Ungurul isi bat joc de romani. iar de evrei nu stiu ce sa zic
De as putea sa ii salvez pe amandoi...Viata e dura.Il salvez pe ungur.De ce se ia lumea de ei cu pamantul.Sunt si ei oameni, au si ei suflet.Sau cei care se iau de tigani.Sunt ca noi, mai pigmentati dar la fel.
De ce se ia lumea de ei cu pamantul? Cunosti un pic de istorie? Nu am nimic cu ei dar vor sa ia ce nu este al lor.
Teodor Herzl, tatal sionismului, a fost ungur-j.idan