Incearca sa intelegi ce inveti,sa-ti folosesti imaginatia,sa asociezi cuvintele grele ( alea pe care nu le intelegi bine ) cu niste cuvinte care te fac sa iti aduci aminte de ele.
Imparte totul pe portiuni si invata cate una pe rand,trebuie sa fi organizat/a.
Bea destula apa,ajuta,daca nu bei destula apa te concentrezi mai greu.
Dormi bine.
In general cititul ( romane poliiste, carti motivationale, orice vrei tu sa citesti, ce iti place ) ajuta memoria si iti antreneaza mintea, deci poti sa faci si asta daca poti / vrei / ai timp, etc.
Daca ne-ai spune si ce vrei sa inveti ar fi super! Daca-i pentru scoala, atunci imparti totul pe paragrafe, din care iti scoti idei principale care in urma a ceea ce ai citit le dezvolti. Ideile le scrii ca sa le ai si pentru teste sau tezele finale. E simplu! Sau citesti un paragraf, apoi incerci sa reproduci cu cuvintele tale ceea ce ai citit! Numai bine!
Depinde la ce materie. Fiecare om invata diferit la materii diferite.
O limba straina se invata ascultand oameni cum vorbesc, intelegand prima data sensul, nu toate regulile gramaticale, asa cum promoveaza sistemul asta idiot de invatamant. Apoi incepi si tu sa vorbesti acea limba, te lasi corectat. Poti apoi sa folosesti materiale cum ar fi filmele, jocurile video, unde vei intelege ce spun aia, dar vei invata si cum se scriu anumite cuvinte, datorita subtitrarii. Dupa ce ai urmat cateva luni pasii astia, e timpul sa inveti si sa citesti limba repsectiva si sa raspunzi in scris la intrebari. Asta e partea ultima, mai dificila, dar foarte importanta.
Istoria de exemplu e o materie de toceala. Uite cum invat eu: prima oara citesc textul, nu ma chinui sa invat niciun an, doar sa fiu in stare sa povestesc ceea ce s-a intamplat foarte bine. Abia apoi revin asupra materialului si incerc sa memorez anii. Ideea principala la istorie e sa nu incerci sa memorezi anii ca si cum, spre exemplu, anii 1914- 1918 (WW1) nu are legatura cu WW2, 1939-1945, iar finalul WW2 nu are legatura cu expansiunea comunismului si tot asa. E important sa nu repeti mecanic, ci sa intelegi de ce o anumita tara s-a aliat cu alta, care a fost scopul comun... etc si sa existe o unitate intre ani, nu invatati separati. Avand o legatura intre toti anii, chiar daca ar fi sa uiti vreunul, tu ii vei stii pe ceilalti si cu ajutorul lor il vei afla si de cel necesar.
Foarte important la istorie e sa nu iti setezi o anumita limita de timp pentru care sa retii materialul. Sa zicem ca tu ai test peste 3 saptamani la istorie. Iti propui sa retii pana atunci, repeti, iei un 8, peste o zi nu vei mai stii nimic din ce ai invatat. Si daca de exemplu vei folosi stilul asta un an intreg, poate vei avea o medie mare, dar la examenul final care testeaza toate lectiile vei avea o surpriza neplacuta. Invata-le ca si cum nu ai vrea sa le mai uiti vreodata. Istoria e si cultura generala, e usor sa adaugi anumite piese in plus pe o macheta, dar cand tu nu ai macheta ci doar plansa goala si misiunea ta e sa adaugi cat mai multe detalii, atunci vei avea o sarcina imposibila.
Cipi1212 întreabă: