| Live4Ride a întrebat:

Salut.
Am o obsesie cu aranjarea banilor. Toti banii care ii am trebuie sa fie aranjati cap la cap, iar cand scot bani de la bancomat sau primesc rest la magazin si nu sunt aranjati ma enerveaza si ma intreb cum este posibil. Ce boala este?

27 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Bine ca ai ce aranja. Daca sunt ai tăi.

| RAY a răspuns:

Si eu la fel, imi place sa fie ordonati, nu-mi place sa fie asa haotic

suntserios
| suntserios a răspuns:

Foloseste cardul, scapi de o problema.

| dullcat a răspuns:

Nu e nicio boala.E doar o preferinta care nu ar trebui sa te afecteze cu nimic.

| dullcat a răspuns:

Da, cei de la banca au si ei toti ocd.Lumea a luat-o razna si arunca cu eticheta asta pentru niste simple preferinte, exact cum altii arunca cu diagnosticul de depresie pentru orice suparare.Numai un medic poate stabili daca e ocd sa nu.

| dullcat a răspuns:

Pentru analfabetul relian, ai si tu ocd, cumva? Nu pot sa nu observ ca esti obsedat de mine pana in punctul in care iti dedici adesea cate jumate de comentariu scriind despre un profil fictiv.
Spre deosebire de op, tu chiar ai nevoie de ajutor.Succes.

| relian a răspuns:

Ca sa nu mai ai ce arenja, foloseste card, sau da banii alotora, sa aiba aia grija lor, asa scapi si tu de o grija si sa nu te mai enervezi laughing
Deci ceva ceva ai tu, una e sa fie arenjati, la modul sa seta bine, sa nu stea portofelul umflat, daca banii ar fi impaturiti asa aiurea, alta e ce spui tu ca faci.

Cum este posibil? Ai mostenit asta cred ca de la cineva din familia ta.

Ma frate, dullcat, femeia asta unde te uiti, numa peste ea dai, si numai raspunri timpite da.
Se baga peste toti, trebuie sa spuna ea ceva la adresa cuiva, banui ca are si ea obsesia asta ca si tine, sau asemanatoare cu a ta laughing

Tu o tii de coarne, ea spune cai ciuta, uite si tu, cineva a dat un raspuns, ea la corectat ca e gresit laughing desi omu are dreptate 100%.

Se vede de pe Luna ca are dreptate dar ea nimic, interpreteaza doar cum vrea ea, tu una spui, ea alta intelege, pricepe cum zic unia in gura, dar ii place asa se bage ca musca in r ahat laughing

Nu spun sa nu te bagi cand cineva spune ceva gresit, dar aici sau majoritatea unde ea se baga ea greseste, dar spunel celor cu care discuta ca eroant, gresit laughing e jale cu femeia asta, se pare ca este un fel de tanti Violeta 2 laughing

| VoidEternal a răspuns:

Ocd.

| dullcat a răspuns (pentru VoidEternal):

Eronat.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru dullcat):

De ce e eronat? Exista OCD sau TOC in romana. Tulburare obsesiv-comportamentala. Chiar dupa denumirea conditiei iti dai seama de simptomele ei. Persoana respectiva are o obsesie cronica pentru ceva anume sa fie 100% exact intr-o ordine oare care sau se simte deranjat sau anxios de dezordinea perceputa de acesta. Cuvantul cronic insemnand ca tulburarea este pe o perioada foarte lunga de timp.
Ca majoritatea ce au fixatia/conditia asta isi traiesc viata aproape ca orice om normal, asta e alta mancare de peste. Dar daca omul are aceasta conditie, nu inseamna ca trebuie negata din moment ce nu il vezi in camasa de forta prin spitale.

| dullcat a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Sunt constienta ce presupune afectiunea, dar arunci cu diagnostic fara sa stii detaliile.Este o diferenta enorma intre a fi agasat de ceva si a avea anxietate pana in punctul in care iti afecteaza negativ viata de zi cu zi. Dupa logica ta si angajatii din magazine sau din orice mediu care presupune o ordine au ocd.

Omul a explicat clar ca ceea ce experimenteaza el este ceva deranjant si deloc placut pentru el, insinuand chiar ca este ceva nasol pentru el, din moment ce ne-a intrebat ce fel de boala este. Acestea sunt detaliile pe care le cauti. Tocmai de aceea am tinut sa precizez asta.
Daca omul o zicea la modul : "Am o fixatie deseori cu banii si modul lor in care as vrea eu sa mii inmaneze cineva, credeti ca ar trebui sa ma ingrijoreze?"
Atunci era clar ca din ceea ce spunea el, nu il deranja prea tare, si doar tinea sa ne intrebe din curiozitate.

| VoidEternal a răspuns (pentru dullcat):

¯\_(ツ)_/¯

Am adaugat textul ca TPU nu ma lasa sa pun doar emoticonul.

,,In order to receive a diagnosis of OCD, not only does an individual have to meet criteria for obsessions and compulsions, but they also have to be time-consuming (ex: take more than one hour per day) or cause distress and significant impairment in a person’s daily functioning; OCD is more than a preference.'' - https://www.family-institute.org/......preference

,,On their own, obsessive or compulsive personality traits do not constitute a mental illness. But when you can’t do your job because you’ve run out of sticky notes or can’t leave the house for fear of leaving one germ behind, you may have a real mental health issue.'' - https://www.baptistjax.com/juice/stories/mental-health/organized-or-ocd

Daca op avea ocd, nu ar fi mai fi apelat la bani cash din moment ce niciodata nu ii primeste aranjati perfect oriunde se invarte in societate.

,,insinuand chiar ca este ceva nasol pentru el, din moment ce ne-a intrebat ce fel de boala este.''

Sunt sigura ca ai vazut ce intrebari pun unii pe aici, in general? Toti au frica ca sufera de vreo boala inchipuita.

Astea-s deja cazuri grave in care nu poti iesi din casa de frica aia. Fiecare conditie/boala are stadiul ei de gravitate. Nu stiu daca esti constienta, dar in Romania, de exemplu, 5 din 10 adolescenti sufera de anxietate si 2 din 10 sufera de depresie. Acestea doua fiind considerate boli tratabile in spitalele de psihiatrie. Dar nimeni nu se duce la spital sa le puna diagnostic pentru ca si-ar strica viata daca ar figura in buletinele lor medicale, aceste conditii. Asa ca ele trec de la sine cu timpul la unii, iar la altii se chinuie cu ele si la maturitate. Nu am sarit sa pun diagnostic din burta de la mine si nici nu am zis ca e un caz grav la dansul, dar daca el se simte constatnt enervat pe o chestie banala ca asta, unde multa lume nici nu baga de seama, e clar ca are o conditie.
Am vazut totusi ca unii sufera de ipohondrie pe aici o alta boala laughing), avand in vedere ca nu au nici o boala de care sa-si faca griji in afara de acea ipohondrie, paradoxal vorbind. Dar in cazul lui e clar semn de OCD in stare ok daca acum nu isi petrece timpul prin spitale.

Sunt constienta si de cat de prevalenta e depresia sau oricare alta boala.Ca drept dovada, m-am plictisit de cate ori am scris pe aici ca lumea sa apeleze la psiholog.

Totusi, se estimeaza ca doar 1% din populatia globala sufera de ocd.

https://www.verywellmind.com/what-are-the-different-types-of-ocd-2510663

https://www.choosingtherapy.com/mild-ocd/

Asta e, we agree to disagree.

| Emma30555 a răspuns:

Ar putea fi tulburare compulsiv obsesiva, dar poate nu e cazul dacă manifești comportamentul doar la bani și nu la altceva.

| 1234568807 a răspuns:

Este boala valoroasa

| LaviniuA a răspuns:

Si eu fac asa laughing Ii aranjez frumos cu fata inspre mine. Uneori caut prin portofel ca sa verific ca toate sunt aranjate corect.
E mai naspa cand primesc o moneda ca nu stiu cum sa o aranjez big grin
Vanzatoarele de la magazin chiar nu respecta regula asta asa e...

| dullcat a răspuns (pentru LaviniuA):

Ai grija, caci si tu ai ocd.Si tatal meu are, nu mai zic de pisica vecinului.laughing

| RAY a răspuns (pentru LaviniuA):

Acolo unde pun ei banii pun in mai multe casute de 1, 5, 10, 50, 100

| Drake21 a răspuns:

Nu stiu eu i am aruncat pe toti pe strada odata vreo 15mil nu prea multi cati aveam la mine rolling on the floor da m ai mult ca sa imi revin dintr o stare

| Animeforlifee9921 a răspuns:

Tulburare obsesiv-compulsiva, e atunci cand o persoana e obsedata de ceva sau cand are un anumit comportament. Si eu sufar de chestia asta, am niste iesiri si sunt obsedata sa nu stea hainele largi pe mine, ma spal de o gramada de ori pe maine si altele.

| MiraMiraMira987654321 a răspuns:

Erai bun de casier la o Banca. happy Acolo banii se aranjeaza pe aceeasi fata, cap la cap, valoare, etc.

| Gabrielll3 a răspuns:

Iluzia ca ai "control" si tu asupra a ceva din viata ta. Probabil se trage de la senzatia de neputinta in anumite aspecte ale vietii tale. Obsesia e un efect, cerceteaza si remediaza cauza.

| Mihay2023 a răspuns:

Omg.