| Ionică a întrebat:

Ce parere aveti despre Martin Luther? Ce parere aveti despre filmul "Luther"? Ce parere aveti despre revolutia protestanta? Ce parere aveti despre protestantism si neprotestantism? Sunteti de acord sau nu? Multumesc!

3 răspunsuri:
| thealchemist a răspuns:

Intre protestanti si satanisti nu e nici o diferenta. nu exista o biserica protestanta, singurele biserici crestine sunt cea catolica si cea ortodoxa. sunt deschis la discutii daca vrei, dar cred ca ai destule materiale, peste tot, pe internet, in presa, carti, etc.

| Arthur a răspuns:

În anul 1514 în sânul Bisericii romano-catolice apare o mare ruptură, călugărul Luther se rupe de Roma şi înfiinţează o nouă Biserică cu numele de Protestantă, adică cea care protestează împotriva Romei. Dogma de bază a ei era: '' Sola Fide '' - Singură credinţa mântuie, nu mai este nevoie de fapte bune! O greşeală foarte mare '' Credinţa fără fapte este moartă '' ( Iac. 2, 20 ). Luther va strica dogmele, va distruge slujbele frumoase, va începe o eră de totală depărtare de adevărata credinţă. Luther a exclamat când a dat Decretalele : '' Vai ce am făcut, rătăcirea mea niciodată nu se va opri! '' şi aşa este, din prăpastie în prăpastie s-a ajuns apoi pe la 1600 să apară alte erezii : Anabaptiştii în Germania, Calvinii, Zvinglienii care spuneau că este de ajuns să te botezi şi te mântui. Baptiştii care apar în România la 1888, venind din Ungaria susţin aceiaşi idee a lui Luther, numai să te botezi că apoi vei merge în rai.
Este o rătăcire care nu a făcut bine credinţei şi Bisericii.

| JeSa a răspuns:

Ionica2010, "teoria" - care a rezultat din experienţa personală lui Luther, rămâne neplauzibilă. Colegul nostru drag - "Arthur" - spune foarte bine, frumos.
Pentru că, acest preot, îşi pierduse harul/darul de al revărsa asupra credincioşilor.
Deci Martin Luther, cu toată strădania lui de a îndeplini poruncile bisericii, simţea că nu va putea satisface dreptatea lui Dumnezeu. Aşadar, Papa îi va condamna scrierile sale cele mai îndrăzneţe, ca: "Apel către nobilimea creştină de naţiune germană şi "Captivitatea babilonică a bisericii şi Libertatea creştină"; prin care denota că - "fiecare creştin e preot şi poate intra direct în contact cu divinitatea, dacă crede în cuvântul Evangheliei", etc. Arzând "bula papală" în faţa studenţilor săi şi a unei mulţimi îndârjite(20decembrie 1520), Papa îl excomunică şi cere autorităţilor germane să-l aresteze. Este acuzat de erezie, şi citat la Roma. Fiind, părăsit de masele populare care numai vedeau în el decât un trădător, el se va arunca în braţele principilor teritoriali şi le va încredinţa sarcina de a organiza şi conduce biserica lutherană. Prin urmare, s-a transformat într-un partid politic, condus de principi germani, care au făcut din ea un instrument de guvernare absolutistă. E vorba de "Dieta de la Augsburg"(1555), ce a consfinţit acest fapt, conferind principilor dreptul de a impune supuşilor lor, în virtutea principiului: "cujus regio, ejus religio", adică - o confesiune pe care ei înşişi au adoptat-o.
Însă reforma lui Luther a dus ce-i drept, la "o nouă religie", şi anume - la religia(cea "calvinistă"), de care avea nevoie monarhia absolută. Citez:
"Dar acolo unde Luther a fost învins a biruit Calvin"(Engels).

Mai multe, spune şi aici: :)
http://www.marxists.org/romana/m-e/1880/dezv-soc/introd.htm