Cred că nu este nimeni 100% bun sau 100% rău. Cred că avem cu toții și bunătate și răutate în noi, dar în cantități diferite.Mai degrabă aș spune despre o persoană că este majoritar bună/rea.
Omul nu este nicicum.Este doar un animal, suficient de norocos, care a castigat potul cel mare la loteria evolutiei.
Deciziile care ar putea crea o imagine rea sau buna, ii apartin in totalitate.
Da, exista mutatii (aici e mult de discutat), care ar putea "ajuta" unii oameni sa fie psihopati, pedofili, criminali etc.Chiar si asa, deciziile de a se lasa condusi de impuls, de instinct sau de a-si folosi autocontrolul sau ratiunea, ii apartin omului.
Ca idee, se estimeaza ca 80% din totalul persoanelor pedofile, nu vor ajunge niciodata sa puna in practica nicio fantezie si nici nu au dorinta de a incerca asta in realitate.
In orice caz, nimeni nu este atat de bun incat sa nu fie niciodata rau si nimeni nu este atat de rau incat sa nu fie niciodata bun...
Cred că omul la bază nu este în niciun alt fel decât o ființă instinctuală, pe care n-o putem încadra comod într-o clasificare alb-negru de tipul bun/rău. Calitatea omului este rațiunea și tocmai aceasta ne face mai buni sau mai răi. Să fii un om bun e o alegere conștientă. Sigur, unii dintre noi poate au un temperament mai violent și pot fi înclinați să săvârșească mai multe lucruri rele decât alții mai calmi, mai calzi, dar nu asta îi face mai răi, CI FAPTUL CA ALEG SĂ ÎȘI ASCULTE INSTICTELE, în loc să aleagă acel comportament moral, altruist. Desigur, e lucru mare să ajungi să fii atât de conștient de sine încât să vrei să devii o persoană mai bună.