| aLina_8828 a întrebat:

Salutbig grin
imi trebuie si mie niste citate din alexandru lapusneanu de costache negruzzi pentru a-l caracteriza pe alexandru lapusneanu`
funda
happy
eu n`am cartea si p net n`am gasit >_

Răspuns Câştigător
| Andreea_8014 a răspuns:

Ce prilej bun ca sa-mi recapitulez caracterizarea lui al.Lapusneanu pentru. test big grin
uite eu asa l.am caracterizat.

Al.Lapusneanu este infatisat de catre C.Negruzzi in a doua sa domnie, ramasa in istorie ca o perioasa sangeroasa.Domnitorul este bine individualizat, chiar si prin nume, caruita pentru. a. i da un plus de personalitate, este articulat cu art.hotarat "l".
Lapusneanu este un domnitor puternic si autoritar care prin faptele sale doreste sa intareasca autoritatea domneasca.Dorinta sa de razbunare pe boierii tradatori se transforma intr. o obsesie care. l macina permanent.
Conflictul domnitorului cu cu boierii se reflecteaza inca de la inceputul nuvelei din momentul primirii soliei boieresti, refuzand categoric intoarcerea din drum. Vointa sa de a domni singur se afrima din aceasta scena "Sunt alti trantori de care trebuie curatat stupul". Pentru a.si pune planul in aplicare are nevoie de sprijinul lui Motoc, de aceea il iarta aparent pentru.tradarea anterioara si pentru.incercarea de a/l insela din nou. Ajuns voievod il troneaza o domnie tiranica care nu tolereaza opozitia boierilor ucigandu. i fara mila pe cei tradatori.
Rugamintea sotiei sale de a pune capat varsarii de sange starneste mania domnitorului de.aici si gestul repezit de a duce mana la pumnal trdeaza caracterul sau violent.Domnitorul ii promite un "leac de frica" sotiei sale.
Cruzimea cu care planuieste lectia oferita sotiei demonstreaza ca razbunarea a devenit un sentiment care. l dezumanizeaza pe voievod chiar si in relatia sa cu familia.De remarcat este faptul ca lapusneanu admira frumusetea sotiei sale, pretuieste gingasia ai afectiunea acesteia si isi arata uneori tandretea prin diferite gesturi si cuvinte.
Partea a3a ne dezvaluie arta disimularii prin care domnitorul incearca sa. i convinga pe boieri de sentimentele sale de remuscare.Cu inteligenta isi alege argumente din Sfanta Scriptura pentru. a cere iertare boierilor si. i invita la un opsapt la curtea domneasca.
Cruzimea cu care Lap. ordona si asista la scena sangeroasa a uciderii boierilor tradatori dezumanizeaza eroul.
El radea in timp ce Motoc se silea a rade ca sa placa stapanului.In momentul in care multimea cere capul lui Motoc, domnitorul isi arata tot dispretul fata de perfidul slujitor dandu. l pe mana norodului.Desi are taria sa.si respecte promisiunea facuta Doamnei ruxanda, placerea sadica de a vedea cum sufera oamenii nu. l paraseste. el nascoceste diferite schingiuiri pentru. ceilalti.
Drama tiranului incepe in momentul cand se trezeste calugar. El adreseazao serie de jigniri si amenintari sotiei, copilului si calugarilor. El refuza categoric statutul de calugar considerandu.se in continuare domnitorul tarii.Pt.salvarea fiului si a doamnei Ruxanda, ea este impinsa de boieri si de mitropolit sa. i aduca paharul cu otrava.
Al.Lapusneanu ramane un personaj puternic individualizat cu gesturi si cuvinte memorabile reprezentand personalitatea domnitorului tiran.


eu asa am facut.

0 răspunsuri: