| NonZarek a întrebat:

Salut, este adevărat ce se spune, sa nu mănânci pana te saturi?
Părinții mei și mulți alții îmi ziceau ca nu trebuie sau nu e bine sa mănânc pana ma satur, căci astfel ma îngraș, este adevărat?

Răspuns Apreciat de Editori
| TamplaruAnisoara a răspuns:

Senzația de satul este data de către stomac prin care îți spune ca este plin pana la refuz.In acet fel, stomacul își mărește volumul pentru a se simții mai lejer pentru a incepe procesul de digestie. Continuând sa mănânci tot timpul pana simți ca ești satul, acest proces de dilatare a stomacului continua, ajungand astfel sa mănânci de la o zi la alta tot mai mult pentru a simți acea senzație de satul.
Firește ca in timp ajungi sa te îngrași. Posibil ai auzit de persoane care au ajuns sa facă operație de micșorare a stomacului pentru a putea slabi, deoarece se vede ca nu puteau sa renunțe la a manca pana la saturație.

| Mosotti a răspuns:

Gresit, senzatia de satul o da creierul, nu stomacul, de exemplu de multe ori mancam si ma saturam si daca stomacul nu era deloc plin, alte dati ma saturam cum spui tu cand se umplea. Si la multi, cei ce au deficit de serotonina pe grupul de receptori 5HT2C in general au foame si pofta mai sus decat normal si manaca pana la refuz cum zici tu. Ceilalti ce nu au aceste deficit de la sine se satura cu mai putin, de aia in SUA a iesit un medicament care asta face, corecteaza deficitul de serotonina acolo, se numeste Belviq (Lorcaserin ca subst de baza), dar e prea scump si la unii nu merge, de aia sunt multi grasi, si am probat si eu si asa este dar nu cu ala, cu altceva. Si cei cu deficit se ingrasa ca mananca mai mult, simt mai ales pofta de dulciuri si iti dai seama ce iese.

Alta data am patit ca, cu stomacul plin aveam pofta si putina foame, deci taierea stomacului e o moda si de luat banii, cand la cap e problema.
Unu a mancat pepene pana a plesnit stomacu ala mic taiat. De ex aia nu pot bea apa ca lumea, inchipuie-ti ca faci miscare si ai sete din aia, ce faci? Te chinui, ca tesuturile au nevoie de apa, nu stomacul neaparat. E nasol cu taierea.

Si invers, cei cu pofta prea mica si sunt prea slabi, unii medici dau Peritol care face invers, coboara nivelul de serotonina acolo, si incep sa manace mai mult desi au stomacul la fel. Nu merge chiar la toti, dar in general merge. Sau dau altele care tot aia fac. Asa ca din pacate ai cam gresit in ce ai spus. Nu merge la unii ca la ei e problema pe alti receptori, dar tot principiul ala este.
Si ce am zis se poate proba oricand.

4 răspunsuri:
| Mosotti a răspuns:

Nu e adevarat, daca ai la creier o dereglare atunci te saturi cu mai mult si te ingrasi daca sari de kcal necesare, daca nu ai acea dereglare te vei satura cu mai putin si nu vei depasi kcal necesare, nu conteaza ca nu se umple stomacul sau se umple, satietatea nu depinde de marimea lui. Citeste ce i-am spus lui AstalusAna, ca am explicat unde e problema.

E o anomalie sa mananci pana nu te saturi ca ai o senzatie tampita mereu. Daca te saturi cu mai mult decat trebuie, trebuie sa rezolvi problema sa te saturi cu mai putin.
Daca te saturi si nu te ingrasi, este okey. Parintii tai si multi altii nu cunosc treaba si de aia ti-au dat sfatul acela, ei nu stiu ca depinde in care din cele doua cazuri esti.

| gemeni6226 a răspuns:

Este foarte adevarat, dar nu poti trai mereu dupa reguli ca pana la urma devii depresiv daca te tii numai dupa reguli.Ei o luna doua poti dar pe urma vine efectul invers abia astepti sa poti incalca regulahappy.Eu zic ca poti face orice te face sa te simti bine dar in sensul bun al cuvintului nefacind excese in nimic deoarece excesele oricare ar fi ele nu duc la nimic bun.Nici la excesul de a minca nici la excesul de a te abtine de la ceva. Daca te misti mult nu te ingrasi dar daca duci o viata sedentara te ingrasi si de la o felie de paine.

Răspuns utilizator avertizat
| Andra9pk a răspuns:

E mai bine sa mananci mai putin si mai des.