În primul rand ce e acolo? Sat fără câini?
Cineva păzește pădurea aia, aveți pădurari ce trebuie sa vadă despre ce e vorba.Te-ai gândit sa mergi la ocolul silvic sau la politie și sa declari ca se taie fără marcatura de pe terenul tău?
Bătaie de cap ne bătaie de cap e dreptul tău sa îți poți păstra lemnul.Atata timp cât tu nu ai cerut sa tai acei copaci și nu s-a marcat e hoție și se pedepsește penal.
Bun.Acum ca tot vorbești de ai tăia tu.Si tu pentru ai tăia ai nevoie de aprobare de la oculul silvic.Trebuie sa mergi a te interesezi și implicit sa plătești marcatul copacilor pe care vrei sa ii tai asta dacă se poate.Iar dacă vrei să vinzi mai mulți o data, trebuie sa plătești drujbisti plus tafuri ce sa le traga la drum de unde cei cu firma sa le poată încarcă.Iar dacă te referi la o firma ce sa se ocupe cu treaba asta, adică sa vina ei cu drujbisti și tafuri tot asa trebuie, sa mergi sa te interesezi la ocol sau la oameni din apropiere ce se ocupa cu treaba asta.E complicat și ca să descurci ițele e necesara prezentarea ta la ocolul silvic de care aparțineți.
De 5 ani ma lupt cu hotii de lemne dar ei sunt mana in mana cu niste politisti din Turda(grad maricel)iar atunci nimeni nu face nimic cu ei.Cu marcatul lemnelor/acte transport nu e problema, fac totul legal si de taiat/adus lemnul din padure ma pot ocupa eu ca am si tractor si la taiat lemne ma pricep, eu fiind alpinist/arborist.Problema e ca vreau o firma care sa-mi cumpere lemnul, busteni si nu prea gasesc, cei de la ocolul silvic nu au timp de intrebari deci trebuie sa ma descurc singur.
Pot eu sa ma deplasez cu bustenii ca am si camion, dar de ce am nevoie este o firma care cumpara busteni si nu gasesc.
Doar dacă o sa cauți un gater ce sa îți ia lemnul cu tirul.Ca buturugi sau metri nu îți iau decât oameni pentru foc și cred ca îți e mai rentabil asa.Sau sa le vinzi la prețul mai jos decât cel de pe piața, la cei ce se ocupa cu vânzarea la oameni.
În zona mea o camioneta de lemne e 1800 de lei.Platesti un om cu tine cu 100/150, mai cheltui pana în 300 de lei maximul maximului pe consumabile ca de fel nu depășești 200, și ramai cu 1400 de lei pe zi.Ce vrei mai mult?
LastKiss întreabă: