Si eu fac la fel, nu prea tin cont de cum trebuie adresat cu oamenii straini mai invarsta, dar stii ceva, e cel mai usor sa le zici la toti cu dumneavoastra, si adica... sa intrebi da ca iti trebuie ceva, ca da ca nu iti trebuie nimic, nu mai intreba pe nimeni, in general e bine sa eviti discutiile cu strainii pe strada, ei pot fii ciudati.
Cel mai bine e sa intrebi scurt si eficient, la modul „Pardon, ma scuzati domnule/doamna, dar as putea lua produsul de acolo?/ as putea intreba unde se afla strada (marog, stii tu ce sa intrebi) ". In general e bine sa intrebi politicos pe cei straini, e cam nerecomandabil sa intrebi pa cineva strain direct, adica, sa-l bagi direct in discutie, e cam aiurea si careva se poate supara.
Politicos ar fi ca atunci când intri undeva sa saluți cu "buna ziua".Pe urma sa folosești "dumneavoastră" dacă vânzătoarea e o persoana de ani tău sau mai mare.Asa e frumos.
Vorbești la pertu, atunci când e clar ca ai în fata un copil, sau atunci când ți se permite.
Buna! Cand intri undeva e frumos sa saluti primul. Daca persoana careia i te adresezi este mai in varsta, vorbesti cu dumneavoastra.
Cu salut sau ciau sau bunã. Asa este frumos ca persoana respectiva sa nu se simta asa " in varsta".
Poate doar daca are peste 20-30 de ani anii tai il iei cu buna ziua.
Cel putin eu urãsc cand mi se zice buna ziua de dinastia si nu consider a avea" bun simt" deloc.
Buna ziua și forma de politețe cu "dumneavoastra". Ca sa fii confuz și sa mergi la sigur cu adresarea.
Chiar daca vanzatorul este mult mai mic decat tine ii spui tot "buna ziua" si "dumneavoastra"; "tu" si "salut" ii spui doar daca va cunoasteti.
Daca e cineva de varsta ta e normal sa-l iei la per tu dar daca e cu 10 ani mai mare este normal sa-i dai respect si sa spui dumneavoastra, asta daca vorbeste frumos si se poarta frumos, dar daca are comportament ce nu inspira respect atunci e altceva.Eu mereu dau exact atita respect indiferent de varsta la magazine cit m-i se da mie.Degeaba eu deja sunt in pensie si bineinteles toata lumea din magazine este mai tinar ca mine ii dau respectul daca se vorbeste frumos cu mine m-i se pare normal.Dar daca nu imediat imi manifest nemultumirea si evit sa mai merg in magazinul respectiv. Locuiesc intr-un cartier sunt destule magazine cu profil alimentar si bineinteles merg acolo unde sunt tratata cu respect nu unde m-i se arunca cit de colo contactlesul de care sa tin cardul pentru plata.Nu este problema mea ca lucratoarea a avut o zi proasta si se descarca pe mine.Din moment ce ai ales sa lucrezi la comert si esti pusa intr-o casa chiar nu e vina cumparatorului ca nu ti-a mers bine ziua si sa te descarci pe ea.Dar precum am zis sunt destule magazine cu profil alimentar si sunt chiar doua una linga alta unde se vorbeste mereu frumos si calm cu mine normal ca mereu acolo imi fac cumparaturile.