Balada culta, ca si cea populara, este o specie a genului epic. Ea porneste de la modelul celei populare, cu care are numeroase asemanari, existand insa si unele deosebiri intre ele.
Ambele tipuri de balada sunt opere epice in versuri, de mica intindere, insa cea populara are un autor anonim, s-a transmis pe cale orala, cunoscand mai multe variante, pe cand cea culta are un autor cunoscut si s-a transmis catre cititor pe cale scrisa. Modul de expunere predominant, caracteristic intregului gen epic, este si in balada culta tot naratiunea. balada culta este o opera epica, alcatuita in versuri, de mica intindere, cu un conflict puternic si o actiune dinamica, in care se povestesc intamplari deosebite, dramatice, savarsite de personaje neobisnuite, cu caractere opuse.
Balada este o specie literara reprezentativa a literaturii populare romanesti. Fiind o specie folclorica,balada are notele caracteristice literaturii populare: a)caracter anonim:-autorul este necunoscut,identitatea sa fiind pierduta in timp -autorul este, de obicei, un om talentat din popor. b)caracter oral:-este transmisa din generatie in generatie prin viu grai. balada populara este o specie literara reprezentativa a literaturii populare romanesti.
adelinutza14 întreabă:
DianaLo întreabă: