Buna
Daca as avea varsta copilariei, as colinda cu mare drag.
Off...imi aduc aminte cu mare drag de acele vremuri cand, copil eram, colindam cu mare drag si traiam cu adevarat sarbatorile de iarna.
O seara buna
Nu.E o chestie laică ce trebuie stârpită, la fel cum e obiceiul cu brazii(distrugerea pădurilor) și altele.
Imi placea sa colind in copilarie...
Dar bag de seama ca de la an vin tot mai putini copii cu colindul.Ori copiii din zona mea au crescut si nu mai asemenea preucupari, ori se pierde traditia!
Sincer, mie nu imi place acest obicei, mai ales dupa ce am trait in strainatate, unde el nu exista deloc. Chiar stai mai linistit de sarbatori stiind ca nu iti bate/suna cineva la usa; de asemenea, nu vine niciun preot sa iti stropeasca prin casa cu busuiocul sau sa iti dea sa pupi ceva, mana lui sau vreo icoana. Oamenii se duc la slujba daca vor, dar nu le vine nimeni in casa si nu suna nimeni la usa.
Cand esti copil, ti se poate parea frumos sa te duci pe la casele oamenilor sa canti si sa astepti ceva, mai ales daca ai tai nu stau prea bine financiar.Totusi, daca privim obiectiv si, mai ales, daca experimentam si alte culturi/tari indeaproape, ne dam seama ca acest obicei este un fel de cersit, izvorat probabil dintr-o proasta situatie materiala. Ii vedeti vreodata pe copiii celor instariti mergand sa bata la usile oamenilor dupa alimente si bani? Acest lucru nu se intampla nici in Romania, in familiile boieresti, de exemplu.
Este foarte penibil pentru oameni sa deschida usa, mai ales ca, spre deosebire de vremurile trecute, cand se dadeau covrigi si nuci, acum se asteapta bani.
Iep....cu toate ca anul trecut am tras o spaima s-o tin minte toata viata, aproape am luat foc de la o floare din petarde si era cat pe ce sa pic in sant, da ma duc... vrei sa vin si pe la tine?
P.S:n-am facut referire la felul ala ca-s fata
Denisd533 întreabă: