Mai nasol este sa faci o facultate si sa nu fii capabil sa iei licenta la sfarsitul ei, pierznad atat amar de ani, gramezi de bani si timp si nu ajungi sa profesezi deloc.
De ce nu faci ceva ce esti capabila sa faci, ceva ce-ti place, fara sa te mai stresezi cu invatatul, pentru care nu ai mare dragan, sau poate mental nu poti?
Uite cum sta faza.
cazul meu nu este deloc singular.
vreau facultatea aceasta din clasa 7.
bun, in semestrul 1 mi - am luat toate examenele.
in semestrul 2 am dat un mare "fail".
am 3 restante, din care 2 sunt 100 %picate.
nu sunt absolut deloc singura.
este un sistem ff nasol cu materii fără sens la majoritatea facultăților.
nu cred ca sunt asa grea de cap.
am avut totuși media 9 30 la un liceu de top.
pur si simplu am cedat psihic. si ma gândesc ff tare la viitor si la faptul ca nici atunci nu voi lua.
nimic mai mult.
cunosc pe cineva si cu 4, 5 deci nu sunt deloc singura.
sunt doar disperata
Trebuie sa fii constienta de cat poti duce tu, nu de cat vrei sa obtii, ca fiecare vrem sa fim in pozitii foarte inalte, dar nu ajungem toti acolo, daca nu suntem si motivati sa ne luam examenele cu note mari, ca sa ajungem sa avem prioritate la intreviurile de angajare si ocupare a posturilor bune.
Tu nu esti inca constienta de limitele tale, de aceea esti disperata.
Reanalizeaza-ti situatia si de data asta fii realista cu tine!
Si inca ceva: nu te mai uita la altii, ca nu te ajuta pe tine cu nimic.
Clar. ai dreptate!
faza e ca nu trebuie sa disperi după niște restante, dar eu m-am gândit mult prea departe.
înțelegi?
eu nu cunosc pe cineva la facultatea aceasta sa nu fi avut restante.
pur si simplu nu cunosc.
Am luat azi o restanta din 3.
m-am mai calmat
Nu stii ce sa faci? Dar la facultatea aia de ce te-ai dus? Ori ai crezut ca acolo treci clasa asa fara sa afci nimic
Deci invata, asa se trec examenele, nu iti da nimeni nimic daca nu faci tu ceva.
Sa te lasi de facultate pentru 3 restante? Nu te lasi tu, te lasa aia repetenta deci daca nu treci examenele, aia arata ca nu esti capabila sa faci acea facultate, asa ca renunti si cauti ceva la care te pricepi.
Daca tu nu poti trece un examen, ce vei face cand o sa lucrezi? La un job, de asta care necesita ceva scoala, trebuie sa ai si ceva cunostinte sa te pricepi, ca de nu te da angajatorul afara cand vede ca esti pe linga.
Eu asa zic fa ceva la care te pricepi si iti place.Fiecare om are limite, nu trebuie neaparat sa faci scoala daca nu te pricepi nu?
Vrei neaparat sa afci o scoala, apoi stai si lucrezi vinzatoare, ca oricine care nu are nici o scoala
1 nu exista conceptul de " repetent" la facultate.
2 când vezi 200 de restanțieri din prima, problema știm unde e.
3 nu ai idee cât de stresant poate fi, când vezi ca înveți si pici
4 nu e normal sa faci 30 de subiecte diferite, alții sa aibă mai ușor, alții mai greu
5 de multe ori ce faci la facultate nu reflecta absolut nimic din ce îți cere angajatorul.
6 aici e drumul meu, am vrut aceasta facultate de 6 ani, dar urăsc ipocrizia.
Nu exista conceptul de repetent, contreaza cum ii spui? Tot dracu ala este, adica nu esti capabil sa treci clasa repetent, sau ce cuvinte se mai folosesc, exact acelasi lucru este.
2-Cind vezi 200 de studenti ca au restante, aia arata cit de "bine pregatiti sunt " arata cit de slabi sunt, altceva nu arata.Nu e de vina profesorul ca studenti nu invata sau nu-s capabili.
Nu stii nu treci, asta e clar.
3-Este stresant cand inveti si pici cu asta chiar ca mai dat gata daca pici inseamna ca nu ai invatat destul, nu crezi? Nu ai invatat ce trebn, ori degeaba stai cu cartea in fata sau citesti daca nu pricepi, ala nu se cheama invatat.
4-Subiectele is diferite, dar au aceleasi grad de dificultate, doar ti se pare tie ca unle is usoare, pentru ca pe unele le stii, iar pe altele nu, de acolo si gindu asta ca alea is mai grele, is mai grele pentru ca nu le stii tu, ca nu ai invatat cum am spus mai sus cit trebuie.
5- De regula ce faci la o facultate cam aia faci si la job, asta daca iti iei un job pe scoala ce ai facut-o.
Un doctor invata la scoala anatomie, chimie etc, aia va face si la job.Un inginer la fel si tot asa, nu stiu de unde ai ideile astea, propbabil de aia ai si restante, se vede din felul in care gindesti.
6- Drumul tau este ala pe care stii sa mergi, nu te aventura ope drumuri necunoscute, nu intra in ape tulburi ce nu le cunosti
Crede-ma ca nu ai in totalitate dreptate.
unii dintre noi chiar am învățat extrem de mult, dar alții au noroc.
asa chior
e greu de explicat, nu ai cum sa înțelegi.
îți înțeleg punctul de vedere, totuși.
când vezi 200 de studenți picați, știm a cui este problema, totuși
Am scăpat de o restanta azi.
cu cele 2 care au rămas, merg cu domnul.
Bv, dar nu mergi cu domnul cu alelante 2, pune si citeste, invata si cum ai luat pe asta acum, asa iei si pe alelante.
Daca citesti, daca inveti, te stradui se poate Deci cei care au restante, ori is lenesi nu prea inavata, ori is mai grei de cap.
Nu cunosti tu studneti care sa nu fi avut restante? Nu cred asa ceva.Eu am avut colegi care nu au avut restante deloc, de la cap coada nici o restanta.
eu am avut 2 dar n-a fost problema, insa nu asa deodata, ani diferiti. Daca la scoala aia unde esti tu, nu este student sa nu fi avut restante, e clara atunci scoala in RO se duce de ripa, studentii is din ce in ce mai slabi, daca nici teorie nu poti invata, cand o sa treaca la joburi ce or sa faca?
Dar nu-i de mirare la ce meseriasi is prin RO am fost acolo si am vazut, am vorbit cu destui meseriasi, slabi.
Si pe aici is unia care au facut scoala, dar dau niste sfaturi de ramai masca vorbesc aici despre notiuni simple de fizica, chimie.
In sf gata nu mai sta pe aici, naga si invata la restul, lasa TPU, lasa netu, nu te ajuta astea sa treci restantele alea.
Daca te gindesti mult la viitor, trebuie sa emiogrezi in state sau la tanti Violeta in Australia, faceaia colo scoala daca chiar vrei.Asa in RO ce viitor sa ai chiar cu facultate? Inca odata zic, nu-i rau sa ai o scoala, dar trebuie sa te si pricepi la meseria aia, asta daca o vei practica, pentru ca va veni timpul sa o aplici, iar daca nu te vei pricepe, degeaba o ai, angajatorul o sa caute sa scape de tine cand o vedea ca nu esti bun.
De aia am spus, trebuie omu sa faca o scoala cei place si la care sa se priceapa.
Da, ai dreptate!
e o facultate grea...
unele materii nu te ajuta cu nimic. pur si simplu, crezi sau nu crezi.
toate facultățile au materii de umplutura.
profesorii sunt din ce in ce mai neglijenți și aici se ajunge. unii studenți fie fac totul cu scârbă, fie nu le place, fie nu ii duce capul, fie nu știu. sunt mulți factori.
dar si profesorii sunt niște gunoaie, fără supărare.
unii au niște pretenții ca din cer.
ți se pare normal ca pe suportul de curs sa ai un lucru, iar la test altul, care nu are nicio legătură cu ce s-a predat sau vorbit?
îți spun sincer ca nu.
iar dacă mergi la decan sa te plângi de niște nereguli, ăla da din mâini.
asa e sistemul.
eu nu zic, probabil clar nu am învățat cum trebuie, cine știe.
nu ma apuc acum, doamne ferește.
imi trebuie putina liniște si relaxare.
abia am terminat.
nu am cum chiar acum... as da chix iară.
dar în 2 săptămâni ii dam bătaie.
De curiozitate, oare ce facultate ai făcut tu?
știu o singura persoana care ia mereu 8 9 10, dar îți pot dovedi ca ea nu iese din casa mai niciodată.
efectiv sta si învața.
eu nu zic ca nu e rău, dar cu timpul te strici de cap.
da, am zis bine.
sunt destui care se salvează de restante, alții le trag cu ei in anul următor... tine de fiecare în parte, de noroc, de nimereala, de cum se descurca la test, de metodele de învățare etc.
ce sens are sa mint?
plus ca am dubla specializare, deci e de înțeles.
Nu conteaza ce facultate am facut, am facut una la care invatai de toate, cam tot ce misca pe pamint .
Noi ca idee, desi profesorii ne spuneau sa invatam inca din timp, pai cine facea asa, nimeni.deci invatam atunci cand venea examenele, era cum spui tu foarte putin timp.Dar uite ca nu neam stricat de cap nici unu din citi am fost in acel an.
Daca ai stii ce carti aveam de invatat la un ele materii, o sa spui cas nebun, groase, si din alea grele rau, genetica, pffff vai de noi.Mi s-a parut acel examen nu greu, f greu, dificil,. mai ales ca genetica nu o pricepi asa f usor.
Aveam fete, care la fel invatau, doar atunci cand ewra sesiunea de examene, dar treceau cu f mare usurinta.Chiar si acum stau si ma intreb, oare cum de bagam in noi atita materie
Este adevarat ca aveam cate o saptamana pentru 1 examen, dar stam cum spui tu saptamaina aia rar ieseai din camera.
Alte examene erau usoare, fctie de ce te pricepi tu, ori ceiti place mai bine, asa ca la unele materii nici nu mai invatam asa mult, doar rasfoiam sa mai recapitulez, stiam deja din timpul predarii.
De exemplu mecanica, pai ce eu invatam la aia, citeam asa chestii matematice mai mult, formule, alea nu aveam cum sa le stiu, dar in rest eram bine.
Mai erau materii la care treceam ca rata prin apa asa era profesorul, la meteo de exemplu, asa am trecut, de aia cunosc meteorologie ca si gisca
Chimia era si aia wow grea, dar se putea, nu faceai tot, dar erau si chestii ce le puteai pricepe.
La limbi straine, iar am trecut la fel cum am trecut prin toata scoala, adic a nu se prindea nimic de mine, profesorii ne treceau asa, vorba aia nu ne lasa cu restanta la limbi straine nici nu am auzit cand am facut eu sa aiba careva restanta acolo.
Gata nu mai zic nimic, o sa spui ce scoala am facut ti-am spus am facut cam tot ce misca pe pamintu asta atit terestru cit si in aer.
Eu nu am spus ca nu te cred, sau ca minti.Am spus ca studentii acum daca se intampla ce spui, is nu slabi, is f slabi.
Asta stii de ce? Pt ca se intra la facultate dupa notele de la liceu, am stat si ma gindeam cum ar fi mai bun, si cred ca era mai bine pe vremea comunistilor, cand se intra doar pe baza de examenene, nu ce note ai avut la bac sau la liceu.
De ce spun asta? Pt ca la facultate mergi pe ceva, pe op meserie, asa ca daca ar fi pe examen la anumite materii, altfel ar sta situatia.Unu care in liceu ar fi fost mediu, sa zicem, ar putea fi mai bun decat unu ce avea note mari in general.
Dar asta e, fiecare guvernare cand vine schimba si ei dupa cum ii duce mintea, sa arate ca fac si ei ceva acolo, ca nu-s capabili de altceva.
Ca idee eu am avut nu dubla spcializare, am avut multispecializiare de aia spun ca am invatat cam tot ce misca pe pamintul asta.
Ca idee cei mai buni studenti erau aia de prin Belgia, Olanda, cel putin asa ne povesteau profesori, unu care termina pe la aia facultatea, il putea angaja oricine din orice domeniu chiar si NASA, asa erau unia la aia, dar nu multi.
Nu te gindi ca dintr-un an erau toti buni, vorbesc atit la noi cit si in alte tari.
Peste tot is unia intr-adevar buni, restul is asa mai de mijloc sau umplutura, ma refer ca si meserias.
Baga si tu un redbul dimineata si apoi bagate la citit.Am vazut ai o poza pe aici cu lanturi cu unghii f lungi dale la jalea de lanturi si unghii, ai timp, taie unghiile, scoate lanturile si bagate la citit.
Nu stiu tu cit timp ai la dispozitie pentru un examen, pentru ca is mai multe metode dea invata, dar cum zic, depinde ce timp ai la dispozitie.
OIn mod normal materiile de la o scoala nu-s de umplutura, is acolo pentru ca la un mom dat in acea meserie, vei avea nevoie, ori te vei intilni cu chestii legate de acea materie si va trebuie sa ai macar idee.
Legat de profesori, aici ai dreptate, nu ca ar fi gunoaie, is slabi ca si pedagog, nu stiu sa explice pe intelesul tuturora.
Am avut si eu asa profesori, noroc ca asistentii erau maleabili, ne explicau mai altfel, faceam lucrari practice cu asistentii, dar uni profesori pfff vorbeau de parca ar fi vorbit cu un alt profesor de nivelul lui.
Asta se greseste la scoli in RO. Eu is in state, si asa ca idee, am intrebat copiii aici cum invata ei la scoal, cel putin am intrebat la scoala generala citiva si pe cineva student.
La scoala generala ii invata tu, mura in gura exact cum am spus eu pe aici de nu mai stiu cate ori, asa ii invata pe aici profesorii pe copiii.Cu exemple, cu poze, cu cei face pe ei sa inteleaga mai bine.
La studenti, au spus ca uni profesori nu explica nici pe aici asa bine, dar sunt si care iti explica, de pricepi si deja nu mai este nevoie sa inveti dupa.
In RO te cred, stiu si eu cum este sistemul ala, de aia am si spus pe aici ca greva lor, facuse greva nu stiu cand, am citit pe aici, cineva intreba daca greva lor este justificata, eu am spus nu-i deloc justificata.
Ceri bani mai multi cand ai rezultate, sa arati ceva.Ei ce arata? Uite ce arata restante cu sutele elevi f slabi etc.
Un elev slab este rezultatul cui? A celui care la invata nu? Atunci pentru ce vii tu sa ceri marire de salar?
Am avut asa un profesor, era f in varsta, deja trebuie sa fie la pensie, dar pentru ca se dadea el mare scula si probabil nu aveau aia pe altcineva, s-a enervat si a picat 3 sferturi din an dar pe bune.El de predat preda cum sa zic aiurea, nimeni nu intelegea nimic, pentru ca vorbea cum am spus ca si cu unul ca el.
Intr-adevar era bun pentru meseria lui, dar nu era bun sa predea.La restante am trecut numa 8 printre care si eu restul la revedere.Raminea anul cu trei lulele de s tundenti, asa ar fi trebuie sa fie, doar ca decanu la dat afara la scos la pensie si a acordat inca o restanta alora.
Asta a fost magarie din partea sistemului, dar si acel profesor cu aere, asa era si asta se dadea mare scula, dar preda ca nu mai zic cum, nu ai cum sa faci asa ceva.
Asta arata ca acei piicati de el, este rezultatul lui, el ne invata nu? Asaa si ce fel inveti ba studentii?
Erau si profesori care nu dadeau inapoi nicicum, mai ales la materiile la care aveai si obiectul in fata, aveai si teorie, aveai totul in amanunt in fata ta.
Acolo fara sa stii nu treceai sub nici o forma. Vorbesc de mecanica, unde fetele, erau catstrofa dar invatatu pana la urma ca pe o poezie si tot treceau.
Ei frumos de tot la facultate eu cred ca viata asta de student este cel mai frumos timp din viata unui om, cu viata aia nu te mai intilnesti niciodata in viata.
Asta e viata. Las ca poate o sa fie bine si rezolvi si tu acolo ce ai.Pe viitor pune si invata din timpul anului la ce stii ca e mai greu.
Ahahaa
1) poza nu îmi aparține mie
2) examenul il dau doar la anul, pe vremea asta, dar trebuie plătit acum
3) de azi ma apuc
4) mecanica si chimia nu e de oricine
5) acum majoritatea facultăților au băgat admiterea (aceasta s-a scos din 2020 la multe facultăți, acum e băgată din nou)
No, vezi ca am si eu dreptatea mea.
sa nu dam vina numai pe elevi, ci si pe profesori.
se vede la cine se înțelege si la cine nu...
Admitere ce inseamna, examen? Adamitere poate sa fie si pe baza de note de la bac de la liceu din timpul anului etc.
Daca sa revenit la examene, atu nci este bun.Dar depinde si ce nivel au elevii ce vin de la licee.
Ai dreptate asa doar teoretic, dar poate nici asa. Odata ce cunosti sistemul, trebuie sa mergi asa cum este el, daca nu-ti convine nu te duci.Ori incerci sa faci ceva mai mult, in afara scolii, inveti si acasa.
Cel mai bun m, od dea invata este sa intelegi ceea ce citesti, ceea ce iti explicia cineva.
Este adevarat profesorii nu se prea dau in vind sa explice pentru toata clasa, dar daca paprinti acelor copii ar fi interesati de ce se intampla, ar lua atitudine.
Pe vremuri sa stii ca erau parinti care mergeau la scoala si asistau la ora nu multi dar erau.Asistau la ora nu stiu exact de ce, nu am intrebat, dar asa ar putea face si astazi parintii copiilor.
Acum cand ma gindesc ca si eu as fi putut sa stau mai bine, daca parinti ar fi fost interesati,
Cind esti copil nu te gindesti, nu prea iti pasa, cauti sa nu inveti
Cei care au copii, ar trebuie cand le vine odrasla acasa, ia sa vad ma copile ce stii ia zii ce ai invatat, iei cartea, si il intrebi.
Asa o sa vezi daca el stie ceva sau nu prea.Cind vezi ca nu prea stie, atunci mergi la scoala si asisti la ora, vezi ce fel preda acel profesor, apoi te poti lua de ei
Pt ca in cazul in care nici tu adult nu prea pricepi ce ala preda, este clar ca copiii aia pricep in gura
Asa faci reclamatie, ai o baza, iar profesorii ar fi in felul asta cumva fortati sa isi faca meseria, adica sa explice ora la orice nivel, pe intelesul oricarui copil din acea clasa.
Eu asa as face. Uite aici in state sunt si scoli private, dar cum sa zic, pai nene profesorii explica cu de toate si cu exemple, comparatii etc, nu lasa copilul ala sa plece nelamurit.Am vazut asta pentru ca intretinem ceva la o scoala de asta privata, e ceva gen liceu, cate chestii au aia acolo, fi filme si poze si ce nu au.
Uite asta este o idee de afacere sa iti faci o scaoal de asta privata, agajezi numa profesori de astia buni, sigur vei avea clienti, pentru ca sunt si parinti care vor ca copii lor sa ajunga undeva.
Admiterea da, înseamnă examen.
este cu examen la multe facultăți, inclusiv si cele de uman
Da da
În primul rând calmează-te, o prelungire nu e un capăt de lume, doar efortul financiar e problema.
În al doilea rând, de ce nu încerci, totuși? Chiar dacă nu iei din prima, dacă încă ai șansa să dai restanțele, de ce să nu profiți? De ce să renunți acum? De asta se dau restanțe, ca să ai cât mai multe șanse să termini facultatea.
În al treilea rând, chiar dacă o materie ți se pare foarte grea, mulți profesori dau examene la bășcălie în restanțe, mai dau note din milă, mai fac câte o figură și îi trec pe toți doar pentru că au fost prezenți etc. Eu am luat o restanță foarte grea doar pentru că era profu bine dispus și l-am făcut să râdă deci măcar pentru șansa aia minimă ca examenul să fie mult mai ușor decât îți imaginezi sau să ai un supermare noroc nu renunța.
Respiră adânc, învață, zi ce-o fi o fi, că nu rezolvi nimic dacă te panichezi și renunți. Profită de toate oportunitățile că o să regreți mai încolo.
Eu o cunosc pe acea profesoara. nu merge asa.
ea da la fel de greu sau chiar mai greu.
eu efectiv las totul in mana divinității acum, nu mai pot face nimic, sunt neputincioasa
Pov: azi am luat unul din cei 3 draci.
la anul pe vremea asta, ma reintorc aici.
Ți-am zis că se poate țin pumnii.
Învața și nu îți face griji. Tu fă ce tine de tine. Cine nu risca, nu câștiga. Nu merita sa te lași de facultate pentru 3 restante. Au fost unii și cu 5-6 poate chiar mai multe și s-au descurcat. Nu e un capat de lume. Sănătatea e importantă. Invata și va fi bine. Dacă-ți gândești la lucruri rele și îți faci scenarii negative, nu te mai poți concentra deci intri intr-un autosabotaj. Nu merita. Fă tot ce tine de tine, ai încredere in tine și le vei lua fără sa fie nevoie de prelungire. Bafta!