Când erau rușii în Afganistan, CIA îi ajuta pe talibani să lupte.
Apoi teroriștii Al Kaida erau importanți ca să demonstreze că lumea are nevoie de un război contra teroriștilor, care să justifice prezența și intervenția americanilor în zona aceea, care desparte Europa de Asia, unde se joacă viitorul Eurasiei, de care va depinde dacă America va mai fi putere mondială sau nu.
Din cauza asta s-a inventat și sponsorizat Bin Laden.
Despre 11 septembrie s-au scris se pare deja 100 de cărți cu ipoteze, scrise special ca să abată lumea de la adevăratele cauze.
Când încurca prea tare, Bin Laden a fost eliminat.
Apoi a fost inventat Statul Islamic.
Apoi războiul din Siria, să o pună pe butuci, căci doreau și ei arma atomică pe care o coceau cu specialiști nord coreeni.
Acolo se joacă cărți mari, multe măsluite. Bin Laden era un as de pică, nimic mai mult.
Geografic nu, geostrategic, da.
Din punctul meu de vedere țări care contează azi acum pentr pacea mondială, nu pace locală, sunt două. USA și Federația Rusă, pe scurt Rusia, Moscova. Restul sunt puteri locale.
Știi de ce este puternică USA? Pentru că are acces la două oceane mari Atlantic și Pacific și prin ele la toate mările și oceanele lumii.
Numără dta câte portavioane și câte submarine nucleare purtărtoare de vectori nucleari, bombe atomice are. Ele sunt peste tot, în toate oceanele, nu știi unde sunt și de unde pot să scoată capul afară să scuipe foc.
De unde are acces Rusia la mare?
Din Pacific. Din Arctica, care este navigabilă doar câteva luni pe an.
Din marea Baltică, de aceea țin cu dinții de Gdansk. Dar ca să ieși din Marea Baltică, trebuie să ieși prin niște strâmtori cam strâmte, unde submarinele tale pot fi ușor scufundate în caz de.
Și din Marea Neagră, mare închisă de strâmtori.
Și cam gata.
Reține, cine controlează militar oceanele, controlează militar planeta. Așa că Rusia nu prea stă bine cu ieșirea la mare.
Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar controla ea Afganistanul? A încercat și nu prea i-a reușit, a trebuit să se retragă un pic șifonată.
Să te uiți pe hartă ce distanță este din sudul Afganistanului până la Marea Arabiei care comunică cu Oceanul Indian. O aruncătură de băț. Asta spera Rusia, că va controla Afganistanul cu un regim pro sovietic, ( ai auzit de Babrak Karmal?) și printr-un parteneriat militar cu Pakistanul, în veșnica lor dispută cu India, va deschide un cap de pod, o ieșire la mare pentru Rusia spre sud. Asta căuta atunci Rusia în Afganistan nu să civilizeze niște munteni de pe coclauri, care nu au mai fost domoliți de pe vremea lui Gengis Khan.
Dar acum acolo sunt trupele Marelui Licurici. Pretextul, lupta cu terorismul, cu fundamentalismul islamic al talibanilor, care vorba vine, nu e democratic în viziune politically corect.
Ceea ce este important pentru USA, este asta. Sunt acolo? Da, nu mă întreba câți, dar sunt. Controlează zona? Da. Mai pot rușii să se bage peste ei, că vor și ei să lupte cu talibanii, să îi civilizeze?
Nix. Ce contează că acel război îi costă pe americani niște milioane, că se pierd niște vieți omenești, că de aia au acceptat să fie soldați, au acceptat acest risc să și moară în luptă, tot așa cum dacă ar fi rămas acasă și ar fi ieșit cu mașina pe o autostradă americană, ar fi acceptat riscul de a muri la volan. Acestea nu contează atât timp cât prezența trupelor americane controlează strategic zona.
Da, sunt zone unde miza la termen lung și scurt e mare.
Una din ele este zona Balcanilor care se termină cu România.
Și dacă te uiți pe hartă, e România importantă geografic? Nu.
Strategic, da.
Cât de importantă este, urmărește analizele lui Friedman, le găsești pe You Tube.
Totusi sunt extrem de multi bani tocati in acest razboi, de ordinul miliardelor de dolari anual, doar ca sa tina Rusia in lesa?
Plus ca rusii au tentaculele intinse si in Siria, Cipru sau Venezuela, deci ar avea alte oricum optiuni la dispozitie in privinta iesirilor la mare.
Interesanta analiza.
Din cate stiu, politica "politicaly correct" a fost promovata de administratia Obama si de democrati.
Am auzit sub Administratia Trump, lucrurile vor lua o alta intorsatura.
Adminstrația Trump va dura două mandate, nu numai că ai auzit, dar o să și vezi, dar o să vezi altcevaa decât ai auzit sau ți-ai închipuit.
De ce credeti ca nu va castiga al doilea mandat?
Presedintii americani au guvernat, in genere, doua mandate.
Inteleg ca Trump a atras multe, multe antipatii, dar are, cred sprijinul afaceristilor americani.
O să-l câștige sigur
dacă a trecut cu bine peste raportul Mueller care putea să fie un dezastru, eu nu cred că mai poate să-l bată cineva
Am citit gresit raspunsul, scuzele mele.
Ai înțeles complet greșit.
Am spus invers, că va conduce două mandate.
Și mai are sprijinul indirect al acelora, pe care nu pot să îi numesc, că nu este secretul meu, doar că am acces la el, care au interesul ca să nu izbucnească un al treilea război mondial, căci dacă acesta ar izbucni, în urma lui USA chiar că ar pierde pozția mondială pe care o are acum, de factor decisiv pe scena mondială. Din cauza asta va rămâne el la putere două mandate.
Iar dacă între timp o bagă în pulitică pe fiica sa, ( tot așa cum s-a întâmplat cu în familia Bush), după tată-su, va conduce și ea două mandate, și motivul va fi același, ca, cu orice preț, USA să își păstreze poziția de lider mondial.
Așa că, adună dta anii și mandatele, până atunci, va fi o nouă ordine mondială, ordinea Trump, trumpism. Pe urmă mai vedem.
Mi-am recunoscut greseala.
Nu stiu ce s-a intamplat cu familia Bush.
Păi și tatăl și fiul au fost președinți în USA.
Da, stiu.
Am fost surprins sa citesc asta la momentul respectiv.
Mi se pare extrem de ciudat.
Ati scris "pulitica" in loc de "politica", asta m-a indus putin in eroare.
Am vrut să fiu în ton cu anumite tonuri de aici de pe site.
Scopul dumneavoastra e sa culturalizati site-ul. Nu sa va adaptati la diverse tonuri.
Am un unic scop. Exact ceea ce fac.
Mihalache_Bogdan_Petru_1970 întreabă: