Iti este greu sa crezi dar asa a fost. Este de ajuns sa cada cativa. Restul vin peste ei si tot asa.
Suntem extrem de sensibili. Avem puncte care, odata atinse, ne pot lasa lati. Unul ar fi la git, sub barbie. Ai primit o lovitura usoara acolo, ai lesinat. Timpla, la fel, exista un punct la ea, care daca esti lovit, poti fi doborit. Plexul, locul din mijloc, dintre coaste, unde incepe arcuirea ultimelor doua coaste din piept, daca esti lovit acolo, ramii fara aer. Cind am fost la urgente pentru o durere cumplita, am avut o discutie interesanta cu medicul ce m-a preluat in ce priveste durerea in corp, si mi-a zis ca durerea de testicule e cea mai tare dintre toate durerile, o lovitura acolo te scoate din circuit, cel putin pe moment. Gindeste-te cum era pentru detinutii din inchisorile comuniste, cand acolo li se aplicau socuri electrice pe pielea uda. Cind am avut probleme serioase cu o masea, ce s-a umflat, a trebuit sa ma intind, ca nu am mai fost bun de nimic. Nici sa stau sezind nu am mai putut. Am chemat salvarea, si mi-au descoperit probleme la inima, desi am o viata care nu e pentru cardiaci, un cardiac nu ar rezista prea mult. Ce fusese de fapt? Cum aveam maseaua umflata, umflatura apasa asupra unui punct nevralgic al gitului, punct pe care daca apesi mai tare la unele persoane, poate aduce modificari la nivelul functionarii inimii, modificari ce pot fi depistate si la un EKG. Si mai sunt si alte puncte sensibile.
Suntem mai slabi, mai sensibili, mai vulnerabili decat credem. Cind ajungi intr-o multime care se calca in picioare, doar sansa te mai scapa. Sansa de a nu fi atins la unul din punctele sensibile, care sa te lase lat. Si nici nu trebuie sa fii lovit. Presiunea de sute de kg a multimii (tine cont ca cei mai mici au in jur de 50 de kg, si cand se imping cate 50-100 de persoane sau mai mult in tine, gindeste-te ce presiune e acolo, ce forta apasa pe tine stind in multime, poti muri doar pentru ca presiunea pe piept e uriasa, si nu poti respira.
Nu. Panica a declanșat necesitatea deplasării într-o anumită direcție, într-o zonă cu foarte multă lume. Dacă câteva din persoanele care se deplasează fugind în acea direcție, unele se împiedecă și cad, cele care vin din urmă, datorită panicii, nu mai țin cont de cei căzuți. Nu îi pot nici ocoli, căci se lovesc de alte persoane în stânga și în dreapta lor, înghesuiala fiind prea mare. Unica șansă pe care o intepretează a fi scăparea este înainte. Inainte înseamnă a călca în picioare pe cei căzuți. Dar când calci în picioare pe alți există riscul că cazi și tu peste ei. Cei ce vin din spate te calcă în picioare și pe tine.
Fobia omoara cei mai multi oameni in dezastre naturale. Pentru ca la frica nu mai gindesti, ci actionezi rapid din instinct. De exemplu, la un cutremur, fiind intr-o cladire, instinctul e sa fugi sa iesi cit mai repede, dar asta poate fi fatal, pentru ca sunt obiecte ce cad, si cum tu fugi, si nici nu o poti face controlat, totul miscindu-se in jurul tau, ca sa te poti feri, te poti trezi cu un obiect ce vine pe tine, fara ca macar sa il vezi. Nu degeaba se spune ca intr-un asemenea caz cel mai bine e sa ramii pe loc. Asa, vezi clar ce se indreapta spre tine, si nefiind in miscare, poti cit de cit sa te feresti. Cind a fost cutremurul din Timisoara in 1990, lucram intr-o hala. Din frica si instinct am alergat spre cea mai apropiata usa, care dadea intr-o curte micuta plina cu fiare vechi. Am fost multi care au iesit pe acolo. Daca cladirea se darima, era carnagiu, ca nu aveai loc sa stai doar linga cladire. Abia mai apoi am inteles ca e stupid sa te lasi condus de frica si sa fugi.
In cazuri cand e vorba de multimi, frica care ii determina pe oameni sa scape, ii poate duce la pierzare, caci o iesire dintr-un loc public nu se mai face ordonat si rapid ci la modul dezastruos, incit se blocheaza si cum vin oameni din urma, te trezesti ca esti strivit printre ei.
Daca mai pui si faptul ca adrenalina secretata in sange cu asemenea ocazii maresc puterea muschilor si pana la 30 %, pregatind corpul sa supravietuiasca, ar trebui sa iti dai seama despre ce presiuni ar trebui sa vorbim in asemenea cazuri.
Mulțumește-i Lui Dumnezeu că nu ai ajuns vreodată să simți pe pielea ta ce înseamnă o gloată turbată.
La fel au patit si la colectiv. Sau panicat, usile se deschideau spre interior, si a fost reteta pentru un dezastru.
De ce iti este greu sa crezi ca au murit pentru ca s-au calcat in picioare? Ai fost vreodata calcat in picioare de o multime panicata ca sa stii cum este?
Daca te calca oamenii, poti avea eventual capu spart, coaste rupte, oase fracturate, dar cum sa mori ca te calca cineva?
Imi e foarte greu de crezut ca suntem asa sensibili...
Ok, atunci acei 154 de oameni au murit pentru ca au mancat hotdogi expirati. Sunteti multumit acum, domnule doctor traumatolog?
Daca te calca una-doua persoane, dar cand esti calcat de zeci, sute acele rani se vor amplifica, oasele rupte putin initial vor fi zdrobite, asta inseamna o greutate tot mai mare care pune presiune pe tine, e ca si cum ai calca pe un geam intact pe care il crapi putin, ca mai apoi sa urmeze sa fie calcat si de alte persoane, va ceda. E pur si simplu o chestie de logica, fizica.
La o nunta s-au luat la bătaie și unul a căzut și a fost calcat in picioare și a murit pâna la spital. Cauza morții septicemie fiindcă i- au fost zdrobite intestinele.
E fenomenul de turma. Daca o persoana s-a impiedicat si a cazut, oamenii, fiind unul langa altul, nu se mai ulta pe ce calca.
Au fost stransi in mijlocul multimii si au ramas fara aer. Greu de imaginat intr-adevar. Bine ca evit inghesuiala.
Din cate am văzut, majoritatea au murit striviti, au făcut infarct ori s-au sufocat. Am văzut pozele cu cadavrele din greșeală, nu erau lovite. Dar intern nu poți să îți dai seama ce s-a întâmplat cu organele lor.
Și legat de ce ai spus mai sus, ba da, suntem foarte sensibili, dar nu suntem des pusi in situații din astea. Dacă ți-ai luat vreodată un pumn în stomac sau piept și știi senzația de durere grea care îți ia răsuflarea, imagineaza-ți cum e da sa fii înconjurat din toate direcțiile, de sute de oameni care se împing unii în alții panicați.
Cipi1212 întreabă: