| Andrei434453 a întrebat:

Salutare!

Este comună izolarea fonică/termică în tavan la clădirile rezidențiale noi?

Urmează să cumpăr un apartament într-o clădire rezidențială nouă, care între apartamente are doar tavan fals și placa de beton. Eu mă așteptam să existe și o vată minerală sau spumă care să izoleze fonic/termic.

Este realist să mă aștept la asta sau nu?

Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
3 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu am văzut mai nicăieri așa ceva. Doar placa de beton și atat

| Furnicuta000 a răspuns:

"În România, izolația fonică a tavanelor nu este o cerință standardizată în toate construcțiile noi, însă, în conformitate cu reglementările tehnice, mai multe tipuri de construcții moderne sunt proiectate să îndeplinească standardele de confort fonic.

În prezent, în majoritatea proiectelor de blocuri noi, izolația fonică a tavanelor este o practică uzuală, mai ales în zonele urbane dens populate. Aceasta este de obicei realizată cu scopul de a reduce zgomotul între etaje, îmbunătățind confortul locatarilor. Totuși, nu toate blocurile noi sunt echipate în mod uniform cu soluții de izolare fonică de calitate superioară, iar implementarea depinde de specificațiile fiecărui proiect în parte.

Există reglementări, cum ar fi Normativul de Izolație Acustică (SR 10088/1), care prevăd standarde de izolare fonică, dar nu toate construcțiile le implementează la același nivel. Astfel, cantitatea exactă de blocuri noi care au tavanul izolat fonic poate varia semnificativ în funcție de dezvoltatori, tipologia clădirii și locatie."

Asta spune chatgpt

| Andrei434453 explică (pentru Furnicuta000):

Cautasem si eu cu chatgpt, dar nu e relevant. Da de inteles ca este este comuna izolatia fonica in tavan, dar in practica se pare ca nu e. (din ce am citit pe alte forum-uri)