| LordCristobal a întrebat:

Salutare TPU!
Exista in societatea românească voci care îndeamnă că țara noastră trebuie să își schimbe denumirea țării deoarece Romania se poate confunda ușor cu termenul,, rromi"(țigani) și implicit mulți străini ne considera rromi.
Unii ar sugera ca țara noastră să se numească Dacia sau orice alta denumire ca să nu mai fim confundați cu etnia rroma.
Ce credeți?
Ar trebui să păstrăm denumirea actuală sau sa modificam numele țării noastre?
Sau cum ar fi sa ne numim Dacia?

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Nu cred ca numele de Romania vine de la Roma antica, ori arata ca am fi urmasii alora de acolo.

Din cate am citit, la istorie se pare ca nu se spune, se merge pe c hestiile astea noi, numele asta de Romania a existat, era de fapt numele imperiului Bizantin.

Deci imperiu bizantin, nu se numea Bizantin, se numea Romania. Cind imperiul roman sa impartit in 2 pentru a se incerca o mai buna administrare, fusese impartit si in 4 dar esuase, partea asta de rasarit, unde era si un vechi oras grecesc numit bizant sa numit Romania, iar locuitorii imperiului astuia Romania, isi spuneau romei.

Numele asta de imperiu roman de rasarit, sau imperiu bizantin, is nume date recent de istorici, pentru a arata unde anume se afla acea parte de imperiu, asa au considerat ei cai mai simplu.

Orasul Bizant a devenit apoi Constantinopol, nume care la avut pana in zilele noastre.
Multi cred, ori banui ca nu stiu, dupa ce turcii au cureit Constantinopol ar fi schimnat numele orasului in Instabul. Nici pomneala laughing aia au pastrat acelasi nume, istanbul este nume acu recent dat orasului, nu mai stiu exact dar cred ca undeva prin 1930, pana atunci numele orasului era tot ala vechi laughing

Ca sa vezi ce chestie, in cartile de istorie nu apar chestiile astea. nu stiu de ce, or considera aia ca probabil nu-i important.
In Grecia asta acum, in zilele noastre in aeroport este trecut Constantinopole nu Istanbul laughing asa se anunta la greci cursa spre orasul respectiv.
Banui ca cei care au dat numele tari noastre Romania, de acolo l-au luat, de la imperiul roman de rasarit numit Romania, nu cred ca este un cuvint inventat de locuitori tarilor romane si ar fi facut referire la fostul imperiu roman din vechime.

E prea mare coincidenta, sa fi inventat fara sa fi stiut cei care au dat numele asta tarii noastre.
Mai mult ca sigur de acolo au numit tara asa.Mi se pare o bagarie, romanii nu au fost in stare macar sa isi puna un nume al lor tarii laughing a trebuit si pe asta sal ia de altundeva.
Bine ca sor fi gindit ca ar arata ceva, asta in mintea lor. Putea sa lase numele vechi, pentru ca si romanii cand au cucerit Dacia nu schimba numele.
Ba si dupa ce romanii sau retras din Dacia, au pus granita jos de dunare, au numit partea aia undei Bulgaria de azi, serbia tot Dacia laughing daca si romanii pastrau anumite nume pentru a le fi mai usor cred roamnii sau cum ne numeam noi laughing uite ce chestie locuitorii tarilor romane nu aveau un nume comun laughing erau moldoveni, valahi, transilvaneni, toti locuind pe vechiul stat Dacia, dar ei au ales alt nume.

Personal mi se pare mai corect sa fi pastrat numele de Dacia, indiferent cine am fi, ca eram sau nu daci. Asa nici romanii de la sud de dunare nu erau daci, dar ei au pastrat numele Dacia si acolo.

Ok scuze ca am scris la tine, asta ca am vazut, ai spus ca numele ar veni de la Roma.

8 răspunsuri:
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Dacia suna bine. Chiar daca momentan ne duce cu gandul la o caruta din hartie.
Dar nu cred ca ar fi cazul sa ne schimbam numele.
Despre Roma ce sa mai spunem? Mai sunt si bronzati locuitorii laughing

| relian a răspuns:

Nu stiu straini ca noi spunem la tigani romi. De fapt nici noi nu le spunem romi, le spunem tigani laughing romi le spunem asa in acte, dar in vorbirea curenta le spunem tigani.

La straini daca le spui de romi, se uita ca la OZN-uri laughing nu stiu ce inseamna.
Logic, normal tara ar fi trebuie sa se numeasca Dacia, sincer nu stiu cea fost in capul alora care au preluat un alt nume din alta parte.

Sor fi gindit ca Dacia ar fi aratat ca am fost cuceriti, poate ei se credeau mai buni decat fusesera dacii, cine stie cea fost in mintea alora care au dat numele de Romania.

Dacia este numele teritoriului unde se afla astazi RO, ar fi trebuie sa fie pastrat, asa cum si imperiul roman a pastrat numele si dupa cucerire si dupa retragere.
Nu conteaza ca sintem sau nu daci, conteaza ca teritoriul respectiv sub numele asta era cunoscut si nu sub altul.

Numele de Romania stii de unde vine? Citi romani stiu? Intreaba pe Sabin si pot sa pun pariu ca nu stie nici el. Spun de Sabin, un utilizator de pe aici, pune intrebari multe si legate de istorie, se pare ca este interesat, dar cum zic nu cred ca stie nici el asta, nu stiu majoritatea romanilor.

Ce ni s-a spus e pistol cu apa, minciuni laughing de ce? Habar nu am.
Numele de Romania nu este un nume inventat de locuitorii tari ce s-a format la 1859, sau de guvernanti, ori carturari, este un nume care a existat inainte, nu erau aia capabili sa inventeze nume laughing

Romania se numea partea de rasarit al imperiului roman. Deci atunci cand imperiul roman sa impartit administrativ in 2, partea de rasarit cu capitala la Bizant a fost numita Romania, exact asa se numea, asa sa numit si dupa cea disparut imperiul, numele cel invatam noi la istorie, sau e trecut prin carti ca Imperiul roman de rasarit, sau imperiul bizantin, astea is titulaturi noi, is nume moderne date acestei parti din fostul imperiu roman.

Cam asta e istoria. Is sigur ca cei care au venit cu ideea ca tara noastra sa se numeasca Romania, nu au inventat ei numele asta, cum zic nu-i ducea capu prea mult laughing stiau de existanta acestui nume, stiau exacat ce reprezenta acest nume, asa ca au zis hai sa il preluam noi, pentru ca deja nu mai era folosit, imperiu disparuse de sute de ani, dar se stia numele asta.
Nu multa lume stie de Romania, adica ce ar fi reprezentat, Dacia stie mai multa lume.
Acu asta e, ce mai conteaza ce nume ai, conteaza ce esti, ce stii,ce poti.
Numele nu arata nimic pana una alta. Aia care au ales numele asta,cum am zis aveau o gindire de gradinita, desi noua ni se spune ca vai, voiau sa arate ca provenim din vechiul imperiu roman.

Asa si? Daca cineva spune ca este urmasu mai stiu cui invadator laughing pentru ca romanii asta erau, erau asupritori,invadatori, lucru asta este bun? Pt mine sincer nu-i bun, este o chestie rea. Dar unia se dau mari, is urmasii lu Ginghis han laughing sau urmasu mai stiu eu ce criminal laughing cum dreacu sa ma laud cu asa ceva.

Hai ca romanii pentru ei faceau destule chestii bune, dar nu faceau bine populatiilor care le asuprea,sa fim realisti.

Ma dau mare ca is urmasu lu peste prajit laughing ca sa vedeti cit de cum sa le zic sadici, ori incintati de mai stiu eu ce criminali is oamenii.
Toti vai nu stiu ce bandit, mare scula, criminal la fel, aia de prin america care jefuia si omorau oameni cuplu ala,am uitat cum se numeau, toata lumea ce entuziasmamti mai is sau erau laughing cum naiba sa te bucure astfel de personaje?

Va zic eu, astea is povesti aparute dupa, povesti impodobite cu floricele,oamenii nu au fost ei in situatia de atunci, ni se zugravesc chestii wow si de aia oamenii de azi pun botu ca robotu laughing

Ce naiba bine sa fi fost sa vina romanii peste tine, sa iti ia nevasta, sa te omoare daca erai barbat, sa iti ia ce aveai, sa te puna in lanturi sa te faca sclav, nu vad ce mare bucurie este asta, voi vedeti in asta o mare bucurie?
Wow hai sa ne dam nume duopa unia care au omorit, au violat, au facut pe altii sclavi, pentru ce? Sa las numele meu, limba, obiceiuri pentru ce anume?
Eu nu cred povestile astea, ca oamenii aia erau atit de bucurosi ca venise romanii peste ei laughing au fost clipe de groaza, cosmar pentru acei oameni.
Asa ca de ce sa pastram nume ale unor invadatori? E cea mai mare timpenie ce au facut-o aia, o mai fac si altii astazi.

Daca insasi invadatorii pastrau numele teritoriului, sor trezit niste "destepti" hai sa aratam ca noi provenim din niste invadatori, asa si ce rezolvam, speriam pe turci, sau pe unguri laughing
Mai degraba apreciez faptul ca am fi provenit din daci, aia erau locuitori stabili, nu se duceau peste altii, isi vedeau de treaba lor.

Dar nu, omu apreciaza de fapt rautatile, il vede cu ochi buni pe ala care omoara, violeaza, jefuieste pe altii, asa is oamenii sadici, le plac sa vada cum oameni fac pe semenii lor sa sufere laughing cei asta?

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Crezi că se potrivește mai bine "limba dacă" decât limba romana? Te zgârie pe creier când aud de limba moldovenească. Că și când în Moldova noastră s- ar vorbi aceasta limbă și nu limba romana.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Nu suntem daci, așa că nu văd de ce ne-am numi așa. Numele "România" e foarte frumos, înseamnă "urmașii Romei" și e o mândrie să fii un urmaș al Romei.
Termenul "rrom" este inutil, cum am mai spus deja în alte comentarii. Nici măcar țiganii nu-l folosesc.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru relian):

Imperiul Bizantin era, într-adevăr, numit Ρομaνίa (Romanía) sau Βaσιλείa των Ρωμaίων (Basileia ton Romaion, traducere a termenului latin Imperum Romanorum). Denumirea arată pretenția Imperiului Bizantin de a fi succesorul Imperiului Roman. După ce Mehmed al II-lea a cucerit Constantinopulul el și-a zis Kayser-i Rûm (adică cezar/împărat al romanilor). Termenul "bizantin" a fost fabricat de un cronicar german în 1557, pentru a diferenția Imperiul Roman clasic de succesorul său elenizat. Denumirea a fost adoptată ulterior la scară largă pentru că e practică.
Termenul de "România" folosit pentru a descrie spațiul carpato-danubiano-ponic est destul de vechi. În Cântecul Nibelungilor (Nibelungenlied) apare ducele Ramnuc, despre care uni istorici germani au teoretizat că e întruchipare a românilor, cum e Marieanne pentru francezi sau John pentru englezi. Despre regele Bela al III-lea al Ungariei scrie într-un document că a stat "contra furorem Bulgarorum et Rumenorum". În scrisoarea lui Neacșu din 1521 apare termenul "Țeara Românească". Vedem, așadar, că nimeni nu "a schimbat" numele vechi în mod artificial, el era deja în uz de sute de ani!
Și legat de Dacia aureliană: ea a fost numită așa deoarece Aurelius a populat-o cu foștii funcționari publici din Dacia lui Traian. Eutropius exagerează când zice că Aurelius a evacuat toți cetățenii romani din Dacia.
"Provinciam Daciam, quam Traianus ultra Danubium fecerat, intermisit, vastato omni Illyrico et Moesia, desperans eam posse retinere, abductosque Romanos ex urbibus et agris Daciae in media Moesia collocavit appellavitque eam Daciam, quae nunc duas Moesias dividit et est in dextra Danubio in mare fluenti, cum antea fuerit in laeva."

| relian a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Tot ce conteaza este ca teritoriul asta trebuie sa isi pastreze numele, ala care fusese, nu sza copie ei alt nume de la altii.

Restu ca a spus ca dres nu stiu care, nu-i nimic calr, faceau aia din tintar armasar, schimbau nume, stilceau, adaugau, fiecare dupa cum batea vintu.
Tara Romaneasca nu se numea asa, Romania eu asa cred ca de acolo a fost preluat de la ce am zis, nu ca ar fi existat deja in trecut.

Bine asa este ca aia care au numit Romania partea de rasarit a imperiului, so fi gindit la Roma, tot ce se poate, ca de aia isi si ziceau romei, ori cum isi mai ziceau.
Dar noi am preluat deja cuvint exact, chestia de litere cu a din i sau ce rahaturi, alea is chestii noi, eu asa cred, aia de la 1859 au luat numele de la imperiu exact cum era el scris.

Deci nu au fost in stare, macar sa inventeze unu laughing ori daca sa nu inventeze, macar sa pastreze pe ala vechi.
Deci teritoriu asta ar fi trebuie sa se numeasca Dacia si nu Romania. Adica au ales numele cine, cu ce drept? In sf pana la urma nu mai conteaza, te poti numi si Hercule laughing daca esti un pirlit, aia nu arata absolut nimic.

Vorbim si noi pe aici ca nu avem ce facelaughing oricum eu nu-s pentru numele de Romania, pentru ca este luat de la niste invadatori, de la asupritori, nu ma dau mare ca as fi urmasu Romei, adica sa fiu urmasu unora care arunca in arena oameni sa se omoare pentru placerile lor, sa fim seriosi, lumea trebuie sa isi revizuiasca comportamentele laughing asa cum au facut-o cit de cit unia, americanii, care au spus ca toti sintem oameni, toti sintem egali, nu sa vina salbaticul sa imi dea in cap sa imi ia tot ce am, apoi tot eu sa il ridic in slavi, sa ii fac mari eroi, mari vedete.

Pe de alta parte le cam dau dreptate si alora care darima statuile unor mari vedete laughing de fapt acele vedete nu erau oameni buni, nici pomeneala, invadau, omorau, violau etc.

Deja iau bagat in istorie ca mari eroi, vedete, cum am zis noi apreciem de fapt rautatea, cam asta face istoria, apoi venim si spunem, vai noi nu sintem animale, avem constiinta, asa e s-a vazut ce constiinta avem.

| relian a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Nu cred ca numele de Romania vine de la Roma antica, ori arata ca am fi urmasii alora de acolo.

Din cate am citit, la istorie se pare ca nu se spune, se merge pe c hestiile astea noi, numele asta de Romania a existat, era de fapt numele imperiului Bizantin.

Deci imperiu bizantin, nu se numea Bizantin, se numea Romania. Cind imperiul roman sa impartit in 2 pentru a se incerca o mai buna administrare, fusese impartit si in 4 dar esuase, partea asta de rasarit, unde era si un vechi oras grecesc numit bizant sa numit Romania, iar locuitorii imperiului astuia Romania, isi spuneau romei.

Numele asta de imperiu roman de rasarit, sau imperiu bizantin, is nume date recent de istorici, pentru a arata unde anume se afla acea parte de imperiu, asa au considerat ei cai mai simplu.

Orasul Bizant a devenit apoi Constantinopol, nume care la avut pana in zilele noastre.
Multi cred, ori banui ca nu stiu, dupa ce turcii au cureit Constantinopol ar fi schimnat numele orasului in Instabul. Nici pomneala laughing aia au pastrat acelasi nume, istanbul este nume acu recent dat orasului, nu mai stiu exact dar cred ca undeva prin 1930, pana atunci numele orasului era tot ala vechi laughing

Ca sa vezi ce chestie, in cartile de istorie nu apar chestiile astea. nu stiu de ce, or considera aia ca probabil nu-i important.
In Grecia asta acum, in zilele noastre in aeroport este trecut Constantinopole nu Istanbul laughing asa se anunta la greci cursa spre orasul respectiv.
Banui ca cei care au dat numele tari noastre Romania, de acolo l-au luat, de la imperiul roman de rasarit numit Romania, nu cred ca este un cuvint inventat de locuitori tarilor romane si ar fi facut referire la fostul imperiu roman din vechime.

E prea mare coincidenta, sa fi inventat fara sa fi stiut cei care au dat numele asta tarii noastre.
Mai mult ca sigur de acolo au numit tara asa.Mi se pare o bagarie, romanii nu au fost in stare macar sa isi puna un nume al lor tarii laughing a trebuit si pe asta sal ia de altundeva.
Bine ca sor fi gindit ca ar arata ceva, asta in mintea lor. Putea sa lase numele vechi, pentru ca si romanii cand au cucerit Dacia nu schimba numele.
Ba si dupa ce romanii sau retras din Dacia, au pus granita jos de dunare, au numit partea aia undei Bulgaria de azi, serbia tot Dacia laughing daca si romanii pastrau anumite nume pentru a le fi mai usor cred roamnii sau cum ne numeam noi laughing uite ce chestie locuitorii tarilor romane nu aveau un nume comun laughing erau moldoveni, valahi, transilvaneni, toti locuind pe vechiul stat Dacia, dar ei au ales alt nume.

Personal mi se pare mai corect sa fi pastrat numele de Dacia, indiferent cine am fi, ca eram sau nu daci. Asa nici romanii de la sud de dunare nu erau daci, dar ei au pastrat numele Dacia si acolo.

Ok scuze ca am scris la tine, asta ca am vazut, ai spus ca numele ar veni de la Roma.

| UnchiulRamiz a răspuns:

Nu. România e cum trebuie. Sa se împartă în regiuni am auzit și eu. De ce ai denumi tara după un nume de automobil? Dacia, cred ca e cea mai rabla mașina din lume.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pe bună dreptate o fac,mulți români sunt la fel ca rromii,am văzut și la locul de munca ce abjecți sunt, sa nu mai zic că sunt foarte mulți analfabeți funcțional și inculți, nu doar țiganii ne-au făcut de râs, la bordeluri e plin de prostituate românce în Europa, sa nu mai zic că de la 13 ani unele au copii, tu trebuie să înțelegi că românii nu sunt așa de cinstiți și nobili cum crezi tu sau alții, sunt perverși și infecti ca țiganii, sunt și oameni ok nu neg dar îi găsești foarte rar!
Și incestul și pedofilia la romani e la ordinea zilei prin zona Moldovei și aia tot români sunt. Pe dincolo se ferește român de roman de ce crezi? De buni ce suntem? E adevărat că țiganii ar merita arși de vii dar nici românii nu mai sunt cum erau înainte, toți sunt perverși și cu 100 de fete,machiavelici,insidioși,rar,extrem de rar vezi un om bun și foarte corect,caracterul e problema, suntem dezbinați nu suntem uniți, ura dintre țigani și români nu ar trebui sa existe ci să fim uniți cu toți dar nu ai cu cine oamenii sunt idioți.
Deci, ne cam merităm soarta, uita-te pe rețele de socializare că 95% din români asculta manele și le copiază vorbele, suntem un popor de maneliști și de hoți, corupți au dreptate străinii