| Alex_9605 a întrebat:

Salutare tuturor.Am o problema.Figurez ca parte vatamata intr-un proces penal si sunt inca minor.Procesul se desfasoara in Braila iar eu sunt din Iasi.Mai exact este vorba de o teapa luata pe net (pe site-ul okazii.ro), iar eu nu sunt chiar o victima pentru ca infractorul a fost prins cu coletul retur de la mine in care se aflau doua bucati de lemn in loc de adidasii pe care ii comandasem.Vezi link:
http://stirileprotv.ro/......-lemn.html
Bun, problema e ca nu vreau sa merg la acest proces. E a3a citatie pe care o primesc in Posta pe numele meu si al parintilor in calitate de reprezentanti.As avea urmatoarele intrebari:
1.Se mai poate face ceva sa motivez absenta mea de la urmatoarea infatisare? Vreau sa scap de amenda ne neprezentare.
2.In cazul in care ma prezint la proces in ce consta toata treaba asta? Cam cat dureaza sederea mea acolo?

3 răspunsuri:
| lauru a răspuns:

Poti sa ceri sa se judece procesul in lipsa ta.mai ales daca esti partea vatamata nu te va amenda nimeni.trimiti la judecatorie o cerere prin care motivezi de ce nu poti participa la proces si ceri sa se judece in absenta ta.

| yanis a răspuns:

Institutia judecarii in lipsa apartine procedurii civile, nu si celei penale. E obligatorie prezentarea in instanta pentru audiere, in caz contrar se pot aplica amenzi judiciare si aducerea cu mandat de catre politie. Poti fi audiat si ca parte vatamata, intocmai ca un martor. fara a depune juramantul, in vederea aflarii adevarului si stabilirea vinovatiei pe baza probelor. Doar o adresa catre instanta ca iti mentii declaratiile deja date nu este suficienta.

| yanis a răspuns:

Judecarea inculpatului se va efectua si in lipsa ta(parte vatamata) dar trebuie cel putin sa angajezi un avocat reprezentant cf art. 173-174 cod proc penala.