| CristiV96 a întrebat:

Salutări, am 28 de ani și am fost la un control pentru tensiune arteriala, rezultat 140 /100. Când am întrebat asistenta ce îs cu durerile, în zona cefei, undeva mai jos, a spus ca pot fii și de la spondiloză cervicală, mi-a spus că să fac o radiografie la coloană, acum va întreb pe voi dacă v-ați făcut vreunul...sunt precise? Mai exact să nu mai pierd vremea să îmi fac și radiografie apoi să mi se zică și CT(computer tomograf) și după aia stai ca ar RMN u e cel mai bun.

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Rezultatul ala ce arati tu nu spune mare lucru, adica tu poate gandesti ca te doare ceafa de la tensiune.
Cumpara un tensiometru sau cum se mai numeste si de 3-4 ori pe saptamana ia tensiunea si pulsul, noteaza, fa asa cam 2-3 saptamani, apoi vezi daca tensiunea este stabila sau are urcari, coborari.

Legat de radiografie, se face asa pentru ca este mai ieftina, comparativ cu RMN.
La radiografie, da se poate vedea indirect daca ai probleme legate de discuri, de cartilaje.
Radiografia arata distanta dintre oase, adica dintre vertebre, acolo unde oasele au cartilaje sau discuri.
Doctorii si chiar si tu poti vedea foarte clar pe o radiografie aceasta distanta, vezi ca in unele locuri este distanta normala, in alte locuri distanta mica, atunci inseamna ca acolo ceva nu este in regula, cartilaje deteriorare sau discuri sparte, aplatizate.

Daca la radiografie va arata ceva genul asta, atunci esti trimis sa faci RMN, sa se vada exact ce este acolo.
De asemenea o radiografie nu poate vedea vertebrele in totalitate, adica cum is pe interior, ma refer acele canale prin care trece nervul spinal sau acele canale prin care ies nervii stinga/dreapta din vertebra, acolo nu poate vedea, da se poate cere CT scan, ala este o combinatie de raze cu nu mai stiu ce si vad mai clar.

Legat de durerea aia la ceafa ce spui, ar putea sa te doara muschii de acolo, la spate la ceafa ai doua dimburi, sa le zic asa, deoparte si de alta a acelui sant, care este exact pe mijlocul cefei, pune mina si o sa simti despre ce vorbesc.
Acolo la acele dimburi sunt muschi, aia te dor, apasa pe ei si vezi daca te doare asa cand masezi locul ala.
Daca te doare acolo, cand masezi mai tare acele dimburi, sau locuri, aia ar fi problema, te doar muschii respectivi.

Dar depinde de cand te dor, de cit timp, pentru ca poate sa fie o durere trecatoare, sa fii dormit intr-o pozitie rea si muschii sa se fi intins.
Sa revina dureaza ceva, si o luna uneori. Daca durerea persista de luni de zile, atunci ar putea fi si alte cauze, dar tot acolo la acesti muschi, care ajuta sa tina capu drept, sa tina coloana dreapta si alte functii.
Ar putea fi inflamati, intinsi, rupti,, daca nu stai in pozitie corecta, sa fie tensionati si asa sa ai acea durere acolo.

Dar la ceafa acea durere de la acei muschi vine, sunt vreo 4 muschi acolo care se leaga de acele dimburi ce spun.
Am patit si eu odata si la fel imi faceam griji ce o fi, dar apoi a trecut dupa ceva vreme.
Asa ma informai si am aflat ce este acolo, am masat zona cum am spus mai sus si apasam si ma durea, muschii is acolo care dor.

Asistenta a spus balarii laughing spondiloza, gata fara sa stie nimic de tine spondiloza, trebuie sa stii de cit timp te doare, is multe cauzele nu doar spondiloza.

Fa radiografie la partea cervicala, cum am spus se va vedea daca ai ceva discuri sau cartilaje deteriorate.

| relian a răspuns (pentru relian):

Tensiunea ce arati tu, asa teoretic este mare, asta daca a fost luata corespunzator.
Sa stii daca asa este tensiunea ta, trebuie sa monitorizezi cum am spus, sa fii sigur ca alea sunt valorile, dupa poti merge la un doctor si sa arati masuratorile, iar doctorul iti va spune ce trebuie sa faci, sau ce masuri considera el ca trebuie luate.
O tensiune mare, este buna, doar pana la anumite valori, in sensul ca o tensiunea mai mare duce mai mult oxigen si ce mai trebuie in celule.Si totusi de ce este considerata mare? Este considerata mare pentru artere si artereole, pentru ca o tensiune mare, poate deteriora unele vase de sange, mai ales cele mai sensibile

Vasele de sange nu-s tevi, frtune asa simple cum cred multi, ele rezista la o anume presiune, au muschi, au captuseala, alea poti fi deteoriorate, inflamate etc, iar daca tensiunea este mai mare, in timp poate ceda pe undeva.
Tu acum daca nu ai simptome, este pentru ca vasele de sange sunt bune, dar in timp, ani de zile, ele pot slabi, cele mai predispuse, mai care slabesac primele sunt cele de la cap si cele de la rinichi.

De asta spun toti, o tensiune mare nu este buna, chiar daca nu ai simptome.
O tensiune mica, de exemplu nu afecteaza deloc vasele de sange, dar nici aia nu-i buna, pentru celule, ca nu mai ajunge la celule oxigen cit trebuie si ce le mai trebuie lor.

Tensiunea mare
-buna pentru celule
-rea pentru vasele de sange
Tensiunea mica
-Buna pentru vasele de sange
-Rea pentru celule.

Dupa cum observi, nici mare si nici mica nu prea este bun. de aia oamenii trebuie sa aiba o tensiune aia care este buna atit pentru vasele de sange cit si pentru celule, ambele sa reziste si sa primeasca ce au nevoie.

Asa ca monitorizeaza tensiunea, apoi cu valorile notate mergi la un doctor si vezi ce spune.
Poti lua tensiunea dimineata si seara, la 2-3 zile, sau mai bun zilnic, notezi, este bun sa iei la aceleasi ore, la 8 dimieata si la 10 seara sau ceva genul asta, cu acelasi aparat, in aceliasi pozitie la toate masuratorile, apoi duci rezultatele la doctor si vezi ce spune.

Scuze pentru mesajul suplimentar, dar am spus ca este bine sa stii si chestia, asta, teneiunea este un parametru foarte important in buna functionarea a organimsului.
Sanatate si sper sa fie totul in regula.

2 răspunsuri:
| Furnicuta000 a răspuns:

Nu mai pot cu asistentele care pun ele diagnostice pe baza unui singur simptom laughing
Uite asa din cauza unei guri proaste ajung pacientii sa se panicheze.
Tu trebuie sa intrebi un medic si probabil o sa te scuteasca de acele investigatii