Nu. Era o pregatire benefică in caz de razboi.
Că multora nu le-a placut este altă problemă.
MistarGoGu Are dreptate, eu personal sunt pro pace, nu consider ca conflictele armate rezolva ceva, iar omul fiind o fiinta rationala, constienta ar fi bine sa vrea pace
Poți asemăna cu o pușcărie orice lucru pe care îl faci din obligație. Chiar și un job pe care îl faci doar din obligație, îl poți asemui cu o pușcărie.
Dar armata obligatorie este specifică statelor comuniste, a celor cu regimuri totalitare care sunt întotdeauna(cu mici pauze) într-un război cu alt(e) stat(e).( Ex Rusia, Coreea, Iran, cred că și China). Armata obligatorie este necesară în aceste state agresive și un indiciu clar al unei participări iminente într-un război, mai devreme sau mai târziu.De aia, atunci când cineva vrea să introducă armata obligatorie, ăsta e semn clar că se pregătește intrarea într-un război, nu când ajutăm cu armament trimis de state NATO.
Este o prostie! Un om care face un lucru SILIT *( OBLIGAT ) nu are nici tragere de inima sau randament!
Chiar în situație de pace sau conflict armata se face pe baza de PLATA! Cu contract și cu răsplată financiara convenabila!
În anii 80, 90 și 2000 era nebunie cu dezertarea din Armata!
NU orice om este apt fizic sau psihic pentru stagiu militar obligatoriu!
Sub 5 % sunt APTI psihologic sa poarte arma de foc!
Ca sa fii ordonat, disciplinat, respectuos nu insemna sa faci ''puscarie fara voie''! ma uit pe strada, din ce in ce mai multi rupti de realitate, nu stiu sa lege 2 vorbe, stau pe spatele la tati pana la pensie daca se poate! consider ca un stagiu de minim 3 luni pe baza de voluntariat merita sa vezi si partea cealalta a dilemei...noroc!