Parerea mea este ca, intr-un fel chiar avem multe de datorat trecutului fara de care nu am fii aici dar din trecut fac parte si anumite greseli fara de care, din nou, nu am fii aici dar doar pentru ca in viitor ele au facut ceva sa spunem bun, asta nu inseamna ca trebuie repetate. Poate daca nu se mai repeta trecutul poate viitorul va iesi ceva mai bun decat prezentul nostru. In concluzie, poate putem face o lume mai buna. Aceasta este doar parerea mea deci nu cred ca merita judecata negativ, eventual corectata.
Din antichitate și până în zilele noastre, s-a scris, încă se mai scrie și se va scrie în continuare istorie. Fiecare o scrie în modul său, subiectiv sau nu, așa cum a auzit-o el de la alții.
S-a scris mult, mii de vagoane de maculatură. O mare parte dintre acestea sunt doar niște mizerii, trebuie să știi să selectezi și să alergi doar ce-i bun. Mulți nu știu să facă asta, sau doar au impresia că știu.
Pe primul loc sunt izvoarele, și dacă nu te duci la sursa care trebuie, riști să-ți iasă o mizerie și o imbecilitate literară, pe care însă este perfect legal s-o publici.
Oricum istoria a fost scrisă greșit încă de la început, niciodată nu poți fi sigur 100% că ceva s-a întâmplat exact așa cum scrie în izvor. Pentru că încă din cele mai vechi timpuri au existat istorici corupți care își pupau în fund superiorii și scriau doar chestii bune despre ei, care probabil nici nu s-au întâmplat, sau ascundeau ce nu trebuia să știe lumea. Exista și opoziție, care scria doar de rău.
O istorie adevărată nu cred că a fost scrisă niciodată de om, din cauză că de multe ori era ilegal. Chiar și acum, când orice mârlete coclit are dreptul la opinie și liberă exprimare, tot poți avea probleme dacă te iei de cine nu trebuie, de oameni cu influență sau dezvălui și publici unele chestii.
Da, trecutul a fost mereu deteriorat de oameni care când l-au scris și-au urmărit doar propriile lor interese. De asta este bine să cercetezi mai multe surse înainte de a trage o concluzie. De asta există mai multe surse. Acum nimeni nu știe care-s cele mai imparțiale, dar dacă informația vine din mai multe părți, se poate trage o concluzie cât de cât mai aproape de adevăr.
Uite de asta nu mi-a plăcut mie niciodată istoria antică, medie, modernă sau contemporană. E plină de minciuni și sunt prea multe surse, multe prea multe ca să-ți pierzi vremea cu toate.
Am inteles
insa daca ai urmat mai departe studii in domeniul asta, nu vi s-a ridicat o astfel de problema? o discutie, o teorie sau o explicatie pe subiectul asta? din curiozitate intreb
Păi ce-am spus eu mai sus este o chestie foarte sintetizată și pe scurt a ce mi-au spus oameni cu peste 3 decenii de istorie în spate.
Îți dai seama că explicațiile sunt enorm de multe iar teoriile la fel. E bine totuși că nu au ajuns în situația de a se contrazice ca chiorii fără dovezi.
Dar ideea și mai pe scurt ar fi că sunt enorm de multe izvoare și trebuie să știi ce să alegi. De fapt, cam asta ar trebui să fie prima calitate a unui om care vrea să scrie istorie.