S-au dus vremurile alea, acum primesti smartphone cum iesi din pantece, totul e digital, tehnologizat. E buna si tehnologia pentru diferite chestii, dar parca prea e folosita in exces, sanatatea e mancata prima si apoi apar si alte probleme.
Observ tot mai multa lume care nu mai stie sa socializeze decat online ceea ce nu e ok, vremurile s-au schimbat trist in rau.
De ce ma rog sanatatea e mancata?! Explica daca vrei. Ca daca mananci echilibrat, nu te ingrasi, faci si ceva miscare, nu se intampla nimic.
Nu e folosita in exces mai ales la copii ca nu au timp! E minciuna. Au scoala, au teme in prostie, asta stiu sigur ca am vazut, de la clasa 4-a ii rupe de teme.
Ies destul si afara! Peste tot e full, deci nu au cand sa stea exagerat.
Foarte bine ca primeste tel, lumea evolueaza, din contra, iti dezvolta creierul timpul ala mai putin pe care-l petreci ca si copil, afli chestii, citesti chestii, chiar si la jocuri e nevoie de indemanare, de inteligenta, cand bateai mingea ce inteligenta iti trebuia?! Sau cand te alergai prin santiere?!
Deci faptul ca pe langa carte, iesit afara, stau si pe tehnologie este foarte bine.
Miscare se face destula, dar acum copiii sunt mai bolnavi ca parintii unii, pentru ca mananca tampenii, asta da! Face sanatatea praf.
Degeaba faci miscare si bati mingea daca mananci mai multe kcal decat arzi, te vei ingrasa, si de acolo n boli.
Si sa iti zic si de ce se intampla asa:
De ex la liceul meu in anii 1992-1996 cand am facut eu, ca sa iei ceva trebuia sa te duci la magazinul care nu era peste drum, deci nu prea ajungea pauza aia de 10 min! Asa ca mancai ce ti se dadea acasa.
In anul 2006 cand m-am dus in vizita, deja aveau chiosc in curtea liceului. Deci? Isi luau croissante, ciocolate, biscuiti, bomboane, jeleuri, sucuri, toate idioteniile.
Si peste tot era asa. Chiar am intrebat 2-3 fete ce isi iau de acolo in general? Au zis ca din alea.
Asta strica generatia tanara.
Lasa-ma mai cu biblicul tau iluzoriu, aaa, strica chestia biblica in sens ca poate cumva afla de pe net ca e vrajeala asta cu biblia si religia, ca na, daca omu devine mai destept uneori sau macar unii din ei, pot sa se prinda, si se strica chestia, e adevarat. Sanatatea emotionala de e afectata?! Ca am zis, ies si afara ei cu prietenii, colegii, ies la film, terase, si daca stau si pe tel, calc, ce?!
Da, se uita la desene si acum, chiar fata prietenului meu face asta ca si noi inainte.
Apoi, nu am inteles niciodata de ce mereu vechile generatii considera aiurea ce fac noile generatii?!
Nu ataca nimic, stai linistit, asta e propaganda de sus ca, copiii sa se prosteasca, sa nu invete, sa bata maidanele, eu sincer pe vremea aia ma plictiseam, ma prosteam tragand cu cornete, pe bune! Deveneam mai necunoscator, mai superficial.
Ma iau eu dupa niste psihologi care spun tot felul, dar ati verificat voi ca e asa cum zic ei?! Adica "nu mai invatati nimic, stati doar afara si bateti santierele, trageti cu cornete, ca nu avem nevoie de destupati".
Niste oameni destepti sunt greu de manipulat, si cer remuneratii mari la munci.
E normal sa iesi si afara, sa faci si ce faceam noi, dar nu numai. Mie daca copilul imi invata bine si are caracter bun, nu se drogheaza, nu fumeaza, nu bea peste masura, nu conteaza ce face, poate sa stea pe tel cat vrea.
Ca si noi daca aveam la vremea aia, faceam la fel!
Cand stai pe calculator fara sa vrei inveti ceva, si ca sa vezi un film trebuie sa stii sa manuiesti telefonul, calculatorul, dar multi invata ceva, le starneste curiozitatea, probeaza soft-uri, jocuri, incearca chiar sa faca un joculet mic, progameaza, multi au asta in ei dar inainte nu aveau cum descoperi.
Alta chestie care arata ca ei mint! Orasul e plin, parcurile-s pline, la mine in cartier vad copii care ies afara mereu, alearga, deci nu stau doar pe tel si calc cum zic ei, adica exagerat, dar prin exagerare, face lumea sa faca ca ei.
Vad gramada de bicle prin parc, copii cu role, etc.
Strandurile vara-s pline, piscinele pline si iarna.
Nici nu au prea mult timp sa stea exagerat pe tehnica, au de invatat, scoala, teme, mai ies si afara, cand sa stea exagerat?! Deci logic aia vorbesc total aiurea.
Daca era ca ei ca lumea nu prea mai iese la aer, nu mai fac miscare, inseamna sa fie terasele, orasul, parcurile, mall-urile, strandurile, foarte putin populate.
Ne ingrasam ca mancam mult, nu ca nu facem miscare, asta alta chestie.
Faină explicație
De faptul ca ne îngrașăm pentru ca mancam mult ci nu pentru ca nu facem mișcare are legătură. Dacă stai doar să mănânci si să nu faci mișcare pentru a arde caloriile alea pe care le bagi in gura normal că te îngrași. Deci daca ai face și mișcare ai arde calorii și nu te ai îngrașa. părerea mea
Pai parerea ta e buna dar nu se aplica! Ca, nu poti face atata miscare cat ai mancat, nu uita ca daca bagi o ciocolata ai 600 Kcal, trebui sa alergi o ora cu 10 Km/ora ca sa le arzi, nu un rahat sa dau cu sutu in minge, deci miscare de o fac ei si o faceau si inainte adica cam aceiasi sa zicem, nu ajunge. Acum produsele tampite sunt mult mai multe ca inainte si mult mai la indemana, un biscuite, un haribo, mai ales sucuri cu zahar, o ciocolatica, o merdenea, un fornetii, e deazastru, sharome (una are 1200 Kcal).
Pai 100 g de merdenea are ca, 415 Kcalorii! Enorm. Un adolescent de 15 ani arde 2200 pe zi baiat cu miscarea de baza, fara in plus, adica mers la scoala, cumparaturi.
Deci mancam mai mult si mai concentrat caloric ca inainte! Nu mai zic de E-uri, dar ala e subiect separat, ala te imbolnaveste sau nu in zeci de ani, eu zic ce face rau fulger de repede, ca efectele astea se vad rapid la copii.
Mai ales generatia mea copilaria 1980-1991 cand era penurie si de dulciuri, cum dracu sa fie copiii nesanatosi?! Si dupa 90 erau foarte scumpe, nu oricine isi permitea de ex in 1992 sa bea sucuri cu zahar, era 300 lei sticla de 1, 5 L la un salariu mediu net de 20000 lei (56 dolari), in timp ce aia de la dozator TEC era de 90 lei. Datale sunt exacte.
Bineinteles alea originale cu zahar erau mai gustoase, insa mai bine ca nu aveam, ca alea ar fi ingrasat, dozatoarele ofereau sucuri cu aspartam deci nu ne ingrasam de la ele desi beam destul.
In martie 1991 era o cutie de coca cola 80 lei la salariu de 10000 lei, iar o ciocolata Milka de 100 g era 45 lei.
Deci tot nu aveai la discretie.
Din păcate nu, mă bucur pe de-o parte că le-am prins dar gândul că acestea nu mai sunt difuzate mă omoară. Erau multe desene faine pe Megamax și Animax dar in ziua de astazi nu poți trăi acceași experiență. Ar mai exista șanse daca copii de vârste mai mici ar căuta macar o parte din gama de desene pe telefon.