| horansgang a întrebat:

Siti ca in autobuz mereu se da o lupta intre tineri si batrani. Voi ce parere aveti? laughing Le cedati locul sau stati acolo fara sa bagati de seama?

17 răspunsuri:
Elianna
| Elianna a răspuns:

Aici este vorba de educatie, de cei 7 ani de acasa. Cand langa tine, tanar care stai jos, in picioare este o persoana varsnica ce abia se tine pe picioare, sau un om bolnav sau impovarat de bagaje...este strigator la cer faptul ca cel tanar se face ca nu vede si nu schiteaza nici un gest de bunavointa.Cei tineri ar trebui sa faca un exercitiu de empatie (adica sa se puna in situatia altei persoane) si sa-si inchipuie ca sunt ei la batranete sau ca batranii sunt bunicii, parintii sau rudele lor!
Eu sunt o persoana adulta si ma ridic si cedez locul atunci cand langa mine este o persoana in suferinta sau in varsta.
Cand o sa mi-se cedeze mie locul ...atunci inseamna ca am imbatranit si tineretul este cu bun simt.
Nu zice nimeni ca tineretul sa stea numai in picioare, dar cand sunt orele de mers sau de intors de la scoala, este o navala de neinchipuit pe locuri, nu mai conteaza cine ramane in picioare.Sunt de acord cu faptul ca elevii de clase mici sa stea jos (ca ar putea fi raniti in picioare si mai mult incurca lumea) dar cei zdraveni si cat muntele...sa ma ierte D-zeu, pot sta in picioare, ca la scoala au stat pe scaun. Ei nu au habar ce insemna durerile de picioare sau de oase sau cate alte suferinte ii macina pe varstnici.
Numai ca timpul nu iarta pe nimeni. Daca au noroc vor ajunge si ei batrani si atunci o sa priveasca cu alti ochi pe cei tineri si nepasatori fata de cei din jur.

| raluk27 a răspuns (pentru Elianna):

Pai in timpul orelor de varf, de exemplu dimineața, cand adultii merg la serviciu, copiii la școală, studentii la facultate, batranii sa mai stea acasa. De ce nu ies la cumpărături la 10-11? Ei trebuie sa circule ori dimineața la 8, ori seara la 5. Exact cand este mai aglomerat, numai ei lipsesc. Sunt sănătoși, slava domnului! Nu ai observat ce viteza au sa ocupe locurile, cand se deschid usile? Atunci nu ii mai doare nimic. Cei care abia se tin pe picioare sau foarte bolnavi nici nu ies din casa. Când esti bolnav rau, nu circuli in aglomeratie. Faptul ca sunt mai tânără, nu înseamnă ca sunt mai puțin obosita. Batranii au locuri rezervate. Sunt ocupate? I'm sorry! Eu cel puțin, cand o sa fiu batrana, mi-am propus sa nu rasuflu in ceafa niciunui tanar, sa ma "urc" pe el, sa-i pun tot bagajul la picioare sau geanta in cap, doar doar se ridică si imi cedeaza locul.

| Elianna a răspuns (pentru raluk27):

Stii tu ca sunt sanatosi?! Vai de capul tau si de batranetile lor.
Politetea, amabilitatea, bunul simt...si altele care tin de cei 7 ani de acasa,lipsesc cu desavarsire la majoritatea adolescentilor,ca tinerii sunt mai simtiti.
Un varsnic iese din casa cand poate si cand are nevoie. Ce idee! Auzi! Sa le faci tu program de miscare ca sa nu te deranjeze pe tine! Doamne-fereste unde am ajunge!
Ceea ce ti-ai propus tu sa faci la batranete este egal cu zero, pentru ca nu stii cum o sa fii atunci(sanatoasa sau nu).
Ma mir ca nu vrei sa obligi batranii sa mearga pe jos, ca doar au timp, nu?
Daca tie ti-s-a intamplat sa-ti puna cineva bagajul la picioare (Doamne, ce groaznic!) sau geanta in cap (lese majeste) inseamna ca ai obrazul destul de gros si ceva lipsa la educatie.
In atare conditii iti sugerez sa-ti propui ca batranetea sa te gaseasca intr-o limuzina cu sofer si sa nu mai ai de-a face cu tinerimea din mijloacele in comun.

| raluk27 a răspuns (pentru Elianna):

In primul rand, pentru ca tot ne batem in piept pentru cei 7 ani de acasa, ce-ar fi sa mentinem un ton al discutiei civilizat, doamna/domnisoara Elianna.
In al doilea rand, de ce stiu ca sunt sanatosi? Pentru ca un om bolnav sta acasa, pentru ca un om bolnav nu lanseaza intr-una discursuri din categoria "tineretul din ziua de azi", un om bolnav nu barfeste si nu comenteaza cum e imbracat x si y, un om bolnav nu se cearta pe loc in autobuz, un om bolnav nu te ridica cu japca de pe scaun, un om bolnav nu arunca geanta precum buzduganul, cand se deschid usile, ca sa ocupe musai un loc. Si cam mare coindidenta ca varstnicii sa aiba nevoi FIX atunci cand e aglomerat si toata lume are treaba. Ei sunt pensionari, stau acasa, ce altceva au de facut? Pot sa iasa oricand, dar nu atunci cand e inghesuiala si alomeratie. Doar sunt bolnavi, mititeii. Si da, nu au de ce sa ma deranjeze, pentru ca la randul meu nu deranjez pe nimeni si platesc bitetul/abonamentul intreg, deci am aceleasi drepturi ca orice alt calator, inclusiv sa stau asezat. Din cate stiu se numeste "tansport in comun", nu transport pentru batrani. Si eu am carat bagaje, dar nu le-am pus la picioarele sau in capul nimanui, deci lipsa de educatie nu e din partea mea, ci din partea lor. Gandeste-te la un medic stomatolog sau la un frizer care a stat toata ziua in picioare, si e inghiontit de o baba care a stat toata ziua acasa si a dormit, dar iese abia atunci sa-si cumpere doua banane. Din partea cui e obrazul gros atunci?

| DonaldTrump a răspuns (pentru raluk27):

Ai dreptate.

| Paramont a răspuns (pentru Elianna):

Nu va bateti capul degeaba. Se stie ca tinerii din ziua de azi sunt foarte nesimtiti. Bunica mea, femeie la 60 de ani da locul la altii care sunt mai in varsta ca ea si astia mor in picioare daca stau. Clar cei 7 ani de acasa lipsesc. Haios ca tot astia se plang ca altii sunt nesimtiti cand fac la fel cu parintii lor. Haios ca Raluca compara o persaoana tanara cu una batrana " ce, daca e bolnaca sa stea acasa ", pai cu nesimtiti de genul e clar ca si la 60 de ani trebuie sa le faci tu pe toate, sunt prea "ocupati" sa iti cumpere o paine. Stiu destui de genul

| Elianna a răspuns (pentru raluk27):

Scuze daca te-am jignit.Nu a fost in intentia mea si nu am nimic cu tine. M-a luat valul...
Dar, poate ca ti-ai dat seama din vehementa mea ca sunt patita. Sunt o persoana adulta si eram cu glezna in ghips, in picioare in autobuz. Timp de 6 saptamani pot sa numar pe degetele de la o mana de cate ori m-a lasat cineva sa stau jos, cu toate ca aveam carja langa mine.Si ieseam din casa doar atunci cand era imperios necesar.
Oricum,parerea mea este facuta si definitiva, vis-a-vis de acest subiect. Si persoanele la care ma refeream eu mai mult sunt barbatii tineri si adolescentii scolari.Un adult poate sa fie, intr-adevar, obosit sau epuizat.Dar tot are mai multa putere in el decat un amarat de batran care poate mai e si suferind.
In fine, vorma unui "celebru "politist dat pe TV:"Case closed".

| raluk27 a răspuns (pentru Paramont):

Nu, draga. Compar programul unui pensionar, care doarme toată ziua cu cel al unei persoane mai tinere care vine de la serviciu. Lucrez cu publicul si zilnic constat ca cei mai nesimtiti si mai ales grabiti sunt pensionarii. Iar varsta nu e o virtute. Are 60 de ani. Asa si? Si tu o sa ai la un moment dat. Toti o sa avem. Daca l-a tinut picioarele sa iasa din casa cand e mai aglomerat, inseamna ca il tin picioarele sa circule si cu transportul în comun. Ah, dar stai ca vor sa se plimbe de la un capat la altul, pe abonament la jumătate si au pretentia sa stea asezati. Nasol! Si ma scuzi, dar comentariul tau nu are absolut nicio legătură cu chestiunea in discutie. Ce are a face painea cu ocupatul locurilor? Dar imi plac scrupulosii ca tine! Platesc, deci am dreptul la un loc. Ciudat ca odata ajunsi in autobuz, batranii sufera de toate bolile. Si mai ciudat ca se plang de asta in gura mare. Asta nu ti se pare de prost gust?
Cand era mama însărcinată cu mine, prin luna a 8-s isi luase bilet pentru microbuz, sa vina la București. Dupa 10 min a venit o baba "nu ma lasati sa stau putin jos? Sa-mi trag sufletul ca am alergat sa prind masina". Eh, 4 ore cat a durat drumul nu s-a mișcat. Mama a mers in picioare tot drumul, pentru că i-a fost jena sa ii zica ceva. Deci, mai lasa-ma cu moșii!

| AvalohAlyn a răspuns (pentru Elianna):

Pensionarii in general au toata ziua la dispozitie sa se odihneasca..adica sunt pensionari au mult timp liber,dar studentii, elevii, tinerii au scoala, facultate, servici...si cateodata sa nu uitam ca un tanar poate fi mai obosit decat un om batran, nu neaparat fizic, poate psihic, fiindca fiind tanar faci mai multa activitate fizica si psihica decat un om batran. Evident daca e batran si nu se mai poate tine pe picioare, tremura etc ii dau locul dar daca e un batran de vreo 50-60 de ani care arata bine si se tine pe picioare e inca okey d.p.d.v fizic de ce sa ii dau locul, mai ales ca se uita si cu dispret la tine daca esti tanar si stai jos.NU cred ca in asta constau cei 7 ani de acasa, sa dai locul altora in autobuz, bunul simt si cei 7 ani de acasa se refera la altceva, de exemplu :sa nu mananci seminte, sa scuipi, sa injuri sau sa asculti muzica tare prin mijloacele de transport..asta e doar un exemplu..Eu mor cand vad batranii (unii) ca zic:''Tineretul asta din ziua de azi ''sau ''nu invatati nimic la scoala si aveti figuri'' sau ''Cei 7 ani de acasa ai tinerilor.'' e total aiurea,nepotrivit si penibil pentru ca ii baga pe toti in aceeasi oala,daca stau linistit si cuminte pe un loc in autobuz si e mare aglomeratie si nu dau locul gata sunt nesimtit sau nu am cei sapte ani de acasa? Eu cand stau in picioare fara sa ma agat de ceva cateodata imi pierd echilibrul sau transpir destul de tare, ma stresez.happy Deci din cauza batranilor cu pretentii eu nu mai merg cu autobuzul, aleg sa merg maxi-taxi(microbuzele, circula foarte multe in oras in Galati si e bine)si acolo nu imi spune nimeni nimic, mereu am loc si nu se isca certuri din astea...
Batranii s-au obisnuit sa zica de tineri de rau de parca tot tineretul asta e o apa si un pamant..Sa nu uitam ca copii si tinerii din ziua de azi au o inteligenta peste medie, fac facultati, mastere, chiar si 2 facultati, stiu multe lucruri de IT, limbi straine si nu sunt cazuti direct de pe Marte.happy Ceea ce la batrani nu se gaseste..la unii.happy Deci..sa se gandeasca mai bine batranii cand emit astfel de pretentii absurde.De parca mor daca merg 5 statii in picioare tinandu-se de barele ajutatoare...Eu daca as fi pensionar acum nu as zice la nimeni sa imi dea locul si nici nu m-as plange de tineret pentru ca am fost si eu tanar si stiu cum este. Bunicul meu de 70 de ani nu cere loc si nu are pretentii absurde si mai ales nu se cearta prin autobuze cu altii..Aici pot sa zic tine si de inteligenta, IQ si bun simt (ala adevarat). Bunicul meu e constient ca are mut mai mult timp liber ca si mine sau alti tineri, ca sta mult timp acasa in pat, canapea, la televizor etc.
Deci sa ne lasati cu ''cei 7 ani de acasa'' ca nu in asta constau ei.happy

| AvalohAlyn a răspuns:

Nu nu nu, ca nu am echilibru cand stau in picioarerolling on the floor
Batranii stau toata ziua in casa, sunt pensionari, sed des.Deci cam nu.
Faza e ca cateodata simti nevoia sa stai jos in autobuz mai mult ca si un batran.laughing
Oricum, daca chiar nu se poate tine pe picioare si se vede ca e bolnav batranul ii ofer locul dar asa..cam nu.
Asta inseamna ce? Ca nu dau locul nimanui?crying(((((

| Mădă0611 a răspuns:

Daca mergi vreo...cel putin 5 statii, o sa te injure toti batranii care urca, asa ca mai bine stai in picioare, ca oricum scaunele sunt jegoase, si se injura intre ei, in gand sau nu. smug

| LoveSleep a răspuns:

Depinde de cum mă simt, de cât de obosit sunt, de cât de mare e distanța pe care o am de parcurs, de cel caruia ar trebui să-i ofer locul.
Dar în genera, da, îi las să stea.

| J0B0MAT a răspuns:

Nu prea.Mai ales daca e aglomeratie mare si am si bagaje.Mi s-a intamplat sa imi ceara locul (de parca eu eram singura de acolo) si l-am cedat.

| RainmakerX a răspuns:

Asa cum au zis si altii,depinde foarte mult de persoana.

Daca vine vreun batranel, nu neaparat un schilod, chiar si aranjat atunci ii ofer locul. Vezi tu, eu ofer locul oricui *fete, batrani...* dar cu o conditie. Sa nu mi-l ceara cu nesimtire!
Nu pot tolera chestiile de genul.

| PedoBarbie a răspuns:

Toți oamenii obosesc nu numai bătrânii așa că nu cedez.

| Ibrahimovic a răspuns:

Depinde de persoana. Daca urca un batran care abia se tine pe picioare, sprijinindu-se intr-o carja, cu siguranta ii ofer locul meu.
Dar cand vezi cate o "diva" din aia de 60-70 de ani care are parul pus pe bigudiuri si poseta rosie pe brat, parca nu-ti mai vine a-i oferi locul.

| DonaldTrump a răspuns:

Depinde de distanta, daca sunt obosit, cine imi cere locul (daca e o scandalagie si nu o persoana onorabila atunci normal ca nu o sa il cedez)