In "puterea" omului de rând stă obișnuința de a-l judeca pe altul. Dar căderea de a o face, nu!
„Sta in puterea noastra ca oameni sa ne judecam semenii?"
Evident. Și tu faci asta, inclusiv acum.
"Sta in puterea noastra ca oameni sa ne judecam semenii?"
Evident. Dai nu ai face asta, cum ti-ai selecta prietenii, iubita, colaboratorii, angajatii, etc?!
Sa pui pe toata lumea pe acelasi nivel e prostie in forma pura.
Nu,nu exista om perfect!
Iar faptul că unii îi jignesc pe alții, cred eu, e pentru că acei oameni fac ceva ieșit din norma sociala.
Ar mai fi și capacitate de înțelegere a unor lucruri, punând diagnostice doar pe baza faptului că ei nu înțeleg un lucru.
Dar mai sunt și oamenii care doar ii jignesc pe ceilalți pentru a părea ei cool cumva.
Deci da.
Intr-un fel, judecata e benefica, daca este folosita potrivit, de persoana potrivita, asupra persoanei care merita. Sunt cazuri in care sunt oprite foarte multe conflicte si escaladari de situatie cand judecata este folosita corect. Sa spui ca judecata ar trebui sa dispara, ar fi pueril si nerealist.
Sa zicem de exemplu ca tu jignesti o persoana, si ai tendinta sa escaladezi daca continui, dar daca cineva iti atrage atentia judecandu-te ca si tu meriti aceeasi jignire pentru aceleasi motive pe care tu jignesti acea persoana, tu avand o gandire normala ( exceptand oamenii cu probleme mintale ), realizezi ca de fapt gresesti, si te opresti. Astfel un conflict ce ar fi putut escalada, fiind oprit cu acea judecata. Tot ce exista pe lumea asta este benefic pentru evolutia noastra. Chiar si cele rele. Pentru ca din ele invatam sa fim oameni mai buni.
Suntem un caz pierdut,trebuie sa intelegem ca asa suntem noi ca natie,ne uitam mereu la defectele altora dar niciodata la defectele noastre! Judecam,jignim ca sa parem mai relevanti in ochii ascultatorilor, mai cool mai interesanti! Asta cu bolnav psihic e un mizilic esti facut si in alte moduri mai ordinare si lipsite de bun simt si moralitate! Eu am mai zis ca suntem un popor de oameni primitivi,lipsit de educatie,de aia suntem rau vazuti peste tot,suntem de rasul lumii! Cu prostii nu te poti lupta ca te bat cu experienta lor! E plina tara asta de prosti si ghiolbani, cocalari inculti, analfabeti si tocmai astia judeca de cele mai multe ori.
In educatie, nu avem educatie doar pretindem ca o avem e cale lunga cu mici exceptii! Din cate stiu eu bolnavii psihic au fost toti cu IQ de geniu care au intrat in istorie printre care si Tesla si Einstein si multi altii! Nu stim decat sa dam cu hate ori din frustrare ori din prostie cronica! Au pe naiba ca majoritatea sunt inculti si analfabeti sau sunt niste mizerii abjecte! Noi nu cred ca o sa ne mai revenim la normalitate, e cale astronomica pana acolo! Dusmanie cat zece in noi si invidie, frustrare rautate cred ca cu astea s-ar ilumina si ar avea energie Europa pe 50 de ani daca ar ramane fara curent si alte resurse!