Circulă o vorbă, că şi-au propus ruşii să ne scape de cutremure: Ne iau şi Vrancea.
In caz de cutremur, scara este prima care cade! S-a dovedit asta la nenumărate cutremure, de aceea esti sfatuit sa nu iesi pe casa scarii, sau pe scara cand este cutremur.
Preferabil sa stai in casa sub masa, sau sub tocul usii.
Scarile sunt cele mai periculoase zone dintr-un bloc aflat in timpul unui cutremur, pentru ca reprezinta o greutate enorma, amplasata relativ orizontal, cu sustinere doar pe margini. Scarile sunt primele care se prabusesc dintr-o cladire. Gandeste-te cum este sa iti vina scarile de la etajele superioare, in cap. Mori la sigur.
Cea mai buna varianta este sa ramai in locuinta, intr-o zona rezistenta. Identifici peretii de rezistenta care trec prin apartament, si te pui sub tocul unei usi de pe un perete de rezistenta. Evita sa stai in incaperile cu suprafata mare (sufragerie), daca ai un hol format din 2-4 pereti de rezistenta, ala e locul cel mai bun de stat.
Incaperile mari ar putea suferi prabusiri de plansee, sau daca se pune problema sa se rupa blocul (sa se demoleze o parte din el), in dreptul incaperilor mari s-ar rupe.
Sub nicio formă nu ai voie să părăsești perimetrul locuinței, mai ales dacă stai la bloc, la etaj (la oricare). Nu ai voie să folosești liftul sau scările și ferește-te de balcon, acestea fiind cele mai periculoase zone de hazard la momentul cutremurului, nu ai voie să aprinzi lumina (există posibilitatea fisurării țevilor și a "scurgerilor" de gaz la un cutremur foarte puternic. Dacă aprinzi lumina sau folosești echipamentele electronice alimentate la rețeau de curent, există un potențial risc de explozie.
Asigură-ți din timp un echipament sanitar (o trusă de prim ajutor) și alte accesorii utile (de exemplu... o lanternă, o sticlă cu apă, un telefon cu taste, suficient cât să formezi un apel)
La momentul cutremurului trebuie să te adăpostești sub tocul ușii sau sub un obiect solid, rezistent (de exemplu... o masă, un birou).
Îți păstrezi cumpătul și aștepți să treacă cutremurul. De asemenea, aștepți câte două minute între reprize. Nu se poate preconiza instant adâncimea și gradul de risc, deci fii pregătit pentru orice tip de seism exact cum ți-am spus mai sus.
"sunt șanse să fug pe scări?"
Sanse sunt.De supravietuit nu stiu ce sa zic
NICIODATA nu cobori pe scari cand e cutremur!
Nu stai langa o biblioteca care NU e fixata de perete.
Daca ai un birou sau o masa, pune-te sub ea, la margine, sau langa ea, tot la margine.(marginea va opri alte lucruri din a te lovi sau le va micsora mult lovitura.
Pune-te intr-o pozitie ghemuita, cu mainile deasupra capului.
Incearca sa nu-ti pierzi capul.
De asemenea e bine sa ai un rucsac cu cele necesare undeva la indemana, mereu.Ar trebui sa aiba o lanterna, o sticla de apa, una de alcool medicinal, bandaje, baterii si o conserva, doua(am vazut ca unii zic chiar si un telefon de rezerva, incarcat tot timpul)
Ma mira faptul ca nu stii aceste lucruri.Asta arata ca lipsa simularilor de cutremur, ceea ce e o problema.
Noi faceam in scoala, nu chiar des, dar faceam si ne tineau mai des diferite instructaje despre ce trebuie sa faci(locuiesc intr-o zona cu cutremure foarte rare )
Aa, si nu uita sa nu iti pierzi mintile pe moment.Ramai calm!
Nu trebuie sa actionezi impulsiv ci inteligent.
Cutremurul durează câteva secunde, nici nu apuci să ieși pe ușă așa că cel mai sigur e să te adăpostești sub un lucru solid și să stai departe de obiecte care pot cădea.
Cel mai bine ar fi sa stai sub o masa, sau sub tocul ușii pana se termina, dacă alergi pe scări sunt șanse mai mari de accidentare