| TheAlphaFemale a întrebat:

Sunt claustrofoba! Aceasta problema imi da mari batai de cap. Nu suport spatiile inchise, stramte: simt ca nu mai pot respira, imi bate inima foarte tare, ma panichez si am tendinta sa fug incotro vad cu ochii numai sa ies la aer. E rusinos si suparator in acelasi timp. Anul trecut am vizitat castelul Bran insa nu am putut vedea decat partea de jos pentru ca nu am reusit sa urc prin culuarul acela infiorator de stramt si intunecos. Cunoasteti vreo metoda prin care as putea scapa de aceasta problema?

2 răspunsuri:
| liliacALB a răspuns:

Da. Autoeducatie. Incepe prin a recunoaste ca la modul REAL nu se poate intampla nimic rau daca treci printr-un coridor mai stramt. Dar sa fii ferm convinsa de asta, fara sugestii si autosugestii, fortare, etc. Mai departe fa exercitii: prima data alege un loc destul de larg, stai acolo, citeste ceva, admira, fumeaza, asculta muzica, orice pana te obisnuiesti. Nu e absolut nici o graba, intreg scenariul propus de mine poate dura si cateva luni. Va fi cu atat mai eficient daca dureaza mult. Numai sa mergi inainte! Mai departe, alege alt loc, numai cu putin mai stramt, si tot asa! Nu te grabi sa treci la urmatorul pana nu te simti la fel de bine ca si pe un camp. Observa, simte, rationeaza, nu te feri, stai locului, respira, asculta, astfel vei educa subconstientul ca acel spatiu mic e la fel de minunat ca si unul mare. Mult SUCCES si CURAJ iti doresc!

| tibyramos a răspuns:

Http://www.farmaciata.ro/......ii-inchise
http://www.afla.ro/articole/585/claustrofobia-sub-lupa.html
in principal pentru a scapa de aceasta fobie trebuie sa te confrunti cu ea direct(asta neinsemnand sa te expui in situatii extreme) si sa constientizezi irationalitatea acesteia.