| Inferno a întrebat:

Suntem inconjurati de oameni care nu inteleg concepte dar care pretind cu un aplomb uimitor ca o fac. Sunt acei oameni care iti dau o explicatie pe care nu o poti intelege, pentru ca nici ei nu inteleg ce explica de la bun inceput. Am observat ca acesti indivizi, marea majoritate, recurg la ironii sau chiar la insulte in momentul in care se simt descoperiti. De multe ori se vor arata agasati de intrebarile suplimentare, dar absolut necesare.

Trist este ca o persoana care efectiv nu intelege acel subiect s-ar putea simti intimidata in prezenta acestor ipocriti. Ba chiar ar putea crede ca este incapabila sa inteleaga acele "explicatii complexe", concluzionand ca este intr-adevar ea "mult pre proasta pentru a intelege fenomenul."

"Dacă nu poți explica ceva unui copil de șase ani, atunci nici tu nu ai înțeles." Albert Einstein

Astfel, dupa ce am intrebat 30 de persoane (in mediul onile, slava Domnului laughing ): "Ce inseamna ca probabilitatea sa dau cu banul este 50%? Ce inseamna aceast simbol de "50%"?". Am primit numai raspunsuri ca: "fifty-fifty; Inseamna 50%; Adica 50 cap 50 pajura; fiftu-fifty; jumi-juma, adica 1/2; adica am sanse 50% sa nimeresc;, adica daca avea trei fete era 33%, e la fel dar numai ca e 50%; ala bala portocala; etc. Iar la finalul discutiei, trebuie mentionat ca majoritatea a ureactionat agresiv, multi contrariati ca, in prostia mea, nu sunt capabil sa inteleg asemena explicatii exhaustive.

Am doua concluzii si o intrebare.

Concluzia 1: Daca nu aveam habar despre ce vorbesc, la a 7-a persoana care imi explica ca 50% inseamna 50% as fi presupus ca ceva este in neregula cu mine.

Concluzia 2: Ai spune ca toti oamenii stiu ce e aia o probabilitate, dar nu este asa.
Realmente, oamenii, in general, nu inteleg conceptul de probabilitate. Ei inteleg doar ideea de probabilitate 100% sau 0%, care pot fi intelese de oricine. Restul valorilor cuprinse intre 0 si 100 le inteleg prin raportarea acestora la cele doua limite. In acest fel 30% devine mai putin probabil decat 50%, iar 50% mai putin probabil decat 70%. Asta nu inseamna intelegerea conceptului, din pacate. Probabilitate de 50%, oricat de comuna ar parea ideea, necesita intelegerea altor notiuni matematice mai complexe, cu care omul de rand nu este familiarizat si prin urmare intelegerea acestui numar, 50%, ramane inaccesibila. Aceste notiuni implica ideea de limita, infinit, si medierea unui numar infinit de valori, idee care si luata separat ii poate face pe multi sa ameteasca.

Intrebare:

Ati reusit sa identificati in viata de zi cu zi, poate la lucru, poate in familie, persoane care se pliaza pe modelul descris de mine? Care este relatia pe care o aveti cu acestea?

2 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da, întâlnesc zilnic. Mă înțeleg cu ele cu o probabilitate care variază între zero și infinit. Presupun că înțelegi ce înseamnă aceste noțiuni.

| FreddieM a răspuns:

Eu ma intreb ce cauti tu pe un site care se vrea al oamenilor de rand. Daca vrei sa te bati cu savanti si academicieni, ai gresit situl, vere. Si te mai miri ca majoritatea vorbeste aceeasi limba. Aceea a bunului simt.
Sper ca nu v-am jignit inteligenta, superioritatea voastra.
O seara minunata.