Moralitate este pentru mine un termen depasit, mult prea uzitat. Ca si obscenitate. Ne este interzis sa pronuntam cuvinte pe care altii le-au incarcat de vulgaritate, insa nu ne educam progeniturile sa faca sex protejat. Ce e moral? Dar imoral? Care este granita? Si cine o stabileste?
Si apoi, legalitatea in genere, e facuta de oameni imorali sa le serveasca propriilor interese si sa manipuleze. Si vice-versa. Exemplul Bibliei e mai mult decat sugestiv.
Exemple. In principiu, pentru mine e mai importanta valoarea morala pe care eu o dau, decat legalitatea sau moralitatea generala. Asa ca sunt de acord mai degraba cu lucruri morale si ilegale decat cu cele legale si imorale.
Un student da examen la logica si pica. Suparat merge la prof si ii propune un targ:
-Domn profesor vreau sa va propun ceva.
-Zi ma.
-Va pun o intrebare de logica si daca nu stiti raspunsul imi schimbati nota din 3 in 8?
Profu find sigur ca e de neintrecut la logica accepta iar studentul ii spune:
-Ce e legal dar ilogic, ilegal dar logic, ilegal si ilogic toate in acelasi timp?
Sta proful se gandeste, iar dupa cateva ore ii schimba nota studentului si il roaga sa-i spuna raspunsul.
-Domn profesor legal dar ilogic este faptul ca dv aveti o sotie cu 25 de ani mai mica. Ilegal dar logic este faptul ca sotia dv are un amant. Iar ilegal si ilogic este faptul ca tocmai ia-ti schimbat nota amantului sotiei dvoastra.
Lasand gluma la o parte, sunt de acord cu cele morale dar ilegale, si nicidecum cu cele imorale si legale. De ce? Pentru ca legal inseamna care e in conformitate cu legea, lege care e mana-n mana cu Constitutia, care a fost scrisa de alti oameni, oameni cu unele intentii si concepte diferite de ale mele. Intr-o sala de judecata legea e oarba si flexibila. Poti scapa de puscarie/amenzi/etc dar daca ai facut un lucru imoral din punctul tau de vedere de ala nu mai scapi. Te bantuie tot timpul. E mult mai importanta linistea sufleteasca pentru ca ai facut un lucru cum ai vrut tu, decat linistea caracteristica unei vite care a facut un lucru cum i s-a spus asa ca n-o sa fie biciuta.
Daca legea era scrisa de mine, ma gandeam putin mai mult la raspuns, dar tot moralitate as alege.