anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Sunteti de acord cu sistarea muncii la negru? este o solutie?

21 răspunsuri:
| CrucifiedCountess a răspuns:

Sistare? era aprobata? ca deh. d'aia ii zice "la negru" laughing

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Da.Pentru ca la batranete ce o sa faca?
O sa stea boschetari si o sa vanda prin trenuri sau mai stiu eu ce o sa faca de foame.
Nu sunt de acord cu munca la negru.

| costymaximus a răspuns:

Da, este una din solutiile care ne poate insanatosii economic, de ce angajatorilor straini le e frica sa angajeze fara acte? Pentru ca amenzile sunt amenzi!

| Arthur a răspuns:

Da, din urmatoarele motive : acele persoane nu au acces la sistemul gratuit de sanatate, nu contribuie la fondul de pensii ( deci tot pentru ei o bila neagra ) iar cei care se ingrasa pe spinarea lor nu contribuie cu taxele necesare intregii societeti.

| RaSpUnS.pT.vOi a răspuns:

Decat sa murim de foameeee, este o solutiewinking

| Flav a răspuns:

Nu, nu sunt de acord. Decat sa mori de foame, mai bine castigi un ban muncit pentru a-ti hrani copilasii si plati chiria. Avem destul romani care lucreaza in strainatate la negru, gen bone, ingrijiri sau muncitori in constructie. Este problema lor la batranete, trebuie sa puna balanta si sa mediteze ce-o sa faca mai incolo, dar sunt de acord cu acest tip de munca luat drept un job temporar, in stil urgenta.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Munca la negru este solutia ca sa existi, sa te poti intretine, sa traiesti in conditii civilizate pe care nu ti le asigura nimeni.
Observ ca majoritatea legilor din comunitatea europeana sunt copiate la indigo pentruRomania, dar Romania nu are aceleasi conditii economice cu alte state, statele occidentale apreciaza munca inteligenta si o remunereaza bine, la noi este invers, esti destept? n-ai ce cauta aici.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@Flav-nu poti compara persoanele care muncesc la negru in strainatate cu cele care fac aceeasi treaba in tara.
Astia de aici au 7 euro pe ora! La 10 ore sunt 70 de euro pe zi.
Bonele si muncitorii in constructii la negru...muncesc pe bani.
Mult mai bine sunt platiti astia la negru decat mine care am acte, buletin, doctor de familie s. a. m. d.

cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

Cum ar fi posibila sistarea muncii la negru? Ea nu este acceptata legal oricum, asa cum apare si in primul raspuns. S-a practicat dintotdeauna, la fel de banal cum poti merge cu autobuzul fara bilet ( cu diferenta ca uneori autobuzul merita pretul biletului in comparatie cu statul care gestioneaza prost banii contribuabililor ). Pana la urma care e suportul real al intrebarii?

| Flav a răspuns:

@criticul - stiu cum sunt platiti la negru in strainatate, fiindca am o ruda si mi-a explicat sistemul, preturile etc. Nu poti compara, de acord cu tine, dar de ce sa nu fim de acord? Eu sunt sigur ca, daca ar gasi un job in acte si l-ar lua, dar cum nu are, omul munceste cinstit pentru un ban avand ca scop continuarea existentei.
In tara la noi ca sa muncesti la negru, este execrabil, cu mici exceptii, majoritatea cazurilor nu cred ca depasesc salariul minim pe economie. Dar, decat deloc, e o solutie, nu? Chiria/intretinerea trebuie s-o platesti, alimentatie, haine, etc. Daca nu prezinti solutii, apelezi la ce poti si incerci in timp sa-ti gasesti ceva stabil, munca la negru fiind solutia de avarie.

| vyo a răspuns:

Nu sunt de acord, doar asa isi mai castiga saracu existenta.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@costacheceliute, substratul este urmatorul : pentru ca facem parte din UE care face legi si pentru Romania urmatoarele legi care vor fi aprobate dupa cea cu alocatiile si pensiile de boala vor fi pentru munca la negru, dar doar asa de ochii lumii pentru ca in celelalte state munca la negru reprezinta doar 10 % pentru ca au legi de protectie sociala bine batute in cuie (Romania n-are asa ceva ), in Romania cred ca munca la negru se face in proportie de 999, 999 la mie ca sa ma exprim indulgent totusi.

cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

Nu stiu detalii despre implicarile noii legi, dar raman la parerea ca nu va putea fi sistata. Nu am auzit sa se fi reusit asa ceva. Cu protectia sociala mi-am facut o idee in Romania, din ce am inteles acolo se poate trai din protectia sociala similar cu ce e posibil in Romania cu un job obisnuit. Prin job la negru te referi la un servici fara nici un fel de hartie sau la fentele obisnuite ale impozitarii? Am vazut cazuri in care toate hartiile erau corecte, insa in toate cazurile erau firme straine. In fine, acum e greu de gasit un job decent, fie el si la negru. Si e cristache, un fel de urs panda pe numele real cristi :p

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@cristacheceliute, munca la negru = job fara hartie, aici nu suntem persoane juridice.

| JesterRO a răspuns:

Nu este.totul trebuie cu carte de munca. Bineinteles mereu va exista si munca la negru. dar la noi deja predomina asta.

| Linda a răspuns:

Nu stiu de unde pot avea resurse (daca puneau deoparte in perioada buna economic era super bine) dar eu cred la firme nou infiintate sau cu probleme ar fi bine sa nu le ceara sa plateasca nici un fel de impozite, sa se bucure statul ca nu are de platit ajutor de somaj ci isi bate capul cu asta angajatorul.
In vremuri normale este greu cu munca la negru pentru ca inspectorii ITM, finante pot fi corupti. Ar trebui ca acei inspectori sa nu aiba plafon maxim, sa poata castiga si 10 000 RON din amenzi si intr-adevar situatia reala sa fie reflectata. Eu as impune un plafon maxim sa spunem 1500 RON impozitabil si dupa aceea daca vor sa nu mai plateasca impozite, dar sa fie drepturi mai putine. Cine cat contribuie la sanatate sa aiba un pachet mai amplu de servicii.

| mircea a răspuns:

Ar fi singura posibilitate de normalizare a pietii muncii in Romania. Ca sa nu mai vorbesc de evaziunea fiscala care se practica in domeniu. Sunt sume imense care se ruleaza si care nu sunt impozitate. O piata neagra de cca. 40 % din totalul cunoscut de autoritati, iti spune ceva? Iti dai seama ce ar insemna cresterea veniturilor statului cu numai 20 %? Este o suma colosala!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Este o solutie, dar nu in avantajul celui care presteaza la negru.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Este o solutie, dar nu in avantajul celui care presteaza la negru.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Este o solutie, dar nu este in avantajul celui care presteaza la negru.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@Mircea tu locuiesti in alta tara?