| CostinAlamariu a întrebat:

Știați că parlamentul Iugoslaviei avea 5 camere?

9 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Dar tu știai că a fost și hexacameral (1967–1974)?

| CostinAlamariu explică (pentru sierra1):

Da. Și mai impresionant :o

| ReddY25 a răspuns:

Nu,multam de iluminare rolling on the floor

| LordCristobal a răspuns:

Nu stiam, e o informatie destul de interesanta.
Oarecum e normal sa fi avut 5 camere, Iugoslavia era o republica federala alcatuita din mai multe nationalitati.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Nu, sincer nu! Foarte interesant ce zici! Am auzit de parlament unicameral, parlament bicameral, tricameral - dar pentacameral? Pentru ce atâtea camere?
Oare asta era în perioada regatului sau a comuniștilor?

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Am căutat repede pe Google și se pare că sistemul pentacameral a fost introdus prin anii '60, patru camere reprezentând diferitele etnii ale țării iar a patra representând populația generală.
Aparent Iugoslavia nu e singurul exemplu de multicameralism din Europa: Dieta Finlandei avea 4 camere până în 1906, reprezentând cele patru clase sociale: nobilimea, clerul, burghezia și țărănimea. Sistemul acesta existase și în Suedia.

| CostinAlamariu explică (pentru Niciunnumedeutilizator):

Da e destul de interesant. În ultima vreme m-a interesat care e rolul Senatului în România și istoria parlamentarismului. Chiar m-a tentat sa intreb pe TPU de rolul Senatului și dacă se justifică să existe, dar am stiut ca o sa primesc raspunsuri low IQ asa ca mai bine nu.
Nu că aș susține eu democrația, dar e interesant totuși sa știu mecanismele și istoria ei. Întotdeauna mi s-a parut fascinantă structura puterii.

Dacă te interesează am dat de un articol pe Wikipedia care mi s-a parut fascinant: https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Liberty?wprov=sfla1

Practic e vorba despre sistemul unic de guvernare al Uniunii Polono-lituaniene numit și "democrația nobililor". E adevarat ca doar nobilii puteau vota dar cand te gandesti că nobilii erau 10% din populație (cel mai mare procent de nobili raportat la populatia totala a regatului din intreaga Europă) iti dai seama ca e destul de impresionant.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Într-adevăr, sistemul polonez e destul de interesant, dar sincer mi se pare ineficient. Dezbaterile din Sejm erau prilej pentru puterile străine să se bage în afacerile interne ale țării și să sprijine un pretendent sau altul. În anii 1730 Rusia și Austria au purtat război pe tema asta.
Însă un aspect interesant e faptul că Polonia, între anii 1572 și 1795, e numită "Rczezpolita" ("Republică"), ceea ce arată cât de mult s-a schimbat semnificația termenului între timp.

| IreneeDiana a răspuns:

Boh,nu puteam trăi dacă nu știam asta?