Intr-adevar in exemplul tau TOT e acelasi lucru cu NIMIC, dar doar in cazuri de genul acela. De exemplu:
X: Ce ai mancat azi?
Y: Nimic. --> nu e acelasi lucru daca Y ar fi raspuns: Tot. Dar, nu rezulta ca TOT nu e antonimul lui NIMIC si NIMIC nu e antonimul lui TOT Exista fel de fel de cazuri. Nu inteleg cum de un lucru asa minim te-a derutat complet , dar intotdeauna cand ai sa te gandesti care e antonimul lui TOT este NIMIC si invers pentru ca alte variante NU EXISTA. Spune-mi tu alt antonim al lui TOT decat NIMIC sau al lui NIMIC decat TOT. Am scris atat pentru un lucrusor banal, deci merit funda
TOT si NIMIC sunt antonime in orice situatie.Argumentul pe care il aduci nu are nici o relevanta din urmatorul motiv: in primul exemplu, raspunsul nu are nici un sens. Daca ar fi insa sa inlocuim subiectul cu TOT, am ajunge la: Nu ai inteles TOT din aceasta lectie, lucru care nu e tot una cu Nu ai inteles NIMIC din aceasta lectie.
Romana e destul de complicata "Tot" este clar antonimul lui "Nimic" si invers. Poti spune "Nu am inteles tot." ceea ce inseamna ca ai inteles ceva, dar nu complet. In cazul in care spui "Nu am inteles nimic." e clar ca nu intelegi deloc. Cred ca ma incurc si eu in explicatii si cel mai simplu raspuns este acela ca depinde in functie de contextul in care asezam "nimic" sau "tot". In cazul in care l-ai mentionat tu, intr-adevar se poate raspunde si cu "tot" si cu "nimic", insa majoritatea persoanelor folosesc "nimic" din cate am auzit pana acum. In orice caz, limba romana nu are legatura cu matematica, deci nu cred ca e cazul de rezultate, ci depinde doar de context.
AdeAdelina578 întreabă: