April
| April a întrebat:

Tot mai des auzim, in ultima vreme, despre existenta unor mame-adolescent, sau chiar mame-copil. Ce credeti :acest fenomen ar trebui interzis, tolerat, prevenit? Cum?

Răspuns Câştigător
| shalimar a răspuns:

Ar trebui prevenit. discutiile dintr-e parinti si copii atat baieti cat si fete sunt foarte utile.sexul,chiar si in ziua de azi, este privit ca pe ceva rusinos si foarte multi parinti considera acest subiect tabu.eu personal sunt o mama adolescenta.cu toate ca acum am aproape 24 de ani, cand am nascut aveam doar 17 ani.nu stiam absolut nimic despre sex, cum sa ma protejez, ce sa fac.parintii mei au aflat de sarcina cam tarziu, si asa m-am trezit in brate cu un baiat frumusel.regret ca nu am stiut mai multe, dar sunt o mama responsabila.acum depinde si de persoana.chiar daca am facut o prostie, mi-am asumat responsabilitatea si am devenit mamica cu norma intreaga.nu l-am lasat sa mi-l creasca parintii.eu singurica il schimbam, ii dadeam sa manance, il imbracam ma duceam la doctor.acum a crescut si e mandretea mea, motivul pentru care traiesc, lupt si muncesc cu zambetul pe buze.pentru el imi sacrific viata si o fac cu cea mai mare placere.cand o sa creasca mai mare, sexul nu o sa fie un subiect tabu. o sa il sfatuiesc sa se abtina pana la insuratoare, dar o sa il invat tot ce implica sexul, metode de protejare si tot ce mai trebuie sa stie.eu poate am fost un caz mai rar, dar mi se rupe inima cand vad la stiri ca se gasesc bebelusi aruncati in gunoi sau abandonati.preventia este cea mai buna solutie.

11 răspunsuri:
| Bacemi a răspuns:

Eu cred ca ea mai buna solutie ar fi o preventie. Si in cazul in care totusi se intampla trebuie sa existe toleranta. O interzicere nu are nici un sens. Din contra. Ar creste numarul nasterilor efectuate in conditii improprii.
Trebuie facuta o educare pentru prevenirea acestor lucruri. Cel mai bine este ca parintii sa vorbeasca deschis cu fetele lor in primul rand dar si cu baietii. De obicei exista o slaba comunicare in familii, si subiectul sexului este de multe ori ignorat din diverse motive. Datorita duritatii parintilor copiii nu indraznesc sa ii intrebe despre acest capitol si isi iau propriile lectii, de multe ori gresite. Foarte important este ca daca totusi se intampla asa ceva familia sa nu respinga acest gest si sa fie intelegatoare. Cel mai important este sa existe comunicare. Atat ca prevenire cat si ca toleranta.

| User a răspuns:

Pai e problema lor. daca vor sa-si lege streangu' de gat de tineri e doar problema lor...

kittyalexandra
| kittyalexandra a răspuns:

Prevenit prin mai multă informare. Să se facă nişte documentare care să arate cum poate afecta activitatea sexuală viaţa copilului. Şi să nu ne mai ascundem după deget spunând că pe copii îi aduce barza şi sexul este un lucru ruşinos, un păcat etc. Din punctul meu de vedere ar trebui date cărţile pe faţă. Spuse lucrurile cum sunt, fără înfrumuseţări. Consider că eu nu au partea asta (reală). Văd de multe ori ce e la tv, în filme care de multe ori e o imagine distorsionată.
Un exemplu: Filmul Requiem for a dream prezintă oameni care sunt dependenţi de droguri. Se urmăreşte povestea a 5 persoane, care toate ajung dependente de droguri. Una dintre ele este în vârstă, are vreo 50-60 de ani. Arată că i se poate întâmpla oricui, chiar fără să ştie. Cunosc mulţi oameni care după ce au văzut acest film au rămas atât de marcaţi încât se gândeau de 2 ori înainte să-şi mai aprindă o ţigară. Să se facă un film cu un scop de genu, puţin şocant. Cred că s-ar gândi mai bine înainte să se avânte.

| juniper a răspuns:

Da ar trebui interzis pentru ca nu e normal ca un copil sau adolescenta sa devina mama, astfel isi distruge intreaga copilarie sau chiar viata.

regis
| regis a răspuns:

Indiscutabil acest fenomen trebuie prevenit, dar odata aparut trebuie sa il acceptam si sa il toleram. De interzis nu imi dau seama cum s-ar putea interzice; e usor sa zici de maine e interzis sa ramai insarcinata, doar ca vei ramane cu zisul.
Nici prevenirea nu este foarte usoara, mai ales avand in vedere colapsul in care este sistemul de educatie de ani buni si perspectiva de redresare din ce in ce mai indepartata in timp. Singura solutie ramane o campanie continua de informare si de educatie sexuala, atat a adolescentilor cat si a parintilor, prin orice mijloc prin care acesta ar putea ajunge la urechile tuturor. Cel mai important ramane din pacate televizorul, fiind singurul in masura sa transmita mesajul catre pana in ultimul satuc din tara.
Facand haz de necaz, daca un astfel de mesaj s-ar transpune pe ritm de manea, in maxim doua saptamani si-ar indeplini scopul.

regis
| regis a răspuns:

@juniper - poti sa duci rationamentul mai departe? Concret cum crezi ca ar trebui sa sune interdictia?

| cretzufinish a răspuns:

Depinde de mentalitatea fiecarui acest caz si in mare parte de vina este lipsa educatiei din familia din care provine. A deveni mama semnifica o anumita atributie din partea ambilor parinti si de asemenea un camin in care acesta sa-si dezvolte cresterea si personalitatea. E simplu sa gandim in perspectiva dar vazute in fata faptului implinit aplica niste "traume" nou-nascutului prin abandonarea acestuia la bunici si pur si simplu fuga de responsabilitati. Deci sunt de parere ca acest fenomen poate fi prevenit.

| Alphawolf a răspuns:

Nu putem interzice iar de tolerat nici nu poate fi vorba. Trebuie sa prevenim dar este foarte greu pentru ca in majoritatea cazurilor se intimpla din cauza indiferantei, lipsa ocupatiei si incultura parintilor de a creste un copil. Ca sa prevenim trebuie sa ne gindim bine daca suntem apti din orice punct de vedere inainte de-a concepe(face) un copil. Probabil ar fi bine ca si la scoala sa fie si o materie care sa contina o asfel de educatie

| dorinaugustin a răspuns:

In adevar acest fenomen ia amploare din pacate in vremurile astea, si ma gandesc ca este mai greu de raspuns la aceasta intrebare... oare poti opri un sistem mafiot in care fiecare face ce vrea si apoi se gandeste la consecinte? Uneori numai din prostie, alteori numai din curiozitate sau in alte cazuri chiar cu bunastiinta se fac lucruri regretabile insa parerea mea este ca nu poti opri acest fenomen. da, se poate tine sub control sau preveni, in nici un caz nu trebuie tolerat! Ce se poate face... poate educatia joaca un rol important in familie si in societate, insa ipotetic vorbind, ce ar fi sa schimbam tot sistemul, si asa ne da prea multe libertati pe care unii le interpreteaza gresit sau pur si smplu fug de responsabilitatile care vin odata cu libertatea de a face ceea ce vrei!? sad

| scumpikkk a răspuns:

Eu as fi de parere ca ma-i bine ar fi prevenit, inainte dupa vorbele spuse de mama, nu erau atatea posibilitati sa previi acesta lucru, acum sunt atatea posibilitati si tot raman gravide, deci scuze, trebuie sa fie batute-n cap, sunt unele care gata fac sex, ramn gravide, lasa copilul pe strada, sau la casa de copii, ba altele chiar ii omoara, nu se mai intelege in ziua de azi nimic...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De noi, cei care nu suntem implicati, ar trebui tratat cu indiferenta deoarece nu-ti infloresc floriile uitandu-te in gradina vecinului.
Cat despre cei care fac aceste lucruri, ar trebui sa se mai gandeasca de cateva ori. dar este problema lor, doar suntem intr-o tara democratica! Libertate!