Nu toti ajung sa cheleasca, sunt mai multe cauze si factori pentru acest lucru.
Mai bine zis majoritatea barbatilor prezinta riscul sa cheleasca, fata de femei, pentru ca "este vorba despre hormonii care afecteaza cresterea parului, iar acestia sunt produsi de catre organism in functie de nivelul de testosteron, prezent intr-o cantitate mai mare la barbati decat la femei. In cazul femeilor, efectele testosteronului sunt estompate de cantitatea de estrogen produsa de organism, facand mai putin probabila producerea altor hormoni responsabili pentru pierderea parului".
Nu e o regula, e frustrant sa vezi batrani cu parul des si tineri care nici bine nu au implinit varsta de 20 + ani si sunt deja ori bec, ori au chelie foarte avansata. Da, in mare parte e genetica treaba, geneticul conditioneaza o enzima din testosteron care ataca foliculii si asa se produce chelia, mai sunt si factori precum stresul constant, alimentatia saraca in proteine pentru ca proteinele ancoreaza mai puternic firele de par, sunt 'prietenele' parului si se mai adauga si alti factori precum diferite chimicale aplicate pe par dar e mai rara asta. In general genetica afecteaza, daca ai parinti sau bunici care au avut chelie sunt sanse mari sa chelesti si tu, exista un dar aici, nu toti chelim chiar daca avem baza genetica in spate. Aici mi se pare o prostie sa depindem genetic de rudele noastre cand e vorba de afectiuni, noi practic nu suntem indivizi separati, depindem constant de genetica in mare parte. Unora le sta sta atat de bine cheliosi, altora le sta horror, nu stii cum sa gestionezi asta pentru ca chelia apare uneori spontan, pe unii ii baga in depresii, pe altii ii duce la disperare, le distruge toata increderea de sine, parul iti conditioneaza fizionomia si aspectul mai mult decat ar crede unii, eu unul am prins o oarecare frica de chelie, am oarecum si baza genetica in spate pentru asta doar ca s-a chelit tarziu la mine in familie si nu e chelie deasa ci doar in parti, dar chiar si asa tot nu vreau s-o vad la mine! Am parul des si il ador ca pot sa ma tund cum vreau, sa-l aranjez cum vreau, il mai controlez din cand in cand la linia frontala sa vad daca e dreapta, ca de acolo chelesc majoritatea, sau din spate. Nu tine de nicio persoana chelia, e ceva natural ce se intampla, practic corpul tau se saboteaza, e o drama dar exista alternative: ori iti accepti chelia si te tunzi 0, ori implant, ori incerci diferite trucuri care nu stiu cat ar tine.
SaveTheNature întreabă:
berserk010 întreabă: