Sarcina cu gemeni dizigoti (fraternali) se formeaza din doua ovule diferite fecundate in acelasi timp.Acest tip de sarcina reprezinta 80% din totalul sarcinilor gemelare, doar in 20% fiind vorba de sarcina gemelara monozigota, adica un ovul fecundat si divizat.
In cazul sarcinilor monozigote, gemenii impart acelasi ADN si au intotdeuana acelasi sex.
In schimb, in cazul sarcinilor dizigote, gemenii fraternali au ADN diferit si pot fi doi baieti, doua fete sau fata si baiat.
Nu se poate acelasi ADN. Poate extrem de asemanator, dar niciodata acelasi.
Imi cer scuze daca te dezamagesc, dar am scris corect si imi mentin parerea, pentru ca este vorba de un fapt stiintific.
Gemenii identici, proveniti din acelasi ovul care a fost divizat, impart acelasi ADN.
Sansele de a-i deosebi printr-un test ADN sunt extrem de mici, metoda fiind destul de noua si necesita decodificarea intregii structuri ADN, cautandu-se mutatii care se pot produce in putine cazuri si in mod aleatoriu la unul dintre ei.
Atunci, cum explicu faptul ca au amprente diferite?
Le au diferite, este adevarat.
Initial, gemenii monozigoti sunt absolut identici. Faptul ca ulterior amprentele digitale sau alte caracteristici (de exemplu unul poate prezenta o mica diferenta la una dintre sprancene sau un deget inelar mai lung, un deget mare mai turtit etc.) se datoreaza factorilor de mediu din perioada sarcinii. Pozitia in uter este cel mai important factor de acest gen deoarece determina ca fatul sa fie obligat sa adopte o anumita pozitie in uter, aceasta putand sa puna o presiune distincta pe anumite degete sau alte parti ale corpului in cazul unuia dintre gemeni, in timp ce in cazul celuilalt geaman, se poate pune presiune pe parti ale corpului sau degete diferite, facand sa fie imposibila dezvoltarea absolut simetrica a acestor detalii din moment ce ele depind in parte si de factorii externi.Bebelusii ating peretii sacului amniotic cu manutele si din acest motiv nici tu nu ai toate amprentele digitale identice cu toate ca degetul inelar are acelasi ADN cu degetul mic.Pentru ca atingerile constante si presiunea diferita fac ca acestea sa se dezvolte in mod inegal si diferit.Alti factori pot fi: tensiunea arteriala, nutritia, factorii teratogeni (care pot face posibile acele mutatii rare pe care le-am mentionat mai devreme) si dezvoltarea degetelor din ultimul trimestru de sarcina, unde iarasi intervine pozitia bebelusului in uter.
Un alt exemplu de acest gen care poate fi observat dupa nastere, este forma capului.
Deoarece craniul nou-nascutilor nu este complet format, daca bebelusul ar fi asezat mereu in aceeasi pozitie, din cauza presiunii, capul lui s-ar turti in acea zona, formandu-se asa.Cate persoane cu capul turtit la spate nu ai vazut? Intr-o oarecare masura, se datoreaza faptului ca atunci cand erau nou-nascuti au fost tinuti permanent pe spate, fara a le fi schimbata pozitia.
razadeluna întreabă: