anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Unele probleme de matematica sunt distractive, cum a fost asta:
http://www.tpu.ro/......nul-de-9l/
Dar, intr-un fel, intreaga matematica e distractiva. Sunteti de acord? Daca da, haideti sa ne mai distram putin.
O camera, care trebuie pardosita, are dimensiunile 10m x 7m (70 mp). In fiecare colt al ei se afla o soba care ocupa fiecare cate 1 mp. Deci suprafata de pardosit este in realitate numai 66 mp (70 - 4). Folosim pentru pardosire 22 de placi de cate 3m x 1m. Cum suprafata unei placi este de 3 mp, cele 22 de placi vor avea exact 66 mp, cat suprafata de pardosit. Ce credeti, pot fi folosite toate aceste placi intregi, deci fara sa fie niciuna taiata? Argumentati.

Răspuns Câştigător
| Pinocchio a răspuns:

Nu este posibil fara sa fii nevoit sa tai placile, oricum vei orienta placile raman 2 zone de 2 mp neacoperit.

| sabin89 a răspuns (pentru Pinocchio):

Cum ai ajuns la concluzia asta? prin incercari?

| Pinocchio a răspuns (pentru sabin89):

Da.

| sabin89 a răspuns (pentru Pinocchio):

Uite cum am gandit-o eu. Am colorat toti cei 70 de metri patrati ai camerei prin culorile R G A (rosu, galben, albastru), incepand din coltul din stanga sus si mergand in jos pe verticala. Intrucat oricum am aseza o placa, ea va acoperi trei culori, daca s-ar putea acoperi cu placi intregi, ar trebui sa existe tot atatea patrate din fiecare culoare. Insa avem 23 cu culoarea rosu, 23 cu galben si numai 20 cu albastru (pentru ca s-au scos cele 4 din colturi).
Oricum, raspunsul tau a fost bun.

| Pinocchio a răspuns (pentru sabin89):

Eu nu am colorat nimic, doar am asezat in diferite moduri placile intregi de 3x1 m si mereu a ramas 3 zone de 2x1 m neacoperit ( am scris gresit in primul raspuns, este 3 in loc de 2x1 m).
Asta inseamna ca am putut folosi doar 20 de placi intregi de 3x1 m.

4 răspunsuri: