Dacă datele din cv sunt dublate de cunoștințe/deprinderi/expertize pe măsură, clar că ajută. Fără indoială!
O sa-ti spun ce experienta neplacuta poate avea cineva la nemti daca vrea sa se angajeze undeva ca rezident sau cetatean german:
Sa zicem ca tu te pricepi la calculatoare, ai diplome, poti sa-i demonstrezi oricand cunostintele. Sa luam concret la service cum era in anii 2000, montare calculator de la zero, instalat, partitionat HDD, instalat programe, oprimizari, testari componente, inlocuiri componente adica depanare, upgrade, update-uri de BIOS, etc.
NU conteaza, trebuie sa ai 3 ani profesionala la ei, iti dau teste de inteligenta din alea abstracte la oficiu de munca, si ei dupa alea iti recomanda anume job sau nu in caz ca nu gasesti, etc.
Nici dracu nu zice "hai la proba sa te vad". Asta era mai exact 2002-2003.
Profesionala care cuprinde multe altele pe care nu le vrei.
La noi in Ro la vremea aia 1997-2009 cam, fiecare firma de calcuri avea service, si te angajau daca stiai sa faci asta si gata, doar bacul sa-l fi avut.
Ca doar asta vroiau, nu ii interesa pe aia ce teste de inteligenta faci tu, cand nici destui profi universitari de mate, fizica nu se pricep prea bine la alea, nu ii interesa alte ramuri in calculatoare, retele, etc, cand ei nu aveau nevoie de asta la acel service.
Era cam ca la americani la noi, pragmatic pe ce e nevoie, te punem la proba, stii, bine, nu, pa.
Acum nu stiu in alte domenii cum e, dar am ramas tare dezamagit de cum era sistemul la nemti.
Nici operator calculator nu puteai fara profesionala aia de 3 ani, si vanzatorii o faceau.
De parca nu poti lucra in word, excel, power point daca nu ai 3 ani de profesionala si poti arata ca le ai bine, ca ai facut cursuri, etc.