| Strongman a întrebat:

Va rog foarte mult vreau si eu un referta despre imaginatia reproductiva. Eu am cautat si nu gasesc va rog foarte multttt! Dau Funda! Is disperat. Multumesc

Răspuns Câştigător
| deea1988_9967 a răspuns:




Imaginatia este un proces cognitiv complex de elaborare a unor imagini si proiecte noi, pe baza combinarii si transformarii experientei. Omul este capabil de o performanta unica, aceea a realizarii unitatii dintre trecut, prezent si viitor, imaginatia fiind legata mai ales de ceea ce va fi.Detasandu-se de prezentul imediat, de aici si acum, omul isi organizeaza si proiecteaza actiunile, anticipand atat drumul care va fi parcurs, cat si rezultatele care vor fi obtinute. Daca omul nu ar avea imaginatie, ar reactiona, orientandu-se numai pas cu pas dupa indicatorii perceptivi din contextul real in care isi desfasoara activitatea si deci nu ar avea o directie precisa, ar invata fragmentar, sacadat, cu stagnari si erori pana la un rezultat oarecare. Dispunand de imaginatie, poate sa-si elaboreze mintal scopul si planul desfasurarii activitatii, pe baza caruia sa se conduca, sa-si regleze permanent actiunile, sa evite erorile si sa aiba mai mare eficienta.Mai mult chiar, omul poate interveni activ, transformativ, creativ in ambianta, poate obtine mereu ceva nou, ceea ce l-a si facut sa fie creator de cultura. Acest proces cognitiv complex este specific numai omului, apare pe o anumita treapta a dezvoltarii sale psihice, adica dupa ce au aparut si alte procese si functii psihice care-i pregatesc desfasurarea:dezvoltarea reprezentarilor, achizitia limbajului, evolutia inteligentei, imbogatirea experientei de viata etc. De fapt, imaginatia odata aparuta interactioneaza permanent cu toate procesele psihice si mai ales cu memoria, gandirea si limbajul.
Dar, spre deosebire de celelalte procese cognitive, imaginaţia are o interacţiune specială cu afectivitatea. Tensiunea emoţională pe care o trăieşte omul la un moment dat stimulează evocarea elementelor experienţei anterioare şi apoi combinarea variată şi neaşteptată a acestora. Emoţiile şi sentimentele sunt condiţii activatoare şi energizante ale imaginaţiei şi totodatădirecţionări inedite şi personale al combinărilor şi recombinărilor imaginative.
Se ştie că momentele de intense trăiri afective sunt urmate de un maximum al productivităţii imaginative.
Fiind un proces foarte complex, imaginaţia se desfăşoară in forme variate.Ele au fost clasificate după mai multe criterii, dar cele mai des folosite au fost prezenţa intenţionalităţii şi implicarea activă in actele imaginative.
Imaginaţia reproductivă este o formă activă, conştientă şi voluntară constand in construirea mintală a imaginii unor realităţi existente in prezent sau in trecut, dar care nu pot fi percepute direct.Astfel, spre deosebire de visul din somn, care este o formă inconştientă, involuntară şi pasivă, imaginaţia reproductivă este activă, conştientă şi voluntară. imaginaţia reproductivă explorează realităşi existente in prezent sau trecut, dar care nu pot fi percepute direct.imaginaţia reproductivă se realizează sub influenţe unor indicaţii concrete, a unor schiţe sau, cel mai frecvent, a indicaţiilor şi descrierilor verbale.
Imaginaţia reproductivă este folosită frecvent în activitatea şcolară, atunci când, la o indicaţie verbală, elevul îşi imaginează obiecte, fenomene, întâmplări. El poate reconstitui, în plan mental, de exemplu, modul cum s-au format munţii, cum trăiau oamenii în epoca fierului. Imaginaţia reproductivă permite o constituire a realităţii trecute sau prezente, care nu poate fi cunoscută direct, nemijlocit. Atunci când reconstituie un fapt real, răspunzând unei solicitări verbale, imaginaţia antrenează o construcţie nouă. Imaginaţia se desprinde de concret, abandonează cursul firesc al evenimentelor, rearanjează datele despre real. Mai mult, imaginaţia trece dincolo de real, spre posibil. Depăşeşte condiţionarea trecutului şi a prezentului, proiectându-se asupra viitorului.
Nu am gasit mai mult(ideile se cam repeta). Cauta la biblioteca pentru mai multe idei! sper ca ti-am fost de ajutor. Spor la munk!

0 răspunsuri: