Eu de obicei sunt destul de relaxat și tratez lucrurile astfel, deci cred că și de asta sunt mai puțin predispus stresului. Însă în situații limită cred că e aproape imposibil să nu fii stresat. E ceva involuntar, care cu greu poate fi controlat. Eu ți-am spus cum fac. Am de exemplu 4 zile, în alea 4 zile clar nu voi umbla pe pc sau să fac ceva care să îmi perturbeze învățatul. Stau lângă acele fișe și stau ore întregi că chiar dacă nu am chef stând aproape o zi lângă ele și uneori mai uitându-mă alteori mai făcând alte lucruri minore, dar stând acolo, tot îmi intră ceva în cap. Deci trebuie să îți impui propriile reguli legate de zilele când înveți. Cel mai bine scapi de stres atunci când materia respectivă te face oarecum curios și te atrage puțin, atunci când, cum am zis, încerci să o înțelegi, să îi dai de cap. Pe mine mă ajuta că eu când învățam materia o explicam cuiva când o înțelegeam. Mă ajută atunci când o explic cuiva, logic, ca să o înțeleagă și acela care nu are nicio treabă cu ea. Normal că până acolo trebuie să încerci să o înțelegi tu. Mai poate interveni factorul că la școală nu a fost explicată cum trebuie. Asta mi s-a întâmplat la o materie unde doar ni se dicta. Toți au învățat mecanic însă eu mereu caut să înțeleg ce învăț așa că m-am uitat pe Youtube de unde am înțeles și atunci altfel a stat treaba și m-am descurcat cel mai bine. Dacă nu înțelegi ce înveți eu cred că degeaba înveți că oricum vei uita. Eu niciodată nu am vânat note, de exemplu. Atunci când nu te interesează așa mult notele(decât cât să treci) însă cauți să înțelegi ce e acolo asta înseamnă că vei și știi și notele vor veni de la sine. Adevărul e că ce te stresează e nota, asta e cauza... Însă e doar un număr. Singura notă ce contează e aia de la bac sau de la evaluare în 5-8 ca să intri într-un loc bun, atât. În rest nu îi mai acorda atâta importanță.
Eu rar am chef de învățat când învăț. Cum învăț eu? Eu de obicei, dacă nu învăț pentru satisfacerea propriei curiozități, învăț în sesiune. Îmi iau cursurile și seminariile la care am de învățat, le împart pe zile și partea pentru ziua respectivă o pun lângă mine în pat. Și până pe la 6-7 seara stau lângă ele, mai citesc ceva, mai stau pe telefon, mai mă uit la pereți însă stând mereu așa și totuși mai citind îmi va intra ceva în cap, chiar dacă nu am chef. Munca mai multă vine la materiile cu exerciții, probleme care se bazează pe rezolvări. La alea nu e îndeajuns să te uiți peste ele ci să iei o foaie și să rezolvi. Din experiența proprie îți spun că există o mare șansă să nu le fixezi dacă nu lucrezi și vezi asta de abia când iei acea foaie și să încerci să faci un anumit exercițiu. Vei vedea că la început poți avea anumite blocaje însă lucrând mai multe îți intri în mână și cu siguranță așa vei lua note mari. În cazul ăsta cheful vine lucrând și pentru asta trebuie să fii interesat și să încerci să înțelegi logic. Dacă încerci să înțelegi ceva te vei concentra acolo, nu la altceva.
Ok,cheful vine lucrand...dar cand intri in griza de timp ce faci? Eu uneori intru in criza aia si stresul ma impiedica sa lucrez.
Păi trebuie să previi asta, să îți organizezi timpul. Eu de exemplu am fost stresat în primul an foarte mult cu un examen unde era foarte multă materie ce trebuia să o învăț în 4 zile și m-am simțit descurajat dar cu toate astea am continuat să învăț, mi s-a ridicat și moralul. Aici cred că depinde de voința fiecăruia, dar cum am zis, poți preveni asta.
E mai greu decat pare sa previ pierderea timpului, mai ales cand n-ai chef de invatat.Si chiar si daca ai timp nu stiu, dar pentru mine apare stresul care ma face sa pierd si mai mult timp...cum as putea sa elimin stresul acesta?(mersi ca mi-ai dat niste sfaturi, fundita e a ta)
Eu inca sunt la liceu si am vazut cum e viata de liceu si spre deosebire de multi altii de la mine eu sunt constient de anumite lucruri si incerc sa ma concentrez, dar sunt moment cand parca nu-ti iese bine imparteala aia a timpului...De ex pentru maine mai am de inv la 2 materii si as putea sa nu ma stresez daca m-as culca devreme acum si as mai invata dimineata, dar problema poate sa apara si de la somn, sa nu-mi vina sa dorm si atunci poate sa apara stresul, ca nu ma voi trezi la timp
Eu de obicei sunt destul de relaxat și tratez lucrurile astfel, deci cred că și de asta sunt mai puțin predispus stresului. Însă în situații limită cred că e aproape imposibil să nu fii stresat. E ceva involuntar, care cu greu poate fi controlat. Eu ți-am spus cum fac. Am de exemplu 4 zile, în alea 4 zile clar nu voi umbla pe pc sau să fac ceva care să îmi perturbeze învățatul. Stau lângă acele fișe și stau ore întregi că chiar dacă nu am chef stând aproape o zi lângă ele și uneori mai uitându-mă alteori mai făcând alte lucruri minore, dar stând acolo, tot îmi intră ceva în cap. Deci trebuie să îți impui propriile reguli legate de zilele când înveți. Cel mai bine scapi de stres atunci când materia respectivă te face oarecum curios și te atrage puțin, atunci când, cum am zis, încerci să o înțelegi, să îi dai de cap. Pe mine mă ajuta că eu când învățam materia o explicam cuiva când o înțelegeam. Mă ajută atunci când o explic cuiva, logic, ca să o înțeleagă și acela care nu are nicio treabă cu ea. Normal că până acolo trebuie să încerci să o înțelegi tu. Mai poate interveni factorul că la școală nu a fost explicată cum trebuie. Asta mi s-a întâmplat la o materie unde doar ni se dicta. Toți au învățat mecanic însă eu mereu caut să înțeleg ce învăț așa că m-am uitat pe Youtube de unde am înțeles și atunci altfel a stat treaba și m-am descurcat cel mai bine. Dacă nu înțelegi ce înveți eu cred că degeaba înveți că oricum vei uita. Eu niciodată nu am vânat note, de exemplu. Atunci când nu te interesează așa mult notele(decât cât să treci) însă cauți să înțelegi ce e acolo asta înseamnă că vei și știi și notele vor veni de la sine. Adevărul e că ce te stresează e nota, asta e cauza... Însă e doar un număr. Singura notă ce contează e aia de la bac sau de la evaluare în 5-8 ca să intri într-un loc bun, atât. În rest nu îi mai acorda atâta importanță.
Nu trec.Nu e ca si cum dintr-odata imi dispare starea aia si devin interesata de subiectul respectiv.Pur si simplu ma autoconving ca nu am alta optiune.De obicei, e mai usor sa fiu distrasa cand am starea asta, dar asta nu inseamna ca nu ma pot concentra daca chiar vreau asta.Totul tine de vointa.E clar ca daca ceea ce inveti iti trezeste un anumit interes ai sa inveti mai simplu, dar merge si la materiile care te plictisesc.