Omorârea în masă a mieilor, care tocmai de paşte nu sunt lăsaţi să pască, şi îndoparea apoi cu cadavre şi diferite secreţii. A, şi vopsirea în diferite culori a ciclurilor menstruale ale bietelor găini, private de libertate, înghesuite, de regulă, în spaţii minuscule şi chinuite în diferite feluri de-a lungul vieţii, iar în final omorâte şi ele. Ciocnirea apoi cu acel ciclu menstrual sau un potenţial viitor pui - deci prevenirea naşterii, deşi, chipurile, ea e astfel sărbătorită - şi devorarea lui cu zâmbetul pe buze, considerându-se plini de pace, iubire şi bunătate.
Am unchiul, sotul sorei lui mama ortodox. Aveam cinci ani cand s-a adus in casa bunicii un mielut foarte dragalas.Asa eram de fericita! O sa avem un mielut de Paste! A doua zi cand am aflat ce s-a facut cu mielutul pligeam in hohote nu reuseam sa inteleg cum se poate ca cineva sa sacrifice mielul, eu ma bucuram ca o sa fie un mielut viu printre noi de Pasti.Era asa de frumoasa! Nu vreau sa comentez si sa judec nici o religie, nu e treaba mea.Un singur lucru sa m-i se dea voie sa zic:ma bucur ca in religia mea nu este acest obicei.Eu personal nu sunt in stare sa omor nici macar o gaina. Eventual muste omor altceva niciodata.
Mieii si animalele in general sunt lasate de la Dumnezeu pentru ca noi, oamenii, sa ne hranim... Iisus a mancat si El carne de miel si oua la Cina cea de Taina impreuna cu apostolii...Ps: Chiar is curios, tu nu ai mancat oua sau carne niciodata? Tu si familia ta de Pasti ce mancati?
Am fost şi eu cândva o ignorantă, care se lua după turmă (deşi chiar religioasă niciodată), dar când am realizat cât greşeam, m-am lecuit. Nu mai consum pe cât posibil nici în alimentaţie, nici în alte moduri nimic de origine animală şi, în general, nimic ce dăunează animalelor non-umane şi consider că este cel mai bun şi firesc lucru pe care l-am făcut vreodată. A, şi apropo, mă simt minunat atât psihic, cât şi fizic. Nici pe departe n-am murit fără fripturi, smântână şi mici, aşa cum îşi imaginează unii.
Îţi recomand "Pământenii", ca să măcar începi să înţelegi despre ce vorbesc.
http://www.tpu.ro/......ttp-youtu/
Cum spuneam, vizionează "Pământenii", dacă nu vrei să fii un ignorant complet şi ca să măcar începi să înţelegi despre ce vorbesc.
Iar dacă vrei pe scurt şi strict la subiect, poftim: http://youtu.be/UcN7SGGoCNI
Întrebarea ta, concluzia la care ai ajuns şi totală lipsă de dorinţă de a te informa singur (sau măcar de a viziona ceea ce am specificat în răspunsul, pe care l-ai comentat) denotă o atitudine complet ignorantă, în opinia mea. Ironia sau lipsa ei nu are nicio relevanţă aici. Doar constat ceea ce văd.
Oricum, ţi-am răspuns şi sper că răspunsul meu te-a ajutat măcar puţin.
Al doilea răspuns de-al tău, pe care acum l-am şi apreciat pozitiv, a apărut mai târziu, dar, oricum, vorbeam de perioada, care precede întrebării tale, întrebării care nici nu trebuia să apară, dacă îl vizionai înainte sau dacă te documentai din alte surse, care există cu miile.
Oricum, e bine că măcar devii curios şi faci progrese oricât de mici. Este mai mult decât pot să spun despre unii alţii.
Sa nu ma înțelegi greșit, eu continui sa fiu cum sunt.Adică sa mănânc carne,de exemplu.
Doar ca m-am schimbat recent, nu mai am o problema cu nimeni care nu-mi împărtășește convingerea.
Nu mai urăsc pe nimeni, vegani, homosexuali, etc.
E un cancer sa judeci pe cineva pentru ca nu e ca tine.
Asta am învățat si ma simt mult mai eliberat.
Ai dreptate!
Pacat ca invierea lui iisus sunt doar obiecuri pagane si mancare si bautura, ala nu-i paste e blasfemie, bataie de joc la adresa bibliei la ce inseamna mesajul biblic
"Pacat ca invierea lui iisus sunt doar obiecuri pagane si mancare si bautura, ala nu-i paste e blasfemie, bataie de joc la adresa bibliei la ce inseamna mesajul biblic"
Foarte frumos ai spus-o, in ziua de azi sarbatoarea este mai presus decat Sarbatoritul
Vopsirea oulelor, ciocnirea lor, mersul la biserica in seara de Inviere pentru a lua lumina, iar in vinerea mare se trece pe sub masa, asistand la un ritual ortodox.
Trecand peste cadouri, uralele apropiatilor si gratarele ce au loc atunci.
In noaptea de inviere nimeni nu doarme.Asteptam sa luam lumina si mergem la cimitir sa ducem si celor dragi!
A doua zi dimineata se pune un ou intr-un bol cu apa impreuna cu un ou si un banut cu care se spala cei ai casei. Ultimul care se scoala primeste banutul si oul.
In urma cu ceva ani veneau copii cu vestea invierii Domnului, spuneu,, Hristos a inviat'' si primeau oua.
In ultimul an nu prea au venit copii, se cam pierd obiceurile!
Pacat ca nu prea mai vin, ar trebui sa invatam si noi sa tinem de obiceiurile noastre, ca-s asa de frumoase. :-)
Unde locuiesc eu, Satu Mare in mod concret este urmatorul obicei:duminica Pastelui catolicii merg la biserica si se sta la rind sa se sfinteasca cosul cu tot felul de bunatati de mincare, cos acoperit cu o stergura frumoasa care se ridica in momentul in care vine popa sa sfinteasca.Nu se maninca de dulce pana nu este cosul sfintit. Dupa ce se merge acasa la masa deja intinsa de gospodina toti se aseaza la masa si se maninca din bucatele sfintite dar nu numai.Toata duminica e consacrata pentru ca familia sa se simta bine impreuna.Lunea de pasti dupa ce membrii masculini ai familiei se trezesc, isi iau micul dejun se dichisesc sa mearga la stropit.Si se merge la stropit la rudenii si la prieteni.Stropitul inseamna ca se ia o sticluta de parfum cu care se merge sa se stropeasca femeile si fetele din familiile rudenii sau familiile prieteni.La intrarea se spun cateva versuri in acest sens la sfrisitul careia se intreaba:voie este a stropi? La care fetele femeile cu zimbetul pe buze raspund:da! Pe urma se invita musafirii inauntru la masa unde sunt serviti cu bucatele si bauturile pregatite pentru Paste. Femeile si fetele pot sa-si insoteasca sotul sau prietenul la stropit sau nu functie de obiceiul din familie.Bineinteles daca sunt musafiri anuntati ca vin la stropit membrii de gen feminin ramin acasa sa-si astepte musafirii stropitori.Si la capatul zilei, seara femeile fetele merg sa-si spele parul ca au nenumarate mirosuri amestecate pe cap de la diferiti stropitori.Dar nimeni nu se supara, din contra, fetele tin un jurnal unde noteaza citi stropitori au avut si cine.Cand eram fata aveam si eu un astfel de jurnal.La stropitorii copii se impart oua de ciocolata sau oua frumos vopsite.Sarbatori Fericite!
Ce frumos suna! Nu mai auzisem de aceste obiceiuri, multumim ca le-ati impartasit cu noi.
Eu multumesc ca am avut ocazia.O zi frumoasa!
In fiecare an, de Paste, vecinul meu se imbata crita si.si ia la bataie muierea.Cel mic, baietelul lor, sare gardul la vecini tipand:"o omoara pe mamica!". Toti cei alertati de tipetele micutului ii sar femeii in ajutor, insa aceasta se ridica din maracinii in care fusese aruncata, isi scutura fusta de praf, isi aranjeaza baticul de pe cap si le zice:"opriti.va,oameni buni, nu stiti ca asta e obiceiul nostru de Paste!?"
Salut, user TPU.
1. Inainte de Pasti (sambata) trebuie sa mergem la impartasanie
2. La 12 noaptea sambata spre duminica trebuie sa mergem la inviere
3. Cel mai important obicei este sa vopsim ouale
4. Trebuie sa ciocnim ouale prin replicile "Hristos a inviat" si "Adevarat a inviat".
TPU.ro, ce mai faci? Cati ani ai?
Obiceiul nostru, in casa cu familia, un film bun, o fripturica buna de miel, un ou ciocnit si pe urma un somn adanc...
Alinnnnnna întreabă: