Iubirea da. Se gindeste sa daruiasca. Ce primeste e considerat bonus. Dependenta cere. Uneori doar cere. Cind e extrema, sufoca.
Iubirea este cel mai înălțător sentiment. Ceva mai presus decât orice altceva. Este acel sentiment care nu cere nimic în schimb.
Pe de altă parte, dependența emoțională are ca obiect ceva negativ. (ca orice altă dependentă de altfel). De regulă are la bază o frică. Ex: frica de a nu rămâne singur, de a nu pierde persoana x, nesiguranta, neincredere în fortele proprii.
Cum deosebim?
Prin simțuri.
Simți că iubești pe cineva și acest sentiment iti oferă putere, încredere, sentimente pozitive.
Dimpotrivă, ai impresia că iubesti, dar acel sentiment te încarcă negativ pentru că te încarcă cu alte sentimente negative: teamă, ajungi să te subestimezi, faci o prioritate din acel cineva.
E simplu, poti sa nu iubesti pe cineva si sa fi dependent emotional de el si sa stii asta.
Cand iubesti nu poti diferentia ca nu sti care din doua e, ca in iubire esti automat dependent emotional de acela.
Cred că iubirea exclude dependența emoțională...și în fond... orice altă formă de egoism.
Pai nu sti, ca daca iubesti, vrei sa fi cu acel om, te simti f bine doar cu el, deci esti dependent emotional fara sa vrei, si nu sti daca dependenta asta vine doar din iubire, sau e si dependenta patologica.
Egoism exista, ca iubim de ce? Ca ne face f bine prezenta celuilalt, ca-l placem f mult, deci in final tot pentru noi o facem ca sa ne fie bine. Asa ca aia e.
Nu iubesti gratis in nici un caz, primesti iubire, atentie, simpatie, placut, sex, apreciere, iti place fizicul persoanei, te face sa te simti bine acea persoana.
Când nu vrei sa te faci cârpă pentru cineva, ci sa ii vrei binele, înseamnă că-l iubești.
Nu o deosebesc, mi se pare ca merg mana in mana. Cat timp prima ramane acolo, e bine.
Acest rahat aproape inexistent in zile noastre cunoscut sub denumirea de "iubire " se diferențiază prin respect, simpatie, grija, bla, bla, bla și alte sentimente oneste lipsite de egoism
Dependent emoțional se naște din egoism, stima de sine scăzută, o familie disfuncțională, anxietate
Este o problema de natura psihica, cu un click pe Google te poți lămurii și singura
Diferența este destul de mare
Am pus întrebarea din curiozitate, pentru a afla cum gândesc oamenii...am o viziune deja formată în această direcție.
Cum te-ai rapunde la propia întrebare?
Cel ce iubește jertfește.
Cel ce este dependent emoțional așteaptă să i se jertfească.
Uite ai aici exemplu de o asemenea dragoste, însă câți din noi suntem capabili de așa ceva, de un asemenea sacrificiu căci nu știm ce ne rezervă viitorul.
https://youtu.be/dMqeMcIO_9w
Iubirea este frumoasa, înălțătoare, vrei sa vezi cealaltă persoana fericita, chiar și fără tine, dependenta e frica, anxietate, slăbiciune, simți ca ramai singur fără acea persoana, devii sufocant etc
Când este iubire este reciprocă. Iubirea îți dă o stare de bine, de liniște, de siguranță, de încredere.Pe când dependența emoțională se manifestă într-un mod egoist și îți dă o stare de neliniște, de nesiguranță, de teamă.
Giulyana_Giuly_1991 întreabă: