| ~_~fericire.in.rate~_~ a întrebat:

Voi faceti discrimari?
Daca nu...atunci dc criticati rromi?
Nu ca le'as lua apararea, sau ma rog... ei nu sunt tot oameni?
Observ ca multa lume este contra lor, pana si parintii mei...de ce suntem atat de rai, de dusmanosi?
Si NU, NU vrea motive ca "ne face tara de ras" si romanii ne'o fac de ras! Vreau motive concretewinking

Răspuns Câştigător
| Firefly a răspuns:

Ideea e ca fac niste lucruri deplorabile.De ce nu accepti motivul ca "ne fac tara de ras"? Nu ti se pare adevarat? Nu ai vazut la televizor satrele de rromi din Italia, unde fura, violeaza, omoara oameni? Si zic tuturor ca sunt romani...Nu e de mirare ca toti Italienii ne considera nespalati, hoti, criminali.
Stiu ca nu toti sunt asa, nu vreau sa generalizez si stiu foarte bine ca fiecare padure are uscaciunile ei.Insa mi se face scarba dintr-o data cand vad o tiganca pe strada, nespalata (de miroase dupa ea a... flori de trandafir) plina de aur, cu un copil mucos langa ea pe jumatate dezbracat injurand si vorbind tare.Sau cand vad un rrom intr-o caruta, lovind cu salbaticie calul si razand bucuros de "isprava" lui.
Chiar acum cateva saptmani am auzit la radio cum la Tg Jiu mai multi turisti au declarat ca pe masa tacerii a lui Brancusi stateau mai multi rromi ascultand manele la maxim si dansand.Nu mai spun ca in jurul lor mizerie.Sau mai sunt copii de rromi care iti baga sub nas o iconita. Daca nu o accepti sunt in stare sa te si scuipe si daca indraznesti tu sa le zici ceva indata vin cu toata satra.
Cum sa nu fie discriminati?

13 răspunsuri:
| Elena1234456 a răspuns:

Motive concrete nu exista, doar ura aceasta prosteasca.Lumea este plina de prejudecati.

| Vizitiul a răspuns:

Eu nu discriminez pe nimeni. In fata lui Dumnezeu suntem deopotriva.

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Antonescu de mai trăia... întrebarea asta nu mai exista!

| hândel a răspuns:

Dacă sunt discriminaţi, sunt cu voia lor. Eu găsesc igiena, vocabularul şi mentalitatea lor, sfidătoare. Rromi trebuiesc educaţi cu forţa, altfel nu vor ajunge niciodată să fie văzuţi ca egali ai speciei umane, ci doar nişte gunoaie ale societăţii.

| Emeraude a răspuns:

Pentru ca majoritatea rromilor ( tenta de discriminare, hai sa zic "o mare parte") fura, omoara, violeaza. Asta ori din saracie, obicei, ori dorinta de imbogatire fara munca cinstita.
Plus ca daca te duci peste hotare si le spui strainilor ca esti din Romania, se duc imediat cu gandul la "of course, gypsy!" raised eyebrows.
Sunt si rromi de valoare, cei care se tin de scoala si vor cu adevarat ceva de la viata, dar hai sa dam cartile pe fata: sunt putini!
Mai sunt si alte motive, printre care si nationalismul.
Eu nu sunt contra lor, dar daca si-ar trimite copiii la scoala si le-ar da modele bune de urmat, poate ca s-ar schimba lucrurile. Daca si-ar schimba si ei mentalitatea, poate ca si-ar schimba-o si romanii, si implicit cei din afara, care ar putea vedea in sfarsit Romania ca pe orice altceva, dar nu o tara in care ei isi imagineaza ca locuiesc doar rromi, printre gunoaie ( stiti si voi cum se duc si-si fac case din cartoane pe la periferii, mai ales prin Italia si Franta).
Poate ca in privinta asta ar trebui sa intervina si statul, sa le ofere sprijin material, dar ia exemplul Frantei: le-au dat bani doar ca sa plece, insa ei nu se multumesc. Iau banii, pleaca, si revin peste cateva luni.
Oameni suntem toti, dar la ei a devenit deja o eticheta "rrom = hot/criminal/violator".
Astept sa-ti "sustraga" pe nesimtite portofelul sau telefonul mobil din geanta (Doamne-fereste! Nu-ti doresc asa-ceva!), sa vedem daca mai pui intrebari din-acestea cu tenta moralizatoare, daca ii mai aperi! Sper totusi ca n-ai sa-mi iei cele spuse in nume rau, dar mai bine apara-ti etnia, apara-ti romanii, ca si ei fac boacane destule, decat rromii! Au si ei destule ONG-uri care sa-i apere...

| tania77 a răspuns:

Buna, ok nici eu nu sunt rasista pentru. ca si ei sunt oameni pana la urma, dar totusi nu vreau sa am de-a face cu ei.Sunt si romani care fura nu zic nu, dar numele care il avem in strainatate ni se datoreaza lor. Sa -ti dau exemplu eu lucrez in Grecia cu turistii italieni si cand le zic ca sunt din Romania imi zic ca este imposibil sa fiu din acea tara, pentru ca acolo fetele sunt mici de statura si brunete(adica negre)si nu iti spun ca acel turist a strans toate lucrurile care le avea in camera si le-a pus in valiza de frica sa nu-i fur cumva ceva, pe atunci lucram camerista, iti dai seama ce prost m-am simtit, si a stat acel italian cu lucrurile in valiza incuiate 3 zile cat a mai avut de stat.Asta se intampla din cauza lor care ne au facut un nume in afara tarii pe care nu il meritam.

| Alina a răspuns:

Nu sunt rasista, dar cand vad cum se comporta in societate ascultand manele la maxim, spargand seminte in autobuze si simtindu-se superiori ma determina sa nu-i pot suporta.In curand o sa ne invadeze tiganii oh go on

| fosa.poplitee a răspuns:

Tiganii nu sunt oameni, deci nu e vorba de nicio discriminarelaughing Tiganu' cand s-a vazut imparat, intai pe ta-sau l-a spanzurat. Si cum asta am zis tot!

| heartgrenade a răspuns:

Ii critic pentru ca mi-e frica atunci cand trec pe langa ei pe strada, pentru ca nu am intalnit pana acum niciunul care sa incerce sa-si scoata eticheta care le-a fost pusa... pentru ca intra pe locurile de rromi la cele mai bune licee cu medii de 7

| ~_~fericire.in.rate~_~ explică:

Aceste idei le aveam si eu acum maxim 4 luni. Dar nu'i discriminam, ci doar faceam misto de culoarea lorhee hee. Insa am avut pkzia printr'o prietena sa cunosc activa tipi, putini mai mari ca mine care sunt rromi romanizatzi si vrea sa zic ca se comporta cu mine la fel ca un roman, nu exista nici o diferenta.Inainte pot sa zic ca'mi criticam prietena fiindk umbla cu ei, iar cand am avut okzia sa'i cunosc am realizat ca nu exista nimic ciudat la ei.Doar ca aveau tendintza{inca o au} sa vorbeasca tziganeste in prezentza mea, ca're's romank 100%. Si i'am rugat sa vb pentru a intelege si' eu, kci prt mea mai intelegea ceva ceva si chiar mi'au explict ce vorbiseara mai devreme.
Chestia cu ascultatul manelelor nici n'o bag in seama, sunt la fel de multi romani care asculta de'al e carnacior si' parizer la masina dand muzica la maxim, asa ca...nu consider un motiv bun.Si daca ma crezi eu nu mai ascult manele de 4 ani... j' totusi n'am nimic impotriva celor care asculta.
La fel si cu prostia din ei...sunt la fel de multi romani la fel de prosti, analfabetzi, nespalati.
Cu furatul...omul sarac care n'are minte intodeauna se gandeste la ceva cat mai usor de fqt, j' pur si' simplu...nu le duce mintea la mai mult!
Poate ca daca am avea si noi un guvern, sau cineva in conducerea tzarii care sa se intereseze de viata oamenilor saraci, poate am skpa de astfel de oameni...consider ca rromi sunt oameni la fel ca noi!
Si cu asta am zis tot ce aveam de ziswinking

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da, fac discriminari! Urasc 99, 99% dintre rromi. laughing Si? Ce este rau in asta? Este rau ca nu-mi place cand sunt lasat deoparte de catre politicieni, acestia dand mai multe drepturi tiganilor, aici, in tara mea? Iar ei nu fac decat ceea ce fac de sute de ani, adica fura, omoara, jefuiesc, violeaza, etc. Daca ar fi dupa mine i-as "exporta" in toata Europa occidentala, ca prea ii pupa toti in fund. Sa-i vad eu pe occidentali cum se descurca cu natia asta de oameni lipsiti de orice urma de civilizatie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Recunosc, fac discriminari destul de des. De ce? Nu stiu nici eu. Nu constientizez, pe moment, ca nu sunt cu nimic superioara doar pentru ca pot face lucruri sau gandesc mai profund decat altii.
Toti facem discriminari, nu doar cu rromi, ci intre noi, oamenii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sunt perfect de acord cu tine Kornstadt. Eu as face lagare in care sa ii extermin pana la ultimul. Si daca celorlalte tari nu le convine 'democratia' asta, sa ii ia la ei ca nu le vom duce lipsa, Doamne fereste!